Γιγαντιαίες επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ ως το 2030 συγκεντρώνουν τα έργα της αντλησιοταμίευσης, στα οποία πρωτοστατούν η ΔΕΗ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσελκύοντας όμως και νέους παίκτες που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα των υποδομών που λειτουργούν ως φυσικές μπαταρίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρόκειται για αναγκαία έργα υψηλής απόδοσης με τα οποία η χώρα μας θα καταφέρει να αποθηκεύσει ενέργεια τις ώρες που έχει ήλιο και να την αξιοποιήσει τις βραδινές ώρες, όταν δεν φυσάει, αλλά και για να αποφύγει τις μεγάλες περικοπές ενέργειας όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και δεν μπορεί να αποθηκευτεί η πλεονάζουσα ενέργεια των φωτοβολταϊκών πάρκων. Τον δρόμο ανοίγει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με το εμβληματικό έργο της Αμφιλοχίας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 680 MW, το οποίο αναμένεται να παράγει σε ετήσια βάση 816 γιγαβατώρες υλοποιώντας μία συνολική επένδυση που αναμένεται να φτάσει τα 650 εκατ. ευρώ, μέρος της οποίας θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει στον σχεδιασμό ανάλογα έργα και σε άλλες τοποθεσίες της χώρας, όπως στο Αμάρι, στη Βέροια, την Πελοπόννησο κ.ά. Εκτός από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχυρό είναι το ενδιαφέρον για τις «πράσινες» μπαταρίες και της ΔΕΗ με έργα συνολικής δυναμικότητας 1,6 GW. Για αυτό τον σκοπό η Επιχείρηση θα αξιοποιήσει στο μέγιστο τα εξαντλημένα ορυχεία λιγνίτη. Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται μία μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Καρδιά του Δήμου Κοζάνης ισχύος 148 MW. Πρόκειται για ένα από τα πιο προχωρημένα έργα της ΔΕΗ καθώς η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει ήδη την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο σχεδιασμός θα διευρυνθεί με ένα επιπλέον έργο 227 MW στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου 183 MW στη Μεγαλόπολη και ένα αντλησιοταμιευτικό έργο γίγα ισχύος 475 MW που θα εγκατασταθεί σε επόμενο στάδιο στον ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού της Σφηκιάς στη Βέροια.
Εδώ και καιρό ισχυρό «παρών» στην αγορά με άδειες αντλισιοταμίευσης δηλώνει μια μεσαία εταιρεία του χώρου, η Enercoplan, η οποία τελευταία εμφανίζεται να έχει συνάψει συμφωνία με τον όμιλο Ακτωρ για την ανάπτυξη πέντε έργων αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,1 GW σε Κεντρική, Βόρεια και Δυτική Ελλάδα. Τα έργα αυτά προβλέπεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από τον ενεργειακό βραχίονα της Ακτωρ μετά το 2028, προγραμματίζοντας μία επένδυση που αναμένεται να φτάσει συνολικά το 1,5 δισ. ευρώ.
Οι αιτήσεις για νέες άδειες αντλησιοταμίευσης πληθαίνουν, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν υποβληθεί δεκάδες αιτήματα στη ΡΑΑΕΥ και να εκτιμάται ότι έχουν εξαντληθεί και τα σημεία που μπορεί να αναπτυχθούν ανάλογες μονάδες. Παρόμοιο σχεδιασμό σκοπεύει να ακολουθήσει και η ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Το σχέδιο προβλέπει την προοπτική άντλησης υδάτων από τη λίμνη Κρεμαστών προκειμένου να ενισχυθεί ο Εύηνος σε περίπτωση που η έλλειψη βροχοπτώσεων συνεχίσει να ρίχνει τη στάθμη των ταμιευτήρων.
Για το σχέδιο άντλησης νερού από την λίμνη των Κρεμαστών έχουν προβλεφθεί δύο έργα που αναμένεται να γίνουν σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τη μεταφορά νερού μέσω δύο σηράγγων από τους παραποτάμους Κρικελλοπόταμο και Καρπενησιώτη που θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο. Η δεύτερη φάση προβλέπει μια τρίτη σήραγγα μέχρι τη λίμνη Κρεμαστών και ένα έργο αντλησιοταμίευσης για παραγωγή ενέργειας, το οποίο προβλέπεται να είναι αυταχρηματοδοτούμενο με τη συμμετοχή ιδιωτών και εκτιμώμενο κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ.
Σε ποια ποτάμια
Τα έργα αντλησιοταμίευσης αποτελούν μια τεχνολογία που προκρίνει και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) καθώς πρόκειται για μια ώριμη τεχνολογία, με εμπορική λειτουργία πολλών ετών, χωρίς ιδιαίτερες τεχνολογικές απαιτήσεις και με εξαιρετικά υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθμούς αντλησιοταμίευσης παρέχει τα πλεονεκτήματα της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας με μεγάλη χωρητικότητα (έως και 100 GWh), μεγάλης ισχύος (έως και 3 GW), που είναι σε θέση να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για ικανό χρονικό διάστημα, με ικανοποιητικό συνολικό βαθμό απόδοσης (70%), ενώ οι βασικές υποδομές τους έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (άνω των 80 ετών), υπερβαίνοντας κατά πολύ τη λεγόμενη λογιστική απόσβεση. Στη χώρα μας λειτουργούν ήδη δύο μεγάλα υδροηλεκτρικά με δυνατότητα αντιστροφής λειτουργίας, τα έργα Σφηκιά στον Αλιάκμονα και Θησαυρός στον Νέστο, εγκατεστημένης ισχύος 315 MW και 384 ΜW αντίστοιχα. Πέραν αυτών, όμως, διαπιστώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης συστημάτων άντλησης με σχετικά μικρές τεχνικές παρεμβάσεις και σε άλλα λειτουργούντα υδροηλεκτρικά έργα με διαδοχικούς ταμιευτήρες.
Με βάση το ΕΣΕΚ, η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση αναμένεται να προσεγγίσει τα 1,7 GW έως το έτος 2030 και να αυξηθεί σημαντικά, στα 5,5 GW, έως το έτος 2050, με τη συνολική χωρητικότητα των έργων να είναι της τάξης των 11 GWh.
Τι είναι η αντλησιοταμίευση
Πού βασίζεται όμως ο σχεδιασμός για την αντλησιοταμίευση και γιατί αποτελεί την επόμενη μεγάλη πρόκληση στην αγορά των ΑΠΕ; Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν σαν φυσικές μπαταρίες μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Για αυτό τον σκοπό μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση. Το γεγονός ότι η χώρα έχει ένα ιδανικό γεωγραφικό ανάγλυφο με λίμνες και τεχνητά φράγματα ευνοεί σημαντικά την ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Η διαφορά μιας τέτοιας μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται με αυτό τον τρόπο ως υδροηλεκτρικό απόθεμα στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το βράδυ που σβήνουν τα ηλιακά πάρκα.
Διαβάστε ακόμη
Shein – Temu: Η ΕΕ εξετάζει φόρο στα έσοδά τους – Τι υποστηρίζουν οι εταιρείες
Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα στον κόσμο
Εξοικονομώ 2025: Ερχεται νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως και 100% (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα