Ξεπέρασε τα 85 δολάρια το βαρέλι το πετρέλαιο, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018, το τελευταίο ορόσημο από την έναρξη της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που έχει «εκτοξεύσει» τις τιμές στα ύψη.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα futures του αργού αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν ρεκόρ. Την Πέμπτη, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η κρίση επηρεάζει τις αγορές πετρελαίου και ότι θα μπορούσε να προσθέσει 500.000 βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση τους επόμενους μήνες.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, οδεύοντας προς κέρδη άνω του 3% για την εβδομάδα, λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων ισχυρής ζήτησης και αυστηρότερων προμηθειών τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα πυροδότησαν τη μετάβαση στα προϊόντα πετρελαίου.
Τα futures του Brent στο Λονδίνο σημείωσαν άνοδο στα 85,10 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 1,3%, ενώ τώρα διαμορφώνεται κοντά στα 84,75 δολάρια το βαρέλι.
Το WTI παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται 0,8% στα 81,95 δολάρια το βαρέλι.
Πρόκειται για την έκτη εβδομάδα συνεχής ανόδου των τιμών, καθώς η ενεργειακή κρίση συμπίπτει με την ανάκαμψη της ζήτησης καθώς οι μεγάλες οικονομίες ανοίγουν μετά την πανδημία.
Η προσφορά επίσης παραμένει περιορισμένη, με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να επαναδιατυπώνει την ανάγκη ο OPEC και οι σύμμαχοι του να υιοθετήσουν μια σταδιακή προσέγγιση αποκατάστασης της παραγωγής.
Η παραγωγή πετρελαίου θα συνεχίσει να υπερβαίνει την προσφορά μέχρι το τέλος του έτους, αλλά θα είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία το 2022, αναφέρουν αναλυτές.
Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 6,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 8 Οκτωβρίου στα 427 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο 702.000 βαρελιών, ανέφερε την Πέμπτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη:
Toyota: Μειώνει κατά 15% την παραγωγή τον Νοέμβριο λόγω έλλειψης ανταλλακτικών
ΕΤΕ: Υπέγραψε οριστική συμφωνία για την πώληση του Project Frontier
Φάρμακα: Τέλος στην υπερσυνταγογράφηση – Ποια σκευάσματα μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»