search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πάιατ: Αδιαμφισβήτητος ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακός κόμβος (pics)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο «μεταμορφωτικό» από αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη, τόνισε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα - Μενέντεζ: Πολλά υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος παρά τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία

Στον πολύ σημαντικό ρόλο που αποκτά η Αλεξανδρούπολη τόσο ως περιφερειακός ενεργειακός παίκτης, όσο και ως πύλη ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρθηκε ο Β. Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ενεργειακούς Πόρους, Τζέφρι Πάιτ, αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, μιλώντας σήμερα (22/2) διαδικτυακά στο 1st East Macedonia & Thrace Forum, το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal.

Εξέφρασε την ευχαρίστησή του για το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα ενεργειακά θέματα και ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζει ο διαρκώς εξελισσόμενος ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο «μεταμορφωτικό» από αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στον Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και στη συναίνεση που υπάρχει ως προς το πόσο κρίσιμα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε εγκαίρως και ότι είχε ήδη σχηματιστεί μια σημαντική υποδομή αγωγών και διασυνδετήριων αγωγών, ακριβώς τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να χρησιμοποιεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους ως όπλο.

Αυτό, πρόσθεσε, διασφάλισε ανθεκτικότητα στην ΕΕ και επέτρεψε στην Ευρώπη να «πλοηγηθεί» επιτυχώς κατά τον χειμώνα, δείχνοντας ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο ότι δεν στέφθηκε με επιτυχία η προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, για να διασπάσει τη Διατλαντική κοινότητα και να μειώσει την αλληλεγγύη προς τους Ουκρανούς.

Το αμερικανικό LNG

Μια άλλη σημαντική παράμετρος της δυνατότητας της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της ήταν και το αμερικανικό Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), που οι Αμερικανοί παραγωγοί μπόρεσαν να «κινητοποιήσουν» ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που προέκυψαν από την κρίση στην Ουκρανία. Βάσει στατιστικών, είπε, οι ΗΠΑ έστειλαν στην Ευρώπη πάνω από 70 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά) LNG, όγκο διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και μεγάλο μέρος αυτών των φορτίων διήλθε μέσω Ελλάδας.

Μάλιστα, η εξαγωγική δυναμική των ΗΠΑ ως προς το LNG εκτιμάται ότι οδεύει προς αύξηση κατά περίπου 50% μέχρι το 2025, βάσει των αδειοδοτημένων και υπό εξέλιξη πρότζεκτ.

«Μαζί με το Κατάρ, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας από τους δύο μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στα επόμενα χρόνια και φυσικά αυτό συνδέεται και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος της ανθεκτικότητας που η Ελλάδα οικοδομεί για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» είπε ο κ.Πάιατ, συμπληρώνοντας ότι το πρότζεκτ αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά την ευρύτερη περιοχή και αντανακλά τόσο την περιφερειακή ηγεσία της χώρας μας, όσο και τη δέσμευσή της στη συνεργασία.

Κι όλα αυτά συνδέονται, όπως πρόσθεσε, με έναν ακόμα πυλώνα του ρόλου της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου, του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB), ο οποίος αποτέλεσε «γραμμή ζωής» για τους Βούλγαρους, όταν η ρωσική πλευρά κατέβασε τους διακόπτες της παροχής αερίου προς τη χώρα τον περασμένο Μάιο.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Πάιατ και στον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα ακόμα πρότζεκτ που οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά.

Όσον αφορά δε, την πράσινη μετάβαση, ο κ.Πάιατ είπε ότι η βέλτιστη ενεργειακή ασφάλεια είναι αυτή που δεν στηρίζεται σε έναν και μοναδικό προμηθευτή ορυκτών καυσίμων, εξαίροντας την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς την προώθηση των πράσινων καυσίμων στην Ελλάδα και αναφέροντας ενδεικτικά την ηλιακή ενέργεια, τη βιομάζα, το υδρογόνο και άλλες ΑΠΕ.

Οπως είπε, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν κρίσιμη παράμετρο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μια από τις ειρωνείες της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία είναι ότι επιτάχυνε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση στην ΕΕ.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Αλεξία Τασιούλη, που συντόνισε τη συζήτηση, αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το πότε θα λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κ.Πάιατ είπε πως μακάρι να γνώριζε την απάντηση, αλλά ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να απαντήσει σε αυτό είναι ο Ρώσος Πρόεδρος. «Ο πόλεμος αυτός είναι προϊόν της εμμονής ενός ανθρώπου με μια γειτονική χώρα, η ωμή εισβολή του σε μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα» είπε και δήλωσε εξαιρετικά περήφανος για τον ρόλο της Διατλαντικής Συμμαχίας ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα λήξει ως μια μεγάλη στρατηγική αποτυχία του Πούτιν

Διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μείνουν στο πλευρό των Ουκρανών για όσο χρειαστεί και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο πόλεμος αυτός θα λήξει ως μια μεγάλη στρατηγική αποτυχία του Πούτιν και το όνειρό του για ηγεμονία στην περιοχή θα τελειώσει. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει αποδείξει πραγματικά καλή ηγεσία και διπλωματικό κουράγιο και υπογράμμισε τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μεσογείου και την επιθυμία τα αποθέματα αερίου από την ανατολική Μεσόγειο να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στις αγορές.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Olympia Forum, του μεγαλύτερου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα, και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εξαγωγής των αρχών και της φιλοσοφίας του Olympia Forum σε μια συγκεκριμένη ελληνική Περιφέρεια.

Μενέντεζ: Πολλά υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος παρά τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία

«Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια ώς τους επικίνδυνους ηγέτες στη γειτονική Τουρκία ή τη Ρωσία.

Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia & Thrace Forum), που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ολυμπία Φόρουμ (Olympia Forum) σε Συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal, εξετάζοντας τον ρόλο της περιοχής στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας.

Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων ακαδημαϊκών, στοχαστών και επιχειρηματικών ηγετών στο φόρουμ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Έβρου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί -όπως υπογράμμισε- «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Η προθυμία της Ελλάδας να δώσει το παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ενέργεια δεν αποτελεί απλώς τον ορισμό της ηθικής ηγεσίας. Είναι απολύτως λογική οικονομικά», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές καινοτομίες στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια εδραιώνουν την ηγεσία σας σ’ αυτόν τον χώρο, χαρίζοντας μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στους ανθρώπους σας σε μακρύ χρονικό ορίζοντα στο μέλλον. Η χώρα σας δείχνει στον κόσμο πώς η υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας σας βάζει στην αιχμή της καινοτομίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε υπερήφανος που υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ. «Ως γιος προσφύγων ο ίδιος, που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, έχω μια βαθιά εκτίμηση για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά της.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο μεγάλο μέρος της νομοθεσίας που εισηγήθηκα και ψήφισα στη θητεία μου στο Κογκρέσο, έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των δύο εθνών μας», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act», που επιτρέπει την ανάδυση ενός νέου ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα δώσει ώθηση στην πορεία της περιοχής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και το νομοσχέδιο για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση (US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act), «που βοηθά στην επέκταση μιας ήδη ισχυρής συμμαχίας».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε ακόμα πως έχει μιλήσει με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ (Jennifer Granholm) για συγκεκριμένα σχέδια που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει ν’ ασκεί πίεση ώστε να διασφαλίσει πως υπάρχουν σχέδια σε εφαρμογή, «προσπάθειες που θα ωφελήσουν την ασφάλεια καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα».

«Ας συνεχίσουμε λοιπόν να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη μαζί πετύχει», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειες «να φέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Ξιφαράς: Η «Σιδηροδρομική Εγνατία» είναι κομβική για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής λειτουργίας της περιοχής

Τη σημασία της ενίσχυσης των υποδομών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με έμφαση στο σιδηροδρομικό σχεδιασμό της περιοχής, ανέδειξε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς στο 1st East Macedonia & Thrace Forum το οποίο διοργανώνεται από το Ολυμπία Φόρουμ σε Συνεργασία με το Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη.

Κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της σιδηροδρομικής λειτουργίας της περιοχής έχουν τα έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Ορμένιο και την κατασκευή της «σιδηροδρομικής Εγνατίας», υπογράμμισε. Επισήμανε πως υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για την ολιστική προσέγγιση της σιδηροδρομικής ανάπτυξης, καθώς η κατασκευή των έργων συνδυάζεται με ένα λεπτομερές σχέδιο για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους, που εντάσσεται στην ευρύτερη έμφαση που δίνεται στη στρατηγική των μεταφορών και τη ανάπτυξη της περιοχής.

Στη συζήτηση για τα μεγάλα έργα υποδομής και συνδεσιμότητας στην περιοχή συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΑ, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, η Institutional Affairs Officer της ΕΤΕπ, Μαριάννα Ναθαναήλ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της Intrakat, Γιώργος Τσαπρούνης, ο Καθηγητής του ΔΠΘ, Δημήτριος Δημητρίου, ο Αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένος Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”, Στέλιος Ζαντανίδης, ο βουλευτής της ΝΔ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Καραγιάννη, από το ypodomes.com.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηκωνσταντίνου υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να ενταχθεί το λιμάνι στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, πράγμα το οποίο ανοίγει μεγάλα κεφάλαια για χρηματοδότηση και διευκολύνει την προσέλκυση μεγάλων έργων. «Με τη δυναμική που αποκτά το λιμάνι με έναυσμα τη στρατιωτική διάσταση, αναδεικνύεται οι δυνατότητές του, η υποδομή του καθώς και τα εμπορικά χαρακτηριστικά της περιοχής που προσελκύουν επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες”, σημείωσε, προσθέτοντας “πάμε πολύ στοχευμένα: κάθε έργο που ολοκληρώνεται πρέπει να παράγει άμεσο και οικονομικό αποτέλεσμα»

Στο ίδιο πλαίσιο, η Μαριάννα Ναθαναήλ υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΤΕπ στα μεγάλα έργα της Ελλάδας. Αναφέρθηκε ακόμα στη θαρραλέα στρατηγική που υιοθέτησε η ΕΤΕπ, που πλέον ως κλιματική τράπεζα της Ευρώπης επενδύει σε έργα που είναι εναρμονισμένα με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία. “Τα μέσα μεταφοράς πρέπει να είναι ασφαλή, πράσινα και προσβάσιμα από όλους”, ανέφερε.

Για τις υποδομές και τα πλεονεκτήματα που φέρνουν στην περιοχή μίλησε και ο CEO της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης. “Κατά την κατασκευή των έργων θα δημιουργηθούν 4000 θέσεις εργασίας”, σημείωσε, ενώ ανέδειξε τη σημασία που δίνεται στη Θράκη. “Με την κατασκευή του σιδηροδρόμου μειώνονται οι ώρες μεταφοράς των cargo σε σχέση με τις μεταφορές δια θαλάσσης. Υπάρχει κέρδος για τον επιχειρηματία, που φυσικά αποτυπώνεται στην τοπική κοινωνία”, ανέφερε χαρακτηριστικά συγκρίνοντας τους διαδρόμους μεταφοράς φορτίων.

Αντίστοιχα, ο Διευθυντής Επικοινωνίας της INTRAKAT, Γιώργος Τσαπρούνης, έκανε αναφορά στην παρέμβαση της INTRAKAT στην περιοχή καθώς και στην ταχύτατη ανάπτυξή της σε επίπεδο υποδομών. Σημείωσε τη συμμετοχή της INTRAKAT σε δυο ανταγωνιστικούς διαλόγους, ενώ επισήμανε πως είναι ο προσωρινός ανάδοχος για τον φράχτη του Έβρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου για την ασφάλεια τόσο της περιοχής όσο και της χώρας. Μιλώντας για τα μεγάλα έργα υποδομών ανέδειξε τη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου για την ολοκλήρωσή τους επισημαίνοντας πως υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων μηχανικών.

“Τον τελευταίο μήνα έχουμε προσλάβει 40 μηχανικούς – είμαστε στο μομέντουμ πρέπει να το διατηρήσουμε και να το αξιοποιήσουμε”. Τέλος, αναφέρθηκε στις “σμαρτ υποδομές” και τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για τις κατασκευές.

Ο κ. Ζαντανίδης επισήμανε πως το αεροδρόμιο τη Αλεξανδρούπολης μπορεί να υποδεχθεί όλα τα αεροπλάνα που πετούν στον ευρωπαϊκό αέρα, ενώ σημείωσε πως είναι μια μεταφορική υποδομή που μπορεί να υποδεχθεί ακόμα περισσότερο κόσμο, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως γίνονται test flights από 50 μπλακ χωκ ελικόπτερα. Ο κ. Δημητρίου μιλώντας από την πλευρά του ακαδημαϊκού υπογράμμισε τη συμβολή της ακαδημαϊκής κοινότητας στην ανάπτυξη των smart cities, των υποδομών υγείας και ασφάλειας, ενώ επανέλαβε την ανάγκη ψηφιοποίησης των υπηρεσιών. Τέλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης του οδικού, καθέτου άξονα στην περιοχή σε κλειστό αυτοκινητόδρομο, ενώ πρόσθεσε πως η αναβάθμιση του λιμένος της Αλεξανδρούπολης το μετατρέπει σε “νέα Σούδα”.

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Olympia Forum, του μεγαλύτερου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα, και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εξαγωγής των αρχών και της φιλοσοφίας του Olympia Forum σε μια συγκεκριμένη ελληνική Περιφέρεια.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι αναλυτές προβλέπουν το τέλος στο ράλι των ευρωπαϊκών αγορών

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 0,3% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Δεκέμβριο

Ίδρυμα Citi: Προσφέρει $25 εκατ. σε 50 οργανισμούς για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια (pic)

Exit mobile version