search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πάνω από 40 χρόνια χρειάζονται για να απαλλαγεί το νερό από τα «παντοτινά χημικά»

Τα PFAS συνεχίζουν να συσσωρεύονται στα υπόγεια ύδατα απειλώντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον

«Diamonds are forever» τραγουδούσε η Σίρλεϊ Μπάσεϊ στην ομώνυμη ταινία του Τζέιμς Μποντ. Παντοτινές, όμως, είναι και οι περίπου 15.000 υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά», τα οποία όχι μόνο ανιχνεύονται σχεδόν παντού, αλλά είναι τόσο ανθεκτικά που είναι δύσκολο να εξαφανιστούν από το περιβάλλον.

Σύμφωνα, δε, με μελέτη του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology, τα PFAS μπορούν να παραμείνουν στο νερό για περισσότερα από 40 χρόνια!

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα υπόγειων υδάτων σε δύο διαφορετικές λεκάνες απορροής που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο φθοριοχημικών προϊόντων Fayetteville Works στην κομητεία Μπλέιντεν και εφάρμοσαν έναν καινοτόμο συνδυασμό δεδομένων. Υπολόγισαν την ηλικία των υπογείων υδάτων και τη ροή τους για να εκτιμήσουν τις συγκεντρώσεις των σωματιδίων που καταλήγουν στους παραποτάμους του ποταμού Cape Fear στη Βόρεια Καρολίνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι ορισμένα PFAS, όπως το οξείδιο-διμερές του εξαφθοροπροπυλενίου (HFPO-DA) και το υπερφθορο-2-μεθοξυπροπανοϊκό οξύ (PMPA), ανιχνεύονται σε συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από τα αποδεκτά επίπεδα που έχει ορίσει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Οι ρύποι αυτοί, ηλικίας έως και 43 ετών, παραμένουν στα υπόγεια ύδατα και απειλούν τόσο τους κατοίκους που χρησιμοποιούν ιδιωτικά πηγάδια όσο και εκείνους που καταναλώνουν νερό από μολυσμένα ποτάμια.

«Υπάρχει μια τεράστια περιοχή με μολυσμένα από PFAS υπόγεια ύδατα – συμπεριλαμβανομένων οικιστικών και γεωργικών εκτάσεων – η οποία επηρεάζει τον πληθυσμό με δύο τρόπους», λέει ο Ντέιβιντ Ζενερώ, καθηγητής Θαλάσσιων, Χερσαίων και Ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής της μελέτης, σύμφωνα με δημοσίευση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

«Πρώτον, υπάρχουν πάνω από 7.000 ιδιωτικά πηγάδια των οποίων οι χρήστες επηρεάζονται άμεσα από τη μόλυνση. Δεύτερον, τα υπόγεια ύδατα που μεταφέρουν PFAS εκβάλλουν σε παραπόταμους του ποταμού Cape Fear, γεγονός που επηρεάζει τους χρήστες του νερού του ποταμού και σε σημεία κοντά σε αυτό», πρόσθεσε.

Όπως είπε, τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι είναι πιθανό να χρειαστούν δεκαετίες για να απαλλαγούν τα υπόγεια ύδατα από τα παντοτινά χημικά που ανιχνεύονται από την περίοδο 1980 και 2019, με τον ειδικό να τονίζει ότι ενδέχεται το χρονικό διάστημα να είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει εκτιμηθεί «εάν τα PFAS διαχέονται μέσα και έξω από ζώνες χαμηλής διαπερατότητας κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα».

Την ίδια στιγμή, αναφέρουν ότι παρότι οι εκπομπές PFAS στον αέρα είναι σήμερα σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι ήταν πριν από το 2019, ωστόσο δεν είναι μηδενικές, οπότε ατμοσφαιρική εναπόθεσή τους φαίνεται πιθανό να συνεχίσει να τροφοδοτεί τα υπόγεια ύδατα.

Το πρόβλημα με την παρουσία παντοτινών χημικών στο δίκτυο της Βόρειας Καρολίνας δεν είναι νέο, καθώς απασχολεί τους ειδικούς εδώ και χρόνια. Σε μελέτη του 2009 από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνας η πολιτεία είχε καταταχθεί στην τρίτη θέση σε συγκεντρώσεις PFAS.

Από την έρευνα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ, είχε προκύψει ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται σε ορισμένους τύπους PFAS μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας όπως καρκίνο, προεκλαμψία και θυρεοειδοπάθειες.

Οι ειδικοί τόνιζαν ότι η λεκάνη απορροής του ποταμού Cape Fear είναι η μεγαλύτερη στη Βόρεια Καρολίνα και προμηθεύει με πόσιμο νερό περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους και σχεδόν 1 εκατ. άνθρωπο επηρεάζονται από λυμάτων που περιέχουν υψηλά επίπεδα βιομηχανικών ρύπων.

Photo: Pixabay/ North Carolina

Διαβάστε ακόμη

Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Paradigm): Ο Έλληνας από το ΑΠΘ πίσω από μεγάλη επένδυση $20 εκατ. στην crypto-βιομηχανία

Το Ισραήλ χτυπά οικονομικούς στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο (tweets)

Νέο «μαξιλάρι» €400 εκατ. ζήτησε ο επόπτης από τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version