Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας σχεδιάζει η ΠΑΚΟ Α.Ε., η γνωστή εταιρεία χάρτινων συσκευασιών.

Η εταιρεία που τα τελευταία χρόνια έχει περάσει στον έλεγχο της Unipak Ελλάς, υπέβαλε στη ΡΑΕ στις αρχές Οκτωβρίου αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό ΣΗΘΥΑ, εγκατεστημένης ισχύος 12 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12 MW στη θέση Γορίτσα, της Δημοτικής Ενότητας Πελασγίας στη Στυλίδα Φθιώτιδας.

Η αίτηση εγκρίθηκε από την ΡΑΕ τη Δεύτερα 3 Ιανουαρίου, δίνοντας το «πράσινο φως» προς την εταιρεία προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου.

Το καύσιμο του σταθμού θα είναι φυσικό αέριο, ενώ όπως αναφέρεται, ο σταθμός ΣΗΘΥΑ θα λειτουργεί ως αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άδεια έχει διάρκεια για 25 χρόνια και μέχρι τον Ιανουάριο του 2047.

Η χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ της οικογένειας Κολιοπούλου αποτελεί έναν από τους παλαιότερους (με ίδρυση από το 1960) και πλέον ισχυρούς παίκτες στην παραγωγή χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού κ.ά.

Τον Μάιο του 2018 η εταιρεία πέρασε στον έλεγχο της Unipak Hellas που ανήκει στον, λιβανέζικων συμφερόντων, όμιλο Frem Industrial Group SAL.

Η ΠΑΚΟ είναι καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού (φύλλου) και χαρτοκιβωτίου όλων των τύπων. Επίσης είναι πρωτοπόρος στην ανακύκλωση ελληνικού χαρτιού. Έτσι, το σύνολο της παραγωγής της προέρχεται από 100% ανακυκλωμένες πρώτες ύλες. Ειδικότερα, η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί είναι τα αποκόμματα χαρτιού από βιομηχανίες ή από κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία προμηθεύεται εξ΄ ολοκλήρου από την εγχώρια αγορά.

Η ΠΑΚΟ Α.Ε., όπως και όλες οι άλλες βιομηχανικές εταιρίες, «βιώνει» τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και κυρίως το υπέρογκο ενεργειακό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πρωτοβουλία της εταιρείας για το συγκεκριμένο έργο προκειμένου μέσω αυτού να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον των ενεργειακών αναγκών της.