Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι θα μπορούσαν να είναι οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την έκθεση «Rings of Fire: Heat Risks», με τους συντάκτες να προειδοποιούν για πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των αθλητών, ακόμα και θάνατο!

Μία ομάδα 11 Ολυμπιονικών μαζί με τους καθηγητές Μάικ Τίπτον και Τζο Κορμπέτ από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ συνεργάστηκαν για να διαπιστώσουν ποιες είναι οι επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στην υγεία των αθλητών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τη σωματική κόπωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατάρρευση των αθλητών και, στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και σε θάνατο.

Παρότι η θερμοκρασία που καταγράφηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021ήταν κατά πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα – το θερμόμετρο έδειχνε «μόλις» 34 βαθμούς Κελσίου και υγρασία στο 70% – σημειώθηκαν και τότε περιστατικά αδιαθεσίας αθλητών. Κάποιοι από αυτούς έκαναν εμετό ή λιποθύμησαν, ενώ για μερικούς χρειάστηκε η μεταφορά τους με αναπηρικό αμαξίδιο, κατά τη διάρκεια των «πιο ζεστών Ολυμπιακών στην ιστορία» όπως είχαν χαρακτηριστεί τότε.

Ο τενίστας και χάλκινος Ολυμπιονίκης από τη Νέα Ζηλανδία, Μάρκους Ντάνιελ, σχολιάζοντας τη θερμοκρασία κατά τους Αγώνες στο Τόκιο είπε πως έφτασε στο σημείο να αισθανθεί πραγματικό κίνδυνο που ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι θανατηφόρος. Αναφέρθηκε δε, και στον συνάδελφό του και κορυφαίο τενίστα Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος «ένιωσε ότι μπορεί κάποιος να πεθάνει στο Τόκιο και δεν νομίζω ότι ήταν υπερβολή. Μερικές φορές παίζουμε σε συνθήκες όπου ένα αυγό μπορεί κυριολεκτικά να τηγανιστεί στο τερέν. Αυτό δεν είναι διασκεδαστικό ή καλό για την υγεία. Η θερμοπληξία είναι σχετικά συχνή στο τένις».

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου είναι προγραμματισμένοι κατά τους πιο ζεστούς δύο μήνες του χρόνου στο Παρίσι, τη στιγμή που οι προηγούμενοι μήνες έχουν καταγραφεί υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίζει το 2023 ως το θερμότερο έτος στην ιστορία.

Την ώρα, λοιπόν, που αναμένεται οι αθλητές να σπάσουν το προσωπικό τους ρεκόρ, είναι πιθανό για μία ακόμα φορά να παρατηρηθούν θεμοκρασίες-ρεκόρ με σοβαρές συνέπειες για τους συμμετέχοντες.

Όπως είπε ο Τζέιμι Φάρντειλ αθλητής ράγκμπι της Εθνικής Σκωτίας που συμμετείχε στην έρευνα, «δεν είναι στο DNA ενός αθλητή να σταματήσει και αν οι συνθήκες είναι πολύ επικίνδυνες, πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος θανάτου».

Από την πλευρά της, η Πράγκνια Μόχαν, κορυφαία τριαθλήτρια της Ινδίας περιέγραψε ότι το σώμα εκτίθεται σε «τρομακτικούς κινδύνους που μπορεί να αποβούν μοιραίοι», καθώς «το σώμα είναι σαν να κατεβάζει διακόπτες» και εξήγησε ότι πλέον δε μπορεί να προπονείται στη χώρα της εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Άλλωστε, η Ινδία από τον περασμένο μήνα πλήττεται από σφοδρό κύμα καύσωνα με πολλούς νεκρούς.

Ο Κορμπέτ, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας στο τμήμα Επιστήμης Αθλητισμού, Υγείας και Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, δήλωσε: «Ένας πλανήτης που θερμαίνεται θα αποτελέσει μια πρόσθετη πρόκληση για τους αθλητές, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή τους και να μειώσει το αθλητικό θέαμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι θερμότερες συνθήκες αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης θερμοπληξίας στα άτομα που εκτίθενται σε υψηλό θερμικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των επισήμων και των θεατών, καθώς και των αθλητών».

Την ίδια ώρα, ο Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Στίβου και τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης, έκανε λόγο για τις συνέπειες της ζέστης στην υγεία των αθλητών, λέγοντας ότι μπορεί να είναι ποικίλες και συνδέονται με άγχος και τραυματισμούς, ενώ τόνισε ότι όσο η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται «η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να θεωρείται ολοένα περισσότερο ως υπαρξιακή απειλή για τον αθλητισμό».

Όπως είπε, πρόκειται για μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας τονίζοντας ότι δε μπορούμε να είμαστε θεατές, αλλά πρέπει όλοι να παίξουμε έναν ρόλο, καθώς «βρισκόμαστε σε αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο. Και αυτός είναι ένας αγώνας που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε».

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Αυξήθηκαν κατά 25% οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία (πίνακες)

Βασίλης Φουρλής: Οι νέες επενδύσεις και το guidance για το 2024

UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ