Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν τον Οκτώβριο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022 λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και της παύσης των κρατικών επιδοτήσεων προς τα διυλιστήρια.
Όπως αναφέρει το Bloomberg τα έσοδα του προϋπολογισμού από τους φόρους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 28% τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 1,63 τρισ ρούβλια (17,6 δισ δολάρια), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών. Επί της ουσίας ,υπερδιπλασιάστηκαν οι εισφορές από το αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα, τα οποία αντιπροσώπευαν σχεδόν το 91% των συνολικών εσόδων από υδρογονάνθρακες τον περασμένο μήνα.
Οι βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας παρέχουν μια βασική πηγή εσόδων για τα ταμεία της χώρας εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών δαπανών για τη χρηματοδότηση του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και πληρωμών σε εργαζόμενους του δημόσιου τομέα ενόψει των προεδρικών εκλογών που προγραμματίζονται για τον Μάρτιο.
Τους τελευταίους μήνες, η Μόσχα επωφελήθηκε από την αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, εν μέρει λόγω των περιορισμών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και την ίδια. Αυτό με τη σειρά του αύξησε την τιμή του ρωσικού αργού πολύ πάνω από το ανώτατο όριο που είχε θέσει η Ομάδα των G7, ενώ περιόρισε την έκπτωση στο παγκόσμιο πετρελαϊκό σημείο αναφοράς Brent.
Το κύριο εξαγωγικό μείγμα πετρελαίου της χώρας, το Urals, ξεπέρασε το ανώτατο όριο των τιμών του G-7 για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, διαπραγματευόμενο στα 81,52 δολάρια το βαρέλι με έκπτωση προς το Brent στα 9,57 δολάρια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, η Ρωσία τον περασμένο μήνα δεν κατέβαλε επιδοτήσεις σε εγχώρια διυλιστήρια για προμήθειες καυσίμων τον Σεπτέμβριο, μια κίνηση που συνέβαλε επίσης στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Τέτοιες πληρωμές, οι οποίες συνήθως μειώνουν τα έσοδα από το πετρέλαιο, αντισταθμίζουν εν μέρει για τα διυλιστήρια για το χάσμα μεταξύ της βασικής εγχώριας τιμής των καυσίμων αυτοκινήτων και των τιμών στο εξωτερικό.
Η ρωσική κυβέρνηση σχεδίαζε να μειώσει κατά το ήμισυ τις επιδοτήσεις των διυλιστηρίων σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις δαπάνες. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται να τις αποκαταστήσει πλήρως και εξετάζει διάφορες επιλογές για τη χρηματοδότησή τους.
Νέες «καμπάνες» από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτή τη φορά στις εξαγωγές του LNG.
Δεδομένου μάλιστα ότι οι προμήθειες LNG της Ρωσίας προς την Ευρώπη (και την Ελλάδα) είναι σημαντικές φέτος, υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ομαλή εκτέλεσή τους.
Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα αφορούν το νέο σχέδιο Arctic LNG 2 που αναπτύσσει η Novatek στην Αρκτική με ποσότητες 27 δισ. κ.μ. ετησίως.
Σύμφωνα με τα πλάνα του Κρεμλίνου, το έργο πρόκειται να ξεκινήσει σταδιακά τη λειτουργία του το 2024, ενώ η πρώτη μονάδα υγροποίησης του σταθμού θα αρχίσει στα τέλη του 2023 με στόχο να φτάσει σε πλήρη λειτουργία μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.
Οι αναλυτές αναφέρουν σχετικά ότι παρόλο που μέρος των συμφωνιών εφοδιασμού από το συγκεκριμένο σταθμό αφορούν την Ασία, υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες που δρομολογούνται προς Ευρώπη. Έτσι, σε περίπτωση που η Ε.Ε. ακολουθήσει, και εδώ, το παράδειγμα των ΗΠΑ και επιβάλει κυρώσεις, η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου μπορεί να αλλάξει σε σχέση με σήμερα, όπου οι τιμές βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Διαβάστε ακόμη
Περιθώριο για νέες παροχές μισού δισ. ευρώ επιπλέον
Ανοίγει η αυλαία για τη ΣΔΙΤ του flyover με ΑΒΑΞ και Μυτιληναίο
Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με «ιστορικά» ακίνητα-φιλέτα, βιομηχανίες και… βίλες στη Μύκονο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ