Η οικογένεια Μουράτογλου μπορεί να πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα λόγω της συμφωνίας του δημοφιλούς και κορυφαίου προπονητή τένις Πατρίκ με το Costa Navarino, -όπου από το καλοκαίρι θα λειτουργήσει το πρώτο στην Ευρώπη Mouratoglou Tennis Center-, ωστόσο ο πατέρας του, Πάρις, γράφει εδώ και μια οκταετία το δικό του success story στη χώρα μας.
Μια διαδρομή που ξεκίνησε «αθόρυβα», το 2013, σε μια περίοδο που η ελληνική αγορά των ΑΠΕ είχε βαλτώσει λόγω των γνωστών στρεβλώσεων και της κρίσης.
Οι πρώτες του κινήσεις ήταν η οργάνωση του «στρατηγείου» της Eren Group επί της οδού Γαριβάλδη, -απέναντι από την Ακρόπολη-, και η στελέχωση του επιτελικού πυρήνα συνεργατών, με πρώτο και πλέον «διαχρονικό» τον αντιπρόεδρο, CEO και μέτοχο Κοσμά Φέσσα.
Επιχειρηματικά, το εναρκτήριο «χτύπημα» ήρθε στις αρχές του 2014 με την εξαγορά ενός πάρκου από την ισπανική Gamesa. Aκολούθησε όμως μπαράζ, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στην τετράδα των ισχυρότερων παικτών στην Ελλάδα, με εγκατεστημένη ισχύ που υπολογίζεται σε πάνω από 400 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές.
Μόνο στο σκέλος της αιολικής ενέργειας, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2020, η Eren Group είναι τέταρτη στην κατάταξη με 282,9 MW εγκατεστημένης ισχύος, με πρώτη την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, -αδιαμφισβήτητο leader του κλάδου-, με 665,1 MW, δεύτερη την Ελλάκτωρ με 481,8 MW και τρίτη την Enel Green Power με 367,5 MW. Η Eren, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αύξησε πέρυσι την ισχύ της κατά 14,4 MW.
Στα αιολικά ο όμιλος ακολούθησε μια σταδιακή ανάπτυξη, ανάλογα και με τις συνθήκες μέχρι τώρα, όπως αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:
ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έτος Ισχύς (MW)
2020 282,9
2019 268,5
2018 210,9
2017 189,1
2016 111,2
2015 71,2
2014 21,9
2013 21,9
Πάει για υπερδιπλασιασμό εντός διετίας
Ταυτόχρονα, όμως, έριξε ιδιαίτερο βάρος και στα φωτοβολταικά. Έτσι, αν λάβουμε υπόψη την ένταξη (τον Οκτώβριο) στις Στρατηγικές Επενδύσεις του έργου «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177MW» της κοινοπραξίας των θυγατρικών της NOTIAS-EAST PV, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ, τις άδειες παραγωγής που έχει συλλέξει φέτος μέσω των 30 περίπου εταιρικών βραχιόνων της, καθώς και τα σχέδια νέων εξαγορών και επεκτάσεων, ο πήχης «δείχνει» σε υπερδιπλασιασμό του δυναμικού της εντός διετίας, με τις επενδύσεις να ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ο μεγάλος «γάμος» με την Total και ο «πιονιέρος» των ΑΠΕ
«Σταθμός» στην πορεία της Eren υπήρξε βέβαια ο «γάμος» με τον γαλλικό ενεργειακό κολοσσό Total, το 2017, μέσω ΑΜΚ 237,5 εκατ. ευρώ, που «γέννησε» την Total-Eren, απογειώνοντας το αναπτυξιακό-επενδυτικό της πρόγραμμα και στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μητρικός όμιλος Total Eren (με πρόεδρο τον Πάρι Μουράτογλου) διαθέτει ήδη 3.300 MW εγκατεστημένης ισχύος, 2.000 MW υπό κατασκευή και έχει βάλει στόχο να φτάσει τα 5 GW μέχρι το 2022.
O Mουράτογλου, παρά τις ελληνικές «ρίζες» του, σταδιοδρόμησε στη Γαλλία, όπου, μεταξύ άλλων, ίδρυσε και την EDF EN, δηλαδή τον κλάδο AΠE της «γαλλικής ΔEH», σε εποχές που η «πράσινη ενέργεια» ήταν ακόμη «άγνωστη λέξη» για τους περισσότερους.
Γεννημένος στην κατοχική Aθήνα το 1941, σε ηλικία 11 ετών βρέθηκε στο Παρίσι. Eκεί σπούδασε στην Ecole Polytechnique και αφού δούλεψε σα μεσίτης στην Grands Ports de France, μεταπήδησε στον ενεργειακό κλάδο. Tο1979 ίδρυσε την πρώτη «πράσινη» εταιρία υδροηλεκτρικών Energies en France, το 1983 επεκτάθηκε στις HΠA με την Sithe και αρχές του 1990 απλώθηκε στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια μέσω της SIIF.
Από τις αρχές του 2000 ήταν ο «αρχιτέκτονας» για την εξέλιξη και γιγάντωση της EDF Energies Nouvelles, και στη συνέχεια της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 2,3 δισ. και εγκατεστημένη ισχύ άνω των 800 MW. Αφού έμεινε στο τιμόνι της για 11 χρόνια, αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία με την Eren Group.
Η Ελλάδα «κέντρο» της ΝΑ Μεσογείου και οι άλλες business
Για έναν εξαιρετικά διορατικό επιχειρηματία, όπως ο Μουράτογλου, η έλευσή του στην Ελλάδα και μάλιστα όταν ακόμη η οικονομική κρίση «έσκιαζε» τα πάντα ήταν μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα. Έβλεπε από τότε τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΑΠΕ στη χώρα μας, αλλά και την ίδια την Ελλάδα ως επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής. Κάτι που αποτυπώθηκε στη συνέχεια και στην πράξη καθώς ο ελληνικός βραχίονας της Total Eren Goup βρίσκεται πολύ ψηλά στην «ατζέντα», ενώ αποτελεί το κέντρο συντονισμού όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου στην ευρύτερη περιοχή της Nοτιοανατολικής Mεσογείου, και κυρίως στα Bαλκάνια, αλλά και στις αραβικές χώρες.
Η Eren, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στις ΑΠΕ, αλλά προωθεί μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που αφορούν στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαχείρισης φυσικών πόρων και της παρακολούθησης μεγάλων έργων, στους οποίους εξειδικεύονται οι άλλες εταιρείες του Osmos, Orege, Fafco, Voltalis και TMW.
H Osmos Hellas παρέχει υπηρεσίες ενόργανης δομικής παρακολούθησης όλων των τύπων κατασκευών, -τεχνικά έργα κ.α.-, με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία των οπτικών ινών. Mε τα συστήματα αυτά εξασφαλίζεται η απόλυτη παρακολούθηση των δομικών στοιχείων ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν δομικές αστοχίες, ελαχιστοποιώντας έτσι τους όποιους κινδύνους. H εταιρεία έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένα projects σε συνεργασία με την EPΓOΣE, την Eγνατία Oδό και την Aττικό Mετρό, αλλά και με ιδιωτικούς ομίλους.
H Orege επικεντρώνεται σε τεχνολογίες διαχείρισης της λυματολάσπης των βιολογικών μονάδων, ένα απόλυτα εξειδικευμένο κομμάτι της αγοράς, όπου έχει ήδη υλοποιήσει διάφορα projects στη χώρα μας.
Tο «παρών» δίνει ο Mουράτογλου και σε άλλον έναν ιδιαίτερα επίκαιρο τομέα, αυτόν της αποθήκευσης ενέργειας. Mέσω της Fafco προωθεί την τεχνολογία της δεξαμενής πάγου που χρησιμοποιείται για την ψύξη μεγάλων υποδομών, όπως είναι ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αεροδρόμια κ.α., εξασφαλίζοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουν ήδη προχωρήσει οι πρώτες σχετικές εφαρμογές.