search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ποιος οργανισμός χωρίς εγκέφαλο σκέφτεται και λαμβάνει σωστές αποφάσεις;

Έχει μνήμη, μαθαίνει και λύνει προβλήματα με μοναδικό τρόπο, σε τέτοιο βαθμό που προβληματίζει τους επιστήμονες

Δεν έχει μυαλό, όμως σκέφτεται. Τι είναι; Θα μπορούσε να είναι ένας από τους γρίφους που διασκεδάζουν μικρούς και μεγάλους. Η απάντηση είναι λίγο πιο σύνθετη από τις συνηθισμένες αφού πράγματι οι επιστήμονες εντόπισαν οργανισμό χωρίς εγκέφαλο που όχι μόνο ακολουθεί συλλογισμούς, αλλά θυμάται, μαθαίνει, λύνει προβλήματα και λαμβάνει σωστές αποφάσεις.

Σε αυτό τουλάχιστον κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου και το Εθνικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Κολεγίου Ναγκαόκα στην Ιαπωνία έπειτα από μελέτη μυκήτων, σύμφωνα με την οποία επιδεικνύουν βασική γνώση ακόμα και χωρίς μυαλό.

«Θα εκπλαγείτε με το πόσο ικανοί είναι οι μύκητες. Έχουν αναμνήσεις, μαθαίνουν και μπορούν να πάρουν αποφάσεις», υποστήριξε ο Γιου Φουκασάγουα από το Πανεπιστήμιο του Τοχόκου, σύμφωνα με το Science Daily.

«Ειλικρινά, οι διαφορές στον τρόπο επίλυσης προβλημάτων σε σύγκριση με τους ανθρώπους είναι συγκλονιστικές«, πρόσθεσε και εξήγησε πως είναι σχεδόν σαν να παίζουν μια παρτίδα σκάκι ενάντια στη φύση και να κερδίζουν.

Οι ειδικοί κατέληξαν ότι καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της «ευφυίας» τους παίζουν τα μυκήλια, το φυτικό μέρος του μύκητα που μοιάζει με νήματα ή κλωστούλες βάσει των οποίων αναπτύσσονται.

Για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα πώς θα ανταποκρίνονταν οι μύκητες σε δύο διαφορετικές καταστάσεις τοποθέτησαν ξύλινα τεμάχια σε κυκλική διάταξη και σε σχήμα σταυρού.

Αν, λοιπόν, οι μύκητες δεν λάμβαναν αποφάσεις τότε απλώς θα εξαπλώνονταν από ένα κεντρικό σημείο δίχως να λαμβάνουν υπόψη τους τη θέση των τεμαχίων. Οι έξυπνοι, όμως, οργανισμοί όχι μόνο αντιλήφθηκαν τη διαφορά αλλά επέλεξαν τη διάταξη σε σταυρό και δη τα τέσσερα εξωτερικά σημεία του καθώς τα θεώρησαν κατάλληλα για περαιτέρω επέκταση.

Photo: Fungal Ecology

Όσο για τον κύκλο, παρατηρήθηκε ίση ποσότητα μυκήτων σε όλα τα τεμάχια, αλλά το κέντρο παρέμεινε ανέπαφο, αφού οι μύκητες δεν είδαν όφελος στην επέκταση του δικτύου τους.

«Συγκρίναμε την ανάπτυξη του μυκηλιακού δικτύου και τη φθορά του ξύλου σε διάστημα 116 ημερών. Στην κυκλική διάταξη ο βαθμός σύνδεσης των τεμαχίων κυμαινόταν από 0 έως 8, χωρίς να παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των θέσεων. Ωστόσο, στη διάταξη σταυρού, τα εξωτερικά τεμάχια παρουσίασαν μεγαλύτερο βαθμό σύνδεσης από τα εσωτερικά», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fungal Ecology και συνεχίζει επισημαίνοντας πως τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μυκήλιο των μυκήτων μπορεί να «αναγνωρίζει» τη διαφορά στη διάταξη των τεμαχίων ως μέρος της δραστηριότητας αποσύνθεσης του ξύλου.

Αυτές οι ενέργειες υποδηλώνουν ότι οι μύκητες επικοινωνούν πληροφορίες σε ολόκληρο το μυκηλιακό δίκτυο, προσαρμόζοντας την πορεία ανάπτυξής τους ανάλογα με το σχήμα τους.

Η εξαιρετική ικανότητα των μυκήτων να επικοινωνούν και να συντονίζονται παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών συστημάτων και δίνει απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο που εξελίχθηκαν διάφοροι τύποι νόησης στους οργανισμούς.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Οι επαφές στην Αθήνα με τράπεζες και κυβερνητικούς αξιωματούχους – Οι νέες τιμές στόχοι

Πορτογαλία: Στα δικαστήρια για καθυστερήσεις στη χορήγηση golden visa (γράφημα)

ΑΑΔΕ: 1 στους 2 επαγγελματίες δηλώνει τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version