Όταν ένας σέρφερ σε παραλία της Δυτικής Αυστραλίας είδε έναν πιγκουίνο να ξεπροβάλλει ανάμεσα στα κύματα και στη συνέχεια να προσπαθεί να κυλήσει στην άμμο, νομίζοντας ότι πρόκειται για πάγο, σάστισε. Δε μπορούσε να φανταστεί ποτέ ότι θα συναντούσε από κοντά έναν αυτοκρατορικό πιγκουίνο, σε απόσταση 3.500 χλμ. από το σπίτι του, την Ανταρκτική.
Παρότι στη Μελβούρνη υπάρχει αποικία μικρότερων πιγκουίνων ύψους περίπου 30 εκ. αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται άφιξη του… αυτοκρατορικού εξαδέλφου τους, το μέγεθος του οποίου είναι σαφώς μεγαλύτερο, με ύψος που μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο και βάρος που φτάνει ακόμα και τα 45 κιλά.
Στην περίπτωση του αποπροσανατολισμένου πτηνού – που οι επιστήμονες ονόμασαν Γκας- το μακρύ ταξίδι τον εξουθένωσε με αποτέλεσμα οι διασώστες που κλήθηκαν να τον παραλάβουν και να τον μεταφέρουν σε καταφύγιο διαπίστωσαν ότι ζύγιζε μόλις 23 κιλά και πλέον φροντίζουν ώστε να ανακτήσει το χαμένος βάρος και τις δυνάμεις του.
«Ήταν τεράστιος, ήταν πολύ μεγαλύτερος από ένα θαλασσοπούλι», δήλωσε στο ABC ο Ααρών Φάουλερ που τον είδε πρώτος, συμπληρώνοντας ότι βγήκε από τη θάλασσα «σαν πάπια».
Μάλιστα, όπως είπε, «δεν ήταν καθόλου ντροπαλός», αφού άρχισε να κινείται προς το μέρος του, ενώ επιχείρησε να «τσουλήσει» με την κοιλιά του στην άμμο, όπως έχει συνηθίσει να κάνει στον πάγο, αλλά όταν «το πρόσωπό του μπήκε στην άμμο, σηκώθηκε και την τίναξε από πάνω του».
Η Μπελίντα Κανέλ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, εξήγησε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι στο παρελθόν πιγκουίνοι του είδους είχαν φτάσει στη γειτονική χώρα, Νέα Ζηλανδία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας εξ αυτών ταξιδεύει τόσο βόρεια. Η ειδικός θεωρεί πιθανό ο Γκας να παρασύρθηκε από ρεύματα και να κατέληξε στην παραλία της Αυστραλίας.
Η Ντι Μπέρσμα, καθηγήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον μιλώντας στους New York Times δήλωσε ότι οι πιγκουίνοι ταξιδεύουν αναζητώντας τροφή. Επομένως το κίνητρο του Γκας ήταν αυτό.
Την ίδια ώρα, ακόμα και η έλλειψη παγοκάλυψης στην Ανταρκτική μπορεί να ώθησε τον αφηρημένο πιγκουίνο να απομακρυνθεί σε τέτοια απόσταση από τη μόνιμη κατοικία του.
Σε κάθε περίπτωση το Τμήμα Βιοποικιλότητας, Διατήρησης και Αξιοθέατων της Δυτικής Αυστραλίας που τον έχει αναλάβει τονίζει ότι μέλημα των ειδικών είναι η αποκατάστασή του, ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές πότε ο Γκας θα επιστρέψει στο σπίτι του.
Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, καθώς η ταχεία τήξη των πάγων και η άνοδος της στάθμης των υδάτων επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγή και την αναζήτηση τροφής.
Photo: Commons.wikimedia/ Christopher Michel – Antarctica
Διαβάστε ακόμη
Νέο βιοπλαστικό από βακτήρια μπορεί να διαλυθεί στο νερό
DYPAdvisors: Αυτή είναι η νέα πρωτοβουλία της ΔΥΠΑ – Πού στοχεύει
O Τραμπ σκοπεύει να «σκοτώσει» την πίστωση φόρου για EV του Μπάιντεν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα