Παρά το αυξημένο βάρος τους που στα αρσενικά μπορεί να φτάσει τα 1.500 κιλά και στα θηλυκά τα 1.300 κιλά και μολονότι τα πόδια του κάθε άλλο παρά ψηλόλιγνα δεν είναι, ο ιπποπόταμος είναι ικανός να τρέξει με ταχύτητα που αγγίζει τα 30 χλμ. την ώρα. Το συμπαθές, αν και επικίνδυνο για τον άνθρωπο, θηλαστικό δεν ξεχωρίζει μόνο για την ικανότητά του να αναπτύσσει ταχύτητα, αλλά και να… πετάει!

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι ιπποπόταμοι όταν τρέχουν ανασηκώνουν και τα τέσσερα πόδια τους από το έδαφος ταυτόχρονα. Με λίγα λόγια «πετούν» για σύντομο χρονικό διάστημα (για την ακρίβεια 0,3 δευτερόλεπτα).

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο PeerJ αναφέρεται πως τρέχουν, ιδίως όταν αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους, και άρα ανασηκώνουν και τα τέσσερα πόδια τους από το έδαφος, ακολουθώντας παρόμοια μέθοδο με τους ρινόκερους. Η… πτήση τους κρατά στον αέρα για το 15% του χρόνου που διανύουν τρέχοντας.

Ο Τζον Χάτσινσον και η Έμιλι Πρινγκλ από το Βασιλικό Κτηνιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, θέλησαν να αναζητήσουν απαντήσεις στο ερώτημα πώς ένα τόσο βαρύ πλάσμα μπορεί να τρέχει με τέτοια ταχύτητα, τη στιγμή που δεν έχουν διεξαχθεί σχετικές έρευνες εξαιτίας της επικινδυνότητας του ζώου για τον άνθρωπο.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε σειρά βίντεο με βάδισμα και τρέξιμο ιπποπόταμων που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο και παρατήρησε δύο ζώα, τα οποία φιλοξενούνται στον ζωολογικό κήπο Flamingo Land Resort του Γιορκσάιρ στη Μεγάλη Βρετανία.

Με τη βοήθεια κάμερας υψηλής ανάλυσης καταγράφηκε η κίνηση των δύο ιπποπόταμων, ένας 23χρονος θηλυκός και ένας 19χρονος αρσενικός, και στη συνέχεια οι επιστήμονες μελέτησαν καρέ-καρέ τα πλάνα παρατηρώντας πώς τα θηλαστικά κινούν τα άκρα τους.

Συνολικά, οι ειδικοί συγκέντρωσαν δείγμα από 32 ιπποπόταμους και 169 βηματισμούς διαπιστώνοντας ότι οι ιπποπόταμοι είναι πιο.. αθλητικοί από τους ελέφαντες, αλλά λιγότερο συγκριτικά με τους ρινόκερους.

Επιπλέον, κατέληξαν πως τρέχουν με βηματισμό τύπου τροχάδην και όχι με καλπασμό, όπως τρέχουν οι ρινόκεροι.

Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν και όταν βρίσκονται μέσα στο νερό – το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας – καθώς δεν είναι σε θέση να κολυμπήσουν από το ένα σημείο στο άλλο, επομένως τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα.

Σχετικά με τη μελέτη, ο Χάτσινσον τη χαρακτήρισε «απλή» εξηγώντας ότι ο «καθένας μπορεί να πάρει μια φωτογραφική μηχανή ή βίντεο από το διαδίκτυο και να μάθει κάτι για το πώς κινούνται τα ζώα». Ωστόσο εστίασε στη δυσκολία να μελετηθούν οι ιπποπόταμοι καθώς διανύουν μεγάλο διάστημα μέσα στο νερό και είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, παράγοντας στον οποίο αποδίδει ο ειδικός το κενό των ερευνών.

Photo: Johan Vermeulen/ CC-BY 4.0 license/ Peerj

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρέχουμε την πρώτη μελέτη που εστιάζει αποκλειστικά στην αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο οι ιπποπόταμοι περπατούν και τρέχουν. Μας εξέπληξε ευχάριστα το πώς οι ιπποπόταμοι πετάγονται στον αέρα όταν κινούνται γρήγορα – είναι πραγματικά εντυπωσιακό!», πρόσθεσε.

Το επόμενο… βήμα είναι να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο κινούνται τα μωρά των ιπποπόταμων καθώς οι επιστήμονες επιθυμούν να παρατηρήσουν αν σε μικρότερη ηλικία και ιδίως με χαμηλότερο σωματικό βάρος μπορούν να «πετάξουν» πιο συχνά.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αφήνει τη σφαίρα στη θαλάμη για τις επόμενες μειώσεις επιτοκίων

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Eυρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και νέα χαρτοφυλάκια

Michelin: Πώς μια εταιρεία ελαστικών έφτασε να ελέγχει την παγκόσμια γαστρονομία

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ