search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πυρηνική ενέργεια: Σε τροχιά ανάπτυξης ο τομέας στη Βουλγαρία

«Πολλές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που έχει πετύχει η Βουλγαρία εδώ και χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Πυρηνικής Εταιρίας

Σε καλή κατάσταση βρίσκεται ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Πυρηνικής Εταιρίας (BNS), Μλάντεν Μίτεφ, στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι πολλές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που έχει πετύχει η Βουλγαρία εδώ και χρόνια.

«Πρέπει να τον αναπτύξουμε γιατί η πυρηνική ενέργεια δεν έχει εναλλακτική, καθώς αποτελεί μέρος της στρατηγικής για πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μίτεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου της BNS με θέμα «Πυρηνική ενέργεια για τους ανθρώπους», που πραγματοποιείται στο Βέλικο Τάρνοβο από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μέλη της BNS από διάφορους τομείς εφαρμογής της πυρηνικής ενέργειας συζήτησαν το μέλλον του κλάδου τους και τρόπους προσέλκυσης προσωπικού.

«Αργά ή γρήγορα, κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια και η Βουλγαρία έχει επικεντρωθεί σε αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία επτά χρόνια», τόνισε ο Μίτεφ. Υπογράμμισε δε ότι σήμερα στο προσκήνιο βρίσκεται μια στρατηγική προσέλκυσης προσωπικού, γιατί «είναι σαφές τι πρέπει να γίνει, αλλά το θέμα είναι ποιος θα το κάνει».

«Την επόμενη πενταετία, 700 ειδικοί του κλάδου θα συνταξιοδοτηθούν. Περίπου 130 άνθρωποι αποχωρούν από τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας κάθε χρόνο», δήλωσε ο ‘Ισκρεν Τσβέτκοφ του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι (NPP). Πρόσθεσε ότι η αντικατάστασή τους διαρκεί πολύ, καθώς ένας χειριστής πυρηνικής μονάδας χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι.

Ο Τσβέτκοφ πρόσθεσε ότι 3.700 άνθρωποι εργάζονται σήμερα στον πυρηνικό σταθμό. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, που παρέχει υποτροφίες και καλούς αρχικούς μισθούς για νέους ειδικούς», δήλωσε.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν την πυρηνική ενέργεια. Σχεδόν 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία, άλλοι 50 έως 60 κατασκευάζονται.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συμφώνησαν ότι η Βουλγαρία χρειάζεται τέσσερις αντιδραστήρες 1.000 μεγαβάτ, όπως ορίζεται σε ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για το 2050. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να αντιμετωπίσει κατάλληλα την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμη

Σε τριπλό κλοιό servicers και funds – Yποχρεωτική ενημέρωση σε δανειολήπτες και πρόστιμα έως €500.000

Βραβεία Ωνάση 2023: Οι κορυφαίοι ακαδημαϊκοί που τιμήθηκαν στα χρηματοοικονομικά, το διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία (pics)

Google, Meta, Tik Tok: Νίκη σε δικαστική διαμάχη με την Αυστρία για το online περιεχόμενο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version