Λύση στον γόρδιο δεσμό της εκτός σχεδίου δόμησης και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δυσχεραίνεται η εκμετάλλευση αντίστοιχων οικοπέδων, αναμένεται να δώσει μεταβατική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Την επιβεβαίωση έκανε χθες από τη Bουλή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, ο οποίος αποκάλυψε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για νομοθετική ρύθμιση πριν τις μέρες του Πάσχα, με στόχο την ψήφισή της μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη.
Το υπουργείο υπό την πίεση βουλευτών, μηχανικών αλλά και πολιτών, καλείται να εξομαλύνει τα αγκάθια που δημιουργεί τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε για οικόπεδο στην Πάτμο, με την οποία έκρινε ότι δεν αρκεί το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων για να χτίσει κάποιος στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Απαραίτητο, με βάση την απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου είναι να έχει και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, απαίτηση του νόμου ήδη από το 1985. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά έχει βάλει πάγο από τις πολεοδομίες στην έκδοση οικοδομικών αδειών.
Όμως στην πράξη, η υποχρέωση πρόσοψης σε κοινόχρηστο δημοτικό δρόμο που να είναι αναγνωρισμένος με πράξη της διοίκησης, δεν είναι εφικτή καθώς απουσιάζει μέχρι σήμερα μια αντίστοιχη καταγραφή, νομικά διαπιστωμένη με πράξη της διοίκησης.
Μέχρι επομένως το ΥΠΕΝ, να αντιμετωπίσει το θέμα της κοινοχρησίας οδών, με την κύρωση του συνολικού κοινόχρηστου οδικού δικτύου που δρομολογεί, θα φέρει ρύθμιση για να ξεμπλοκάρει την έκδοση των αδειών που προσκρούει σε αυτές τις ελλείψεις.
Με βάση τον σχεδιασμό, η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα της δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν το 1985, ακόμη κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο. Για όσα είναι μεταγενέστερα δηλαδή την περίοδο από το 1985 έως και το 2003 προβλέπεται η δυνατότητα της δόμησης υπό όρους όπως για παράδειγμα η σύνδεσή τους με αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο.
Όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο κ. Ταγαράς, η ρύθμιση θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιούργησε η απόφαση για την Πάτμο.
Τόνισε μάλιστα ότι με νόμο του 2003 προβλεπόταν κατ’ εξαίρεση το δικαίωμα δόμησης και με δουλεία διόδου έκδοσης οικοδομικής άδειας (δικαίωμα διέλευσης μέσω γειτονικού ακινήτου), εφόσον είχε δημιουργηθεί το επίμαχο οικόπεδο πριν από την ισχύ του νόμου (31/12/2003).
Να σημειωθεί ότι η νέα ρύθμιση του ΥΠΕΝ, θα έχει ισχύ μέχρι να προχωρήσουν οι αναγκαίες μελέτες για την αναγνώριση οδών και τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό, μέσω των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
Όπως είπε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός, σήμερα σε 69 νησιωτικούς δήμους έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για το έργο της καταγραφής του υπάρχοντος οδικού δικτύου στις εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε να προχωρήσει η κύρωση των κοινόχρηστων οδών. Αναμένεται όπως είπε πρόσθετη χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη
Φυσικό αέριο: «Καβάλησε» ξανά τα 50 ευρώ στην ευρωπαϊκή αγορά
Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι εδώ: Το καλοκαίρι ανοίγει το νέο κεφάλαιο (πίνακες)
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές «αντίδοτο» στο «κενό ΦΠΑ» που μαστίζει την Ελλάδα