Η Αρκτική θερμαίνεται περίπου δύο φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, όπως αναφέρει το WWF, με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι από τους οποίους εξαρτώνται οι πολικές αρκούδες. Οι επιπτώσεις του φαινομένου είναι δραματικές για τα εμβληματικά ζώα, καθώς τα αποθέματα τροφής περιορίζονται σημαντικά, με μελέτες να έχουν καταγράψει απώλεια του σωματικού τους όγκου έως και 11%. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις η προσπάθειά τους να βρουν τα απαραίτητα για τη διαβίωση τους είναι ανεπιτυχής, εντείνοντας την αδυναμία και καθιστώντας την επιβίωσή τους δύσκολη.

Σαν να μην ήταν αρκετή η έλλειψη τροφής, νέα έκθεση αναδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την εκδήλωση ασθενειών, οι οποίες συνδέονται με την περιβαλλοντική κρίση και συγκριμένα την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αναλυτικότερα, από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE προκύπτει ότι εκτίθενται σε περισσότερα παράσιτα, βακτήρια και ιούς, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμα σαφές πώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους.

Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της μεταβολής που παρατηρείται στο οικοσύστημα της Αρκτικής εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

«Οι περιβαλλοντικές αλλαγές που σχετίζονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη ανοίγουν νέες διόδους για τη μετάδοση παθογόνων και παρασίτων στην άγρια πανίδα της Αρκτικής. Ως κορυφαίο αρπακτικό που εκτείνεται σε μεγάλες, απομακρυσμένες περιοχές, οι αλλαγές στα παθογόνα και τα παράσιτα στις πολικές αρκούδες αποτελούν χρήσιμο δείκτη της μεταβαλλόμενης δυναμικής μετάδοσης στα οικοσυστήματα της Αρκτικής», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τον επιπολασμό και τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα παράσιτα και τα ιογενή και βακτηριακά παθογόνα (Toxoplasma gondii, Neospora caninum, Francisella tularensis, Brucella abortus/suis) στις πολικές αρκούδες στη Θάλασσα Chukchi, ανάμεσα στην Αλάσκα και τη Ρωσία.

Μία από τις πιο μεταβολές που παρατήρησαν οι ειδικοί ήταν η αύξηση στην έκθεση στο Neospora caninum, ένα θανατηφόρο παράσιτο που συνήθως προσβάλει σκύλους και αγελάδες. Στα δείγματα της περιόδου 2008-2017, περίπου το 65% των αρκούδων βρέθηκαν θετικές στο παράσιτο, συγκριτικά με μόλις το 14% σε παλαιότερη μέτρηση. Επιπλέον, ο αριθμός των αρκούδων που βρέθηκαν θετικές στο Toxoplasma gondii αυξήθηκε από 2,2% σε 14,1%, ενώ ο επιπολασμός της Brucella abortus/suis αυξήθηκε από 3,5% σε 10,9%.

Μεγαλύτερη παρουσία ορισμένων παθογόνων ανιχνεύθηκε στα θηλυκά, επειδή περνούσαν περισσότερο χρόνο στη στεριά για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους, ενώ η έκθεση σχετίζεται με τη διατροφή τους, δεδομένο που μπορεί να υποδεικνύει σύνδεση με το τροφικό δίκτυο.

«Δεδομένου ότι οι πολικές αρκούδες αντιμετωπίζουν πολλαπλούς στρεσογόνους παράγοντες σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν τροφή διαβίωσης, είναι απαραίτητο να γίνουν περαιτέρω εργασίες για τον έλεγχο για ενδείξεις ασθενειών», τονίζουν οι ειδικοί.

Η ομάδα πολικών αρκούδων που μελετήθηκε, δαπανά περισσότερο χρόνο στη στεριά τους θερινούς μήνες, καθώς ο θαλάσσιος πάγος λιώνει νωρίτερα. Επομένως, όπως αναφέρει το Smisthonian, χωρίς πρόσβαση στις συνηθισμένες πηγές τροφής τους, για τις οποίες χρειάζονται πάγο για να προσεγγίσουν, οι αρκούδες καταναλώνουν περισσότερα σκουπίδια και τρόφιμα ανθρώπων. Εικάζεται, λοιπόν, ότι αμφότερες είναι πηγές παθογόνων.

Οι πολικές αρκούδες φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους, ωστόσο η αυξημένη έκθεση σε παθογόνα και ιούς μπορεί να τις κάνει πιο ευάλωτες με συνέπειες στην υγεία τους.

Photo: Unsplash

Διαβάστε ακόμη:

UBS: Ο αντίκτυπος στις αγορές από τις αμερικανικές εκλογές

Οι δασμοί του Τραμπ μπορεί να κοστίσουν στους Αμερικανούς έως και $78 δισ. ετησίως

Υποδομές: Γιατί κάλεσε εκτάκτως στο Μαξίμου Σταϊκούρα, Σκέρτσο, Χαρδαλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ