Νέα ολιγοήμερη παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, δίνεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί για σήμερα Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, ενώ η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή θα γινόταν στις 15 Ιανουαρίου.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης ήταν το πλέον κρίσιμο ζήτημα που είχε να διαχειριστεί η διοίκηση της ΔΕΗ το 2018 και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να την απασχολεί και το 2019, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί και νέα παράταση στον διαγωνισμό, καθώς υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία στα κεντρικά της ΔΕΗ, ότι ο διαγωνισμός δεν θα ευοδωθεί.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, είχε εξαρχής ζητήσει δίμηνη παράταση του διαγωνισμού, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν, ενώ με κάθε ευκαιρία εκφράζει τις ανησυχίες του τόσο για το εάν θα υποβληθούν και πόσες δεσμευτικές προσφορές και βεβαίως για το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, το βασικό πρόβλημα του διαγωνισμού είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες πωλούνται σε μια στιγμή κατά την οποία η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική δεν ευνοεί την παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση άνθρακα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά αντικίνητρα. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΗ, όλο το προηγούμενο διάστημα αποδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να θεσμοθετήηθούν όσο το δυνατό περισσότερα κίνητρα που θα μπορούσαν να καταστήσουν ελκυστικότερες τις προς πώληση μονάδες.  Παράδειγμα, οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με τους εργαζόμενους στις δύο υπό πώληση εταιρείες, για τους οποίους υπάρχει πλέον η δυνατότητα εθελούσιας εξόδου ή μετακίνησης στη ΔΕΗ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι υπό πώληση εταιρείες θα έχουν πιο ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος, κάτι που είχε ζητηθεί και από τους επενδυτές. Ως κίνητρο δόθηκε επίσης η εξασφάλιση της τροφοδοσίας με λιγνίτη σε σταθερή τιμή για τη Μελίτη και η χορήγηση λιγνιτικών ΑΔΙ στις υπό πώληση μονάδων και βεβαίως η κατάργηση του τέλους λιγνίτη.

Ωστόσο, κανένα μέτρο δεν φαίνεται να είναι επαρκές για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που σωρεύει στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση, αλλά και τα υψηλά λειτουργικά κόστη κάθε μιας από τις μονάδες ως μεμονωμένης οντότητας, που δεν θα είναι πλέον ενταγμένη στο ευρύ παραγωγικό μείγμα της ΔΕΗ.

Όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν.Δηλαδή από το εάν θα επιλέξει να πιέσει σε αυτή τη φάση την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ ή θα δώσει και τη νέα παράταση που θα της ζητηθεί, εκτιμώντας ως ειλικρινή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει τη διαδικασία με επιτυχία.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στην οποία θα εξεταστεί και η πορεία πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ.