search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ποια είναι τα ορόσημα πληρωμών στην Gazprom για ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κοπελούζο, Μυτιληναίο και ΔΕΗ

Ασκήσεις ετοιμότητας από την Ελλάδα και plan B στους εκβιασμούς της Μόσχας για διακοπή της ροής φυσικού αερίου

Ο συναγερμός που σήμανε χθες στο πρωί στην κυβέρνηση και η σύγκλιση της έκτακτης σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, δείχνει ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνη που θεωρούν ότι τα alarm που έχoυν ανάψει σε ολόκληρη την Ευρώπη από τις απειλές Πούτιν είναι αδικαιολόγητα. «Δεν πιστεύω ότι οι συναλλαγές στο εθνικό νόμισμα της Ρωσίας είναι εκείνες που θα τερματίσουν την ροή του φυσικού αερίου στην χώρα μας».

Την άποψη αυτή, εξέφραζε χθες κορυφαίος παράγοντας της ενεργειακής αγοράς, ο οποίος συμμετείχε στην μεσημεριανή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούμενος μεταξύ άλλων και τραπεζικές πηγές και κάνοντας λόγο για παιχνίδια της Μόσχας που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον θόρυβο που έχει προκληθεί.

Αυτό όμως δεν γεννά κανένα εφησυχασμό, με την κυβέρνηση και την ΡΑΕ να πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας καθώς για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει η ομαλή ροή στις εισαγωγές φυσικού αερίου όπως έγινε αντίστοιχα με την Πολωνία και την Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε Ρούβλια, θα έχει επιπτώσεις στην ενεργειακή μας ασφάλεια. Πόσο μάλλον τώρα που μπαίνουμε στην ζώνη της καλοκαιρινής περιόδου και η χώρα θα χρειαστεί να χτίσει ισχυρές άμυνες για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των υψηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης ζήτησης σε ενέργεια αλλά και των απρόβλεπτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών κ.α) που βίωσε με σκληρό τρόπο και κατά την περσινή περίοδο.

Νωρίς χθες το πρωί στην Ρυθμιστική Αρχή κλήθηκαν οι προμηθευτές φυσικού αερίου για να αποσαφηνιστεί η κατάσταση με τις συμβάσεις προμήθειας με την Gazprom και τα ορόσημα των πληρωμών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν ανώτατα στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Προμηθέας Gas (συμμετέχουν η Gazprom και ο όμιλος Κοπελούζου) και της Μυτιληναίος, η ΔΕΠΑ πληρώνει για τις προμήθειες Απριλίου στις 24 Μαϊου ενώ τις ίδιες ημέρες θα πληρώσει και η Προμηθέας Gas. Δύο δόσεις έχει να πληρώσει μέσα στον Μάιο η Μυτιληναίος, η οποία ακολουθεί το μοντέλο των προπληρωμών αερίου. Στην σύσκεψη δεν συμμετείχε η ΔΕΗ, στην οποία έχει εκχωρηθεί περίπου το 50% του συμβολαίου της Προμηθέας Gas, οι πληρωμές της οποίας προσδιορίζονται περί τις 20 Μαίου. Τα συμβόλαια των εταιρειών για την Μυτιληναίος είναι δεκαετούς διάρκειας και λήγουν το 2030 ενώ για την ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Προμηθέας Gas τo 2026 και περιλαμβάνουν ρήτρες take or pay.

Οι Ελληνες προμηθευτές αερίου εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την διαχείριση των τραπεζικών συναλλαγών με την Ρωσία, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από την Ευρωπαϊκή γραμμή και την κατεύθυνση που θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα των πληρωμών.

Ωστόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο κυριαρχεί η  σύγχυση με τα κράτη μέλη να εμφανίζονται διχασμένα, ανάλογα με τις ενεργειακές ανάγκες και την εξάρτηση που έχει το καθένα από το Ρωσικό αέριο. Χθες η αγορά κατακλείστηκε από σενάρια για πληρωμές σε ρούβλια από αρκετές  ευρωπαϊκές εταιρείες, από τις οποίες όμως καμία δεν κατονομάστηκε ενώ αργά χθες το βράδυ, τα διεθνή πρακτορεία μετέδιδαν την είδηση ότι και ο  Ιταλικός ενεργειακός κολοσσός της ΕΝΙ θα πράξει κάτι αντίστοιχο.

Σήμερα, η Ρωσική Gazprombank είναι η τράπεζα που  έχει εξαιρεθεί από τις κυρώσεις της Δύσης και με βάση το Προεδρικό Διάταγμα Πούτιν, οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από τις «μη φιλικές χώρες» θα γίνονται με συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω δύο λογαριασμών: ο πρώτος σε ξένο νόμισμα και ο δεύτερος σε ρούβλια. Η Gazprombank καλείται να μετατρέψει σε ρούβλια το ποσό που κατατίθενται σε ξένο νόμισμα  πριν το μεταφέρει στην μητρική Gazprom.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει καταστρώσει από διμήνου για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας και ταυτόχρονα να συνδράμει τη Βουλγαρία μέσω κυρίως του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας.

Κύριο μέλημα αυτή την περίοδο φαίνεται πως είναι να γεμίσουν με λιγνίτη οι αυλαίες των μονάδων της ΔΕΗ αλλά και με καύσιμα οι μονάδες του Λαυρίου μέσω της οποίας τροφοδοτούνται και τα νησιά, αλλά και της Κομοτηνής και φυσικά και των ιδιωτών παραγωγών που διαχειρίζονται τις υπόλοιπες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Αυτές οι πέντε μονάδες θα λειτουργήσουν με ντίζελ στην περίπτωση διακοπής της παροχής αερίου από τη Ρωσία και γι’ αυτό πρέπει να γεμίσουν τις αποθήκες τους. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με επίκεντρο τον επιμερισμό του κόστους. Επίσης θα πρέπει να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας ώστε η νέα πλωτή μονάδα να αυξήσει την δυναμικότητα των φορτίων LNG.

Διαβάστε ακόμη

Η μπάλα φέρνει τα πάνω-κάτω στη συνδρομητική τηλεόραση – Ο Ολυμπιακός και η μάχη Cosmote με Nova

Νέα πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης

Το ενεργειακό αγρίεψε, οι «ενέσεις» της ABAΞ στη Volterra, το φρένο στις ασφαλιστικές και… ένας Νορβηγός στα δύσκολα

 

 

Exit mobile version