Άλλο ένα από τα υπό ανάπτυξη μεγάλα φωτοβολταικά έργα παίρνει το δρόμο του «εξοπλισμού» του με διάταξη αποθήκευσης ενέργειας. Πρόκειται για το project ισχύος 227,5 MW, συμφερόντων της ουγγρικής Electron Holding Zrt το οποίο έλαβε το «πράσινο φως» του ΥΠΕΝ με τη μορφή της ΑΕΠΟ μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το έργο θα αναπτυχθεί στις θέσεις «Μάνδρες», «Ερείπια», «Ανθότοπος», «Χαϊδεμένη», «Άνω Χαϊδεμένη», «Φοβισμένος», της Δημοτικής Ενότητας Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής και οι υποδομές αποθήκευσης θα βρίσκονται εντός της καθορισμένης έκτασης.
Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ τροποποιείται η ΑΕΠΟ του έργου «Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί στις θέσεις (PEAR 1, PEAR 2), συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 227,5 MW και βοηθητικά υποστηρικτικά έργα (Δ. Σιντικής, Π.Ε. Σερρών, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)», προκειμένου να ενσωματωθεί στο έργο διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης χωρητικότητας 440,319 MWh και ωφέλιμης χωρητικότητας 400 MWh, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας».
Στο πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται η ΑΕΠΟ περιλαμβάνοντας ότι εγκαθίστανται διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αποτελούνται από τα εξής:
Α) Συσσωρευτές Ενέργειας. Για τον σταθμό έχουν επιλεγεί συστοιχίες αποθήκευσης συσσωρευτών ιόντων λιθίου τεχνολογίας LFP. Οι συσσωρευτές τεχνολογίας LFP διαθέτουν δυνατότητα εκφόρτισης σε μεγάλα βάθη, έως και 100%, ενώ χαρακτηρίζονται από αυξημένη ενεργειακή απόδοση και αντοχή σε μεγάλο αριθμό κύκλων φόρτισης – εκφόρτισης.
Έχει επίσης επιλεγεί οικίσκος-container συσσωρευτών, ενδεικτικού τύπου ST2752UX με εγκατεστημένη χωρητικότητα 2,75 MWh έκαστος. Ο κάθε οικίσκος-container έχει διαστάσεις (ΜxΥxΠ) 9,34 x 2,6 x 1,73 m, και βάρος περίπου 26,4 τόνους. Ο κάθε οικίσκος θα εδράζει σε βάση από σκυρόδεμα. Το κάθε container αποτελείται από 48 συσσωρευτές ιόντων λιθίου (LFP Battery Packs) χωρητικότητας 57,34 kWh/pack. Κάθε Battery PACK αποτελείται από 64 τυποποιημένες και ενοποιημένες μονάδες μπαταριών (battery cell).
Για την διατήρηση της μέγιστης απόδοσης και ασφαλείας λειτουργίας των συσσωρευτών έχει επιλεχθεί σύστημα με ενσωματωμένο σύστημα υδρόψυξης κλειστού τύπου που διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία λειτουργίας σε βέλτιστα επίπεδα (περίπου 25°C).
Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα ανίχνευσης και καταστολής πυρκαγιάς. Ανιχνευτές εύφλεκτων αερίων υψηλής ακρίβειας και ένα έξυπνο σύστημα εξάτμισης που συμμορφώνεται με τα υψηλότερα στον κόσμο πρότυπα είναι εγκατεστημένο σε κάθε οικίσκο για να παρέχει ενεργή ανίχνευση και έγκαιρη επέμβαση μειώνοντας και αποτρέποντας την περίπτωση πυρκαγιάς. Επιπλέον, ο οικίσκος είναι πλήρως εξοπλισμένος με σύστημα καταστολής πυρκαγιάς τύπου νερού (FSS) που πληροί το πρότυπο NFPA 15. Τα τοιχώματα των διαμερισμάτων είναι, επίσης, κατασκευασμένα να έχουν υψηλή αντοχή σε πυρκαγιά.
Β) Σύστημα Μετατροπής Ενέργειας. Το σύστημα αποθήκευσης αποτελείται από μετατροπείς DC/AC ισχύος 5MVA έκαστος, οι οποίοι διαχειρίζονται συστοιχίες συσσωρευτών διάρκειας φόρτισης τουλάχιστον 2 ωρών της ονοματικής ισχύος, ήτοι συνολικής χωρητικότητας 11 MWh ανά μετατροπέα.
Ο κάθε μετατροπέας συνδέεται σε μετασχηματιστή (Μ/Σ) 0,69/33 kV, ονομαστικής ισχύος 5 MVA. Το κάθε σύστημα μετατροπής ενέργειας στεγάζεται σε προκατασκευασμένο οικίσκο τύπου container 20 ft, με διαστάσεις (ΜxΥxΠ) 6,06 x 2,9 x 2,44 m, και βάρος περίπου 18 τόνους.
Γ) Οικίσκος Σταθμού. Ο σταθμός αποθήκευσης θα διαθέτει οικίσκο εντός του οποίου θα βρίσκεται κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για την τοποθέτηση του συστήματος ελέγχου, διαχείρισης και εποπτείας. Επιπλέον, στον οικίσκο θα υπάρχει χώρος για το προσωπικό του σταθμού (βάρδιες λειτουργίας, τεχνικοί κ.λπ.) και βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, χώρος υγιεινής κ.λπ.). Ο οικίσκος θα διαθέτει συστήματα άμεσης επικοινωνίας με τον Διαχειριστή του Συστήματος, τον λειτουργό του σταθμού, αλλά και με τον προμηθευτή του εξοπλισμού και τους τεχνικούς συντήρησης.
Το project και η εταιρεία
Το project του φωτοβολταικού σταθμού θα αποτελείται από το υποέργο «Pear 1» ισχύος 100 MWp, και το υποέργο Pear 2»ισχύος 127,5 MWp, που έλαβαν βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ το 2021.
Η συνολική έκταση των γηπέδων εγκατάστασης των Φ/Β πλαισίων είναι 2.559.924,2 τ.μ. (To υποέργο «Pear 1» έχει έκταση 1.154.800 τ.μ.και το υποέργο «Pear 2» 1.405.124,2 τ.μ.) και στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται 346.767 Φ/Β πλαίσια κυψελών PERC μονοκρυσταλικού πυριτίου διπλής όψης της εταιρείας Trina Solar
Το έργο θα υλοποιηθεί από την Pear Agrophotovoltaic, η οποία συστάθηκε μεν τον Νοέμβριο του 2020, «πατάει» ωστόσο στην προγενέστερη «Αζαλέα Ενεργειακή». Η Pear Agrophotovoltaic έχει σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα και την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μοναδικός μέτοχος είναι σήμερα η ουγγρική εταιρεία Electron Holding Zrt.
Πρόκειται για μεσαίου μεγέθους όμιλο ΑΠΕ που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στην εμπορία, τις υπηρεσίες PPA κ.α.
Το χαρτοφυλάκιο της αποτελείται κυρίως από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ουγγαρία, αλλά αναπτύσσει επίσης κέντρα ελέγχου μπαταριών, σταθμούς αιολικής ενέργειας και έργα παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Αυτή την περίοδο έχει υπό ανάπτυξη έργα 1140 MW, μεταξύ των οποίων το επί ελληνικού εδάφους της Pear Agrophotovoltaic είναι μακράν το μεγαλύτερο.
Διαβάστε ακόμη
Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο
Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)
Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ