Μπορεί από την αεροπορική βιομηχανία να εκπέμπουν χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως -περίπου το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών- ωστόσο το πλαστικό την ανταγωνίζεται σε ρύπους, αφού από έρευνα προκύπτει ότι ρυπαίνει την ατμόσφαιρα ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με έκθεση από το Lawrence Berkeley National Laboratory η παραγωγή πλαστικού προκαλεί 2,24 δισ. τόνους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (η αεροπορική βιομηχανία παράγει 1 δισ. τόνους) ποσότητα που αναλογεί στις εκπομπές από 600 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ετησίως.
Εάν, δε, η παραγωγή σημειώνει αύξηση της τάξης του 4% κάθε χρόνο οι εκπομπές που θα απελευθερώνονται και θα επιβαρύνουν τον πλανήτη θα μπορούσαν να φτάσουν τους 6,78 δισ. τόνους, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις εκπομπές περισσότερων από 1.700 εργοστασίων παραγωγής άνθρακα.
Από τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της εκστρατείας Beyond Petrochemicals του Bloomberg Philanthropies, προκύπτει ότι η παγκόσμια ρύπανση από τον άνθρακα που προέρχεται από την παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή ακόμα και να τριπλασιαστεί έως το 2050.
Οι νέες εκτιμήσεις του Εθνικού Εργαστηρίου παρέχουν ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι η βιομηχανία πλαστικών «υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Χέδερ ΜακΤιρ Τόνεϊ, εκτελεστική διευθύντρια της εκστρατείας Beyond Petrochemicals του Bloomberg Philanthropies.
Όπως είπε η Τόνεϊ, τα πετροχημικά, «το δομικό στοιχείο του πλαστικού, δηλητηριάζουν ήδη τις κοινότητες που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις παραγωγής με ρύπανση που προκαλεί καρκίνο. Οι συνέπειες των απεριόριστων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αυτής της βιομηχανίας θα φτάσουν σε όλους στον πλανήτη».
Η πλήρης απεξάρτηση του δικτύου ηλεκτροδότησης από τον άνθρακα – που αποτελεί βασικό στόχο των παγκόσμιων σχεδίων για το κλίμα – θα μπορούσε να περιορίσει αυτές τις επιπτώσεις στο κλίμα, ωστόσο θα εξακολουθούσε έχει σοβαρές συνέπειες για την ανθρωπότητα. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές τα πλαστικά δημιουργούνται από ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό που φτάνει έως και το 70% και όχι από την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία τους. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας απαλλαγεί πλήρως από τον άνθρακα μέχρι το 2050, η παραγωγή πλαστικών θα οδηγήσει σε 5,13 δισ. τόνους ρύπανσης το 2050, λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο ετήσιας ανάπτυξης 4%.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε τη στιγμή που η τέταρτη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που διεξάγεται στην Οτάβα του Καναδά επιδιώκει τη δημιουργία μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά.
Στην προηγούμενη σύνοδο της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Κένυα συζητήθηκε η ανάπτυξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού μέσου για τη ρύπανση από πλαστικά, με τους αρμοδίους να εστιάζουν στους κινδύνους που εγκυμονούν από το πλαστικό, ανάμεσα σε αυτούς για την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος εξαιτίας της διασποράς μικρο – νανοπλαστικών.
Ωστόσο, στις διαπραγματεύσεις, όπως τονίζουν οι μελετητές του Lawrence Berkeley, δεν αναπτύχθηκε ένα σημαντικό ζήτημα: Ο ρόλος των πλαστικών στην κλιματική αλλαγή.
Παρότι πολλές είναι οι εταιρίες παράγωγης πλαστικών που επιθυμούν να μηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, τα σημερινά πλαστικά κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά από ορυκτά καύσιμα, με θερμότητα και ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 75% των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα πλαστικά απελευθερώνεται στα αρχικά στάδια παραγωγής πλαστικού, ενώ περισσότερες από τις μισές εκπομπές όλων των πλαστικών – σε ποσοστό 57% – προέρχονται μόνο από τέσσερα πολυμερή: πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, πολυπροπυλένιο, τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο και χλωριούχο πολυβινύλιο.
Η παραγωγή πλαστικών απειλεί το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου
Μπορεί η Συμφωνία του Παρισιού να καλεί σε μέτρα ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο αν συνεχιστεί ο ρυθμός παραγωγής πλαστικού τότε ο παγκόσμιος προϋπολογισμός για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να εξαντληθεί ήδη από το 2060 ή το αργότερο μέχρι το 2083.
Η μελέτη υποδεικνύει ότι η πρωτογενής παραγωγή πλαστικού πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 12- 17% ετησίως, από φέτος, για να αποφευχθεί η υπέρβαση του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου που έχει τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη:
Lavipharm: Sale and Leaseback του εργοστασίου και εξαγορές νέων φαρμάκων ενόψει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ