της Μαριάννας Τζάννε
Την ανάγκη να γίνουν άλματα στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την μετατροπή του σε ένα ευφυές δίκτυο, προκρίνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης.
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης επιχείρησης ρεύματος της χώρας, δίνει με τον τρόπο αυτό μια έμμεση απάντηση και για τις επικρίσεις που δέχεται ο ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ, για τα απανωτά μπλακ άουτ της καλοκαιρινής περιόδου.
«Στα έργα τηλεποπτείας και τηλεχειρισμών, ψηφιοποίησης, μετάδοσης δεδομένων, τηλεμέτρησης υπάρχει μεγάλη υστέρηση. Η κατάσταση αυτή, αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών, αδικεί τόσο τις τεχνικές δυνατότητες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και το αναμφισβήτητα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Δυναμικό, που διαπρέπει κατά κανόνα στις προηγμένες χώρες της Ε.Ε. και στις ΗΠΑ».
Ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν στο δίκτυο νέες επενδύσεις, δίνοντας προτεραιότητα στη μαζική εγκατάσταση ψηφιακών, τηλεχειριζόμενων μετρητών, την ψηφιοποίηση και τα συστήματα τηλεποπτείας.
Την τελευταία 10ετία αναφέρθηκε ότι έγιναν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ σε έργα επεκτάσεων και ενισχύσεων. Η διοίκηση της ΔΕΗ, αναφέρθηκε και στην συνεργασία που υπέγραψε προ μηνών με την General Εlectric, τονίζοντας το ενδιαφέρον της για αντίστοιχες συμφωνίες και με άλλες Αμερικανικές εταιρείες αλλά και στην δημιουργία των πράσινων νησιών.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πετρέλαιο, πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι πολύ ακριβή και πρέπει να υποκατασταθεί από ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης. Όπως σημείωσε, σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται στην Ικαρία υβριδικός σταθμός, ισχύος 5MW, συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση.
«Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με έγκριτους ξένους οίκους και βέβαια τον ΔΕΔΔΗΕ, προγραμματίζει τη μετατροπή, πιλοτικά, νησιών του Αιγαίου Πελάγους σε έξυπνα-πράσινα: Παραγωγή από ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση και πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου με συστήματα τηλεποπτείας και τηλεχειρισμού και βέβαια ψηφιοποίηση».
Η μετατροπή των νησιών σε πράσινα δεν περιορίζεται μόνο στα μη διασυνδεδεμένα. Είναι μέσα στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας, στο πλαίσιο της περαιτέρω χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας (electrification), η ανάπτυξη υποδομών και προϋποθέσεων για εκτεταμένη ηλεκτροκίνηση σε διασυνδεδεμένα νησιά, γεγονός που, πέραν των άλλων, θα επιδράσει ευεργετικά στην τουριστική ανάπτυξη.