Ένας βιομήχανος με «κόκκινες ρίζες» είναι εκ πρώτης όψεως μια κατάσταση απόλυτα αντιφατική. Αυτό, όμως, δεν ισχύει στην περίπτωση του Πάνου Μπήτρου. Ο επικεφαλής της Μπήτρος Συμμετοχική αλλά πλέον και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΙΔΜΑ έχει, θα μπορούσε να πει κανείς, «κατακόκκινες» καταβολές.
Γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πίσω στη δεκαετία του ΄40, έκανε τα πρώτα του βήματα στη Μαγκουφάνα, -τη σημερινή Πεύκη-, και την Κοκκινιά. Ο πατέρας του ήταν κομμουνιστής, με δάσκαλο τον Κώστα Βάρναλη και για μια περίοδο μάλιστα είχε αναλάβει καθοδηγητής με χώρο ευθύνης τα εργοστάσια του Πειραιά. Η διαδρομή του Ιωάννη Μπήτρου διασταυρώθηκε και με αυτή του θρυλικού Μιχάλη Μπεζαντάκου που έγινε μέχρι και τραγούδι μετά τη μυθιστορηματική απόδρασή του από τις φυλακές Συγγρού. Ο Μπεζαντάκος, που κατοικούσε με την οικογένειά του στα Ταμπούρια δούλευε εργάτης σε εργοστάσιο καρφιτσοβελονοποιίας. Όταν κατηγορήθηκε για το φόνο ενός αστυνομικού βρήκε καταφύγιο στο φτωχικό σπίτι του Γ. Μπήτρου στη Μαγκουφάνα, όπου και συνελήφθη τον Αύγουστο του 1931.
Βέβαια, τόσο ο Μπήτρος όσο και ο Μπεζαντάκος ήταν ανήσυχα πνεύματα και στη συνέχεια έγιναν τροτσκιστές. Ευτυχώς, όμως, ο πρώτος δεν είχε την τύχη του δεύτερου που χάθηκε κατά τη διάρκεια των σταλινικών διώξεων στην τότε Σοβιετική Ένωση.
Ο Γιάννης Μπήτρος δούλευε σε σιδηρεμπορική επιχείρηση, -του Πετρόχειλου-Ανδρεάδη-, στον Πειραιά που πουλούσε σίδερα και κατασκεύαζε λεβητόκαρφα. Εκεί «πατάνε» και οι επιχειρηματικές καταβολές του Πάνου, που αν και σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, επέλεξε να ασχοληθεί με την εταιρεία εμπορίας σιδήρου που στο μεταξύ είχε ιδρύσει ο πατέρας του από το 1946.
Μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1959-60, σε ηλικία 25 ετών ο Πάνος Μπήτρος ανέλαβε σταδιακά τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης. «Κληρονομώντας», εκτός από τον δημιουργικό χαρακτήρα και το πνεύμα αμφισβήτησης του πατέρα του. Κάτι που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ στη μετέπειτα πορεία του, αλλά «συμβίωσε» αρμονικά με τη στόφα του παραδοσιακού βιομήχανου.
Με πολλή δουλειά και αφοσίωση πέτυχε να βάλει την «Μπήτρος» σε τροχιά διαρκούς ανόδου. Με μια ειδοποιό διαφορά. «Η προσπάθεια δεν υπαγορεύτηκε μόνο από επιθυμία για διάκριση, αλλά ήταν μια συνάρτηση πολλών παραγόντων, στους οποίους πάντως δεν περιλαμβάνονταν ο πλουτισμός ως αντικείμενο επίδειξης ή μέσο αναγνώρισης», όπως έχει εξιστορήσει ο ίδιος. Αναγνωρίζοντας ως ένα καθοριστικό στοιχείο της ζωής του «μια υποσυνείδητη αίσθηση ματαιότητας».
Αυτό μάλλον εξηγεί και την «αλλεργική» σχέση του με τη δημοσιότητα, καθώς ναι μεν προβλήθηκε μέσα από τη συνδικαλιστική, -επί χρόνια πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και μέχρι σήμερα πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων-Εξαγωγέων Προϊόντων Χάλυβος-, και την επιχειρηματική του δράση του, αλλά όχι μέσω κοσμικών εκδηλώσεων που θα επέβαλε η «κοινωνική θέση» του.
Οι μεγάλοι «σταθμοί» της πορείας του
Έτσι, με αθόρυβο και αποτελεσματικό τρόπο άρχισε να χτίζει τους σταθμούς εξέλιξης της «Μπήτρος». Με πρώτο και καθοριστικό, όχι μόνο για την εταιρεία του, αλλά και για τον κλάδο γενικότερα, τη δημιουργία των εγκαταστάσεων στην Π. Ράλλη, το 1974-1975, σε μια έκταση 17 στρεμμάτων και στεγασμένης επιφάνειας 5.000 τ.μ., που έφερε έναν αέρα εκσυγχρονισμού στη σιδηρεμπορική δραστηριότητα.
Ακολούθησαν αρκετοί άλλοι σταθμοί. Το 1990, που η «Μπήτρος» μπήκε και στο Χρηματιστήριο και ξεκίνησε μια πορεία ραγδαίας ανάπτυξης, το 1991 με τη συμμετοχή του στο εγχείρημα εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς, το 1993 με τη μετεγκατάσταση των γραμμών παραγωγής και των αποθηκών σε ιδιόκτητη έκταση στον Ασπρόπυργο, με τη λειτουργία του πρώτου στην Ελλάδα ολοκληρωμένου Steel Service Center, το 2001, με την επέκταση στη Β. Ελλάδα. Και βέβαια με μια σειρά εξαγορών,- όπως το 2011 όταν μαζί με τον Όμιλο Τσάκου εξαγόρασαν την ΤΧ Ενεργειακή-, συγχωνεύσεων και νέων θυγατρικών, που έβαλαν την «Μπήτρος» σε καινούργια πεδία, όπως o οπλισμός σκυροδέματος, το real estate, τα φωτοβολταικά κ.α.
Η κρίση, το «σήριαλ» με τη ΣΙΔΜΑ και η «νέα Μπήτρος»
Η δεκαετής οικονομική κρίση οδήγησε στην κατάρρευση της αγοράς σιδήρου επηρεάζοντας τόσο την «Μπήτρος», όσο και το σύνολο του κλάδου, φέρνοντας, όπως ήταν λογικό, αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων και όλες τις άλλες γνωστές συνέπειες.
Κάπως έτσι προέκυψε το σχέδιο για «συνένωση» δυνάμεων με τη ΣΙΔΜΑ. Στην πορεία, βέβαια, το εγχείρημα αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολο και εξελίχθηκε σε «σήριαλ» με πολλά επεισόδια…
Λόγω της επιμονής, όμως και της διάθεσης συνεργασίας όλων των παραγόντων της «εξίσωσης», -των μετόχων των δύο επιχειρήσεων, αλλά και των τραπεζών-, υπήρξε ευτυχής κατάληξη. Έτσι το deal, για την απορρόφηση της δραστηριότητας της «Μπήτρος Μεταλλουργική» από τη νέα «ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική», -όπου πρόεδρός της ανέλαβε ο Π. Μπήτρος-, πήρε σάρκα και οστά, δρομολογώντας την αναδιάρθρωση του δανεισμού των δύο εταιρειών, αλλά και ένα νέο status στον κλάδο.
Τα πρώτα δείγματα γραφής ήδη φάνηκαν με τα αποτελέσματα της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργικής (για το 2020) να είναι σαφώς βελτιωμένα.
Παράλληλα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ανασυγκρότησης της «Μπήτρος Συμμετοχική» (μέτοχος με ποσοστό 25% στη ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική), με στόχο την απελευθέρωση από το βραχνά του υπερδανεισμού, την εξυγίανση του ισολογισμού και την περαιτέρω ανάπτυξη σε άλλες δραστηριότητες.
Στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Μπήτρος Μεταλλουργική οι βασικοί όροι έχουν ήδη συμφωνηθεί με τις τράπεζες και τώρα καταρτίζονται οι τελικές συμβάσεις.
Η Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες για τα δάνεια, ενώ παράλληλα «προθερμαίνεται» ενόψει της επανεκκίνησης της οικονομίας και της αύξησης της ζήτησης στην αγορά των δομικών έργων, με την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.
Η Μπήτρος Κατασκευαστική το τελευταίο διάστημα έχει εντείνει τις πωλήσεις του αποθέματός της σε ακίνητα πρώτης και παραθεριστικής κατοικίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε αρκετές συμφωνίες για το απόθεμα κατοικιών στα συγκροτήματα της στη Χαλκίδα.
Στο χαρτοφυλάκιο real estate περιλαμβάνονται ακόμη δύο μεγάλες βίλες στη Μύκονο, οι οποίες προς το παρόν μισθώνονται, αλλά και αυτές είναι προς πώληση, μια ακόμη στη Ν. Ερυθραία και ένα μεγάλο ακίνητο στο Καπανδρίτι.
Τα logistics, η ηλεκτροκίνηση και η ενεργειακή εξοικονόμηση
Την ίδια ώρα, όμως, ο Όμιλος ετοιμάζεται για νέα ανοίγματα, με πρώτο αυτό στα logistics. Στόχος είναι η αξιοποίηση των δύο μεγάλων συγκροτημάτων του Ασπροπύργου και της Σίνδου, που αποτελούν γερά χαρτιά δεδομένης και της αυξανόμενης ζήτησης στην αγορά για προνομιακά τοποθετημένες ενιαίες εγκαταστάσεις.
Το ακίνητο του Ασπροπύργου είναι 90 στρέμματα, με στεγασμένους χώρους 43 στρ. και ίσως το μοναδικό στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής όπου επιτρέπονται οι βιομηχανικές χρήσεις, κάτι σημαντικό για εταιρίες logistics με μεταποιητική δραστηριότητα. Η θέση του είναι ιδανική καθώς βρίσκεται πάνω στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και πλησίον της εξόδου της Αττικής Οδού για την περιφερειακή Αιγάλεω. Ιδιαίτερα τώρα με την καθυστέρηση στο project του Θριασίου είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.
Αντίστοιχα το ακίνητο της Σίνδου, έκτασης 81 στρ. βρίσκεται επίσης εντός της ΒΙ.ΠΕ. με 16 στρ. στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων και με δυνατότητα επέκτασης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν η διοίκηση της Μπήτρος βρίσκεται σε συζητήσεις με παίκτες του κλάδου και ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον.
Παράλληλα, σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης βρίσκεται ο ενεργειακός βραχίονας του Ομίλου, μέσω της Big Solar. Το επιτελείο της, -με πρόεδρο τον Γιάννη Μπήτρο και αντιπρόεδρο και CEO τον Σταύρο Γατόπουλο-, διέβλεψε έγκαιρα τη στροφή στην «πράσινη» ενέργεια με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα «one-stop-shop» της αγοράς που αναλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και διαχείριση πολλών και διαφορετικών projects.
Στο προιοντικό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται εξοπλισμός φωτοβολταικών συστημάτων, αντλίες θερμότητας αέρος-νερού και γεωθερμίας, κεντρικά συστήματα ψύξης/θέρμανσης, λέβητες φυσικού αερίου και βιομάζας, γεννήτριες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, ηλιοθερμικά και υβριδικά φ/β συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας καθώς και εξοπλισμός φωτισμού Led για κάθε χρήση.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney, είχε πέρυσι αύξηση του τζίρου της κατά 40%, φτάνοντας στα 14,6 εκατ., ενώ πρόσφατα έγινε και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150.000 ευρώ.
«Πυλώνας» των επιδόσεων ήταν η ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταικών, η οποία συνεχίζεται και φέτος.
Παράλληλα, δίνεται προτεραιότητα στην αγορά της αυτοπαραγωγής με συμβάσεις Net Metering, στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την παραγωγή από ΑΠΕ και δη από φωτοβολταικά, αλλά και στον πολλά υποσχόμενο τομέα της ηλεκτροκίνησης (εμπορία εξοπλισμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων), όπου διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την γνωστή BYD.
Ένα από τα βασικά πεδία δραστηριότητας της Big Solar είναι και ο φωτισμός τεχνολογίας Led, όπου έχει καταστεί ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ιδιαίτερα όσον αφορά επαγγελματικούς χώρους.
Η εταιρεία είναι τοποθετημένη και στην αγορά της ενεργειακής εξοικονόμησης όπου αναμένεται εκτόξευση της ζήτησης τόσο για τα ιδιωτικά όσο και για τα δημόσια κτίρια.
Η new generation και η επόμενη μέρα
Στον Όμιλο Μπήτρου εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποκτήσει ενεργό ρόλο η τρίτη γενιά της οικογένειας. Ο γιος του Πάνου, Γιάννης Μπήτρος, ως διευθύνων σύμβουλος, πιστώνεται μάλιστα και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του Ομίλου με την επέκταση στις ΑΠΕ και το real estate. Η κόρη του Λήδα, αν και ακολουθεί τη δική της επαγγελματική διαδρομή ως κλινική ψυχολόγος, είναι μέλος του Δ.Σ.
Με άλλα λόγια, ο Πάνος Μπήτρος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και έδωσε χώρο στη νέα γενιά. Όσοι τον γνωρίζουν, όμως, είναι πεπεισμένοι ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που «συνταξιοδοτούνται». Έτσι, ως (εκτελεστικός) πρόεδρος του Ομίλου δηλώνει «παρών» και στην επόμενη μέρα…
Διαβάστε ακόμη:
Αποζημιώσεις ενοικίων: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις δηλώσεις Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020
Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net): «Σύμμαχοι με την Space Hellas στους διαγωνισμούς του δημοσίου»