search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

«Παυλίδης Μάρμαρα»: Με νέα άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (pics)

Ο γνωστός όμιλος παραγωγής και εξαγωγής μαρμάρων ενισχύει την εμβέλειά του στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

123rf

Την εμβέλειά του στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ενισχύει περαιτέρω ο όμιλος «Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες».

Και τούτο καθώς τις τελευταίες μέρες εξασφάλισε μία ακόμη άδεια αποθήκευσης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της ΡΑΑΕΥ χορηγήθηκε στην «Παυλίδης Μονοπρόσωπη Α.Ε. Μάρμαρα-Γρανίτες» Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 99 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 118.25 MW στη θέση «Σήμαντρα 2» της Δημοτικής Ενότητας Σελέρου του Δήμου Αβδήρων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης.

Η άδεια είναι διάρκειας 25 ετών και με βάση το σχετικό έγγραφο η μονάδα αποθήκευσης με συσσωρευτές προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 473.344 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 396 MWh.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες», εξασφάλισε άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (με συσσωρευτές) μέγιστης ισχύος έγχυσης 101 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 308 MW στη θέση «Σήμαντρα και Λιβάδι» των Δημοτικών Ενοτήτων Ξάνθης, Σελέρου των Δήμων Ξάνθης, Αβδήρων. Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε στη ΡΑΑΕΥ τον Φεβρουάριο του 2024 και σύμφωνα με την άδεια, το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 496.392 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 404 MWh.

Ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα

Η «Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες», ιδρύθηκε το 1980 στην Δράμα και δραστηριοποιείται στον κλάδο εξόρυξης μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων για μνημεία ή κτίρια (οικοδομικών λίθων). Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές χώρες, και παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ανά έτος. Στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις των 30.000 τ.μ. που βρίσκονται σε οικόπεδα εκτάσεως 100 στρεμμάτων στην Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας γίνεται η επεξεργασία των όγκων μαρμάρου και η παραγωγή τελικού κομμένου προϊόντος. Η εταιρεία παράγει και εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως πλακίδια μαρμάρου και γρανίτη τυποποιημένων διαστάσεων, καθώς και ειδικές διαστάσεις κατά παραγγελία για επιλεγμένα έργα.

Εκτός της κύριας δραστηριότητάς του, διαθέτει ισχυρό «παρών» στην πράσινη ενέργεια, με αιολικά πάρκα ισχύος 70 MW και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 10 MW στην Β. Ελλάδα, βάσει των οποίων κατατάσσεται ανάμεσα στους σημαντικότερους, ενεργειακά αυτόνομους, ομίλους του κλάδου.

Μάλιστα, το συνολικό περιβαλλοντολογικό όφελος των έργων σε λειτουργία, ισχύος 80 MW υπερβαίνει ετησίως τους 220.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ενώ τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια περίπου 250.000 νοικοκυριά, που ισοδυναμεί με 450.000 στρέμματα δασικής γης.

Ο όμιλος που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας μέσω διαφόρων εταιρειών (Enerfarm, Εναλλακτικά Ενεργειακά Συστήματα, ES Energy, Άνεμος Μονοπρόσωπη) έχει υπό υλοποίηση και ωρίμανση νέα έργα ΑΠΕ άνω των 120 ΜW.

Πάντως, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα για τη χρήση του 2023, τα έσοδα του ομίλου από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένα στα 9,26 εκατ. ευρώ, έναντι 16,08 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ το 2021 είχαν κινηθεί στα επίπεδα των 10,75 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC): Ποιες είναι οι ανερχόμενες τεχνολογίες που θα κυριαρχήσουν το 2025

Οι ανεμογεννήτριες «φύσηξαν» 35 εκατ. σε νοικοκυριά και δήμους

Υποχρεωτική η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές και σε ακινητοποιημένα Ι.Χ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version