Όσοι το έχουν δοκιμάσει υποστηρίζουν ότι είναι λαχταριστό, ελαφρύ και κρεμώδες. Το παγωτό, όμως, που δημιούργησε ο 32χρονος Ιταλός σεφ Μίρκο Φεμπρίλε, για το εστιατόριό του «Fico» στη Σιγκαπούρη, δεν είναι το κλασικό ιταλικό τζελάτο. Δεν περιέχει γάλα ή αυγά και προς το παρόν η μόνη διαθέσιμη γεύση είναι η σοκολάτα. Αλλά, από τι είναι φτιαγμένο αυτό το παγωτό που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα; Από νερό και αέρα!
Το παγωτό παράγεται με τη χρήση μίας φυσικής πρωτεΐνης με βάση της τα μικρόβια, τα οποία τρέφονται με μέταλλα όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο, καθώς και υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Βρίσκονται στη φύση και συγκεκριμένα σε λίμνη στην Φινλανδία. Η ουσία αυτή λέγεται Solein και η πρώτη χώρα που τη χρησιμοποιεί για την παρασκευή τροφής είναι η Σιγκαπούρη, όπου δόθηκε το «πράσινο» φως και για την καλλιέργεια κρέατος.
Η πρωτεΐνη αυτή είναι η πιο βιώσιμη στον κόσμο και παράγεται από την φινλανδική εταιρία Solar Foods, η οποία έλαβε την έγκριση για την πώλησή της το 2022. Εδώ και λίγους μήνες ο Φεμπρίλε ξεκίνησε τη διάθεσή της στο κοινό μέσω του Solein Chocolate Gelato.
Όπως εξηγεί ο σεφ, η σοκολάτα σε αντίθεση με τη βανίλια είναι περισσότερο συμβατή με τη γεύση της πρωτεΐνης αυτής, γιατί είναι βουτυρώδης και κρεμώδης.
Στην αρχική της μορφή η πρωτεΐνη σε σκόνη έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα και μοιάζει με μπαχάρι, αλλά πρόκειται για φυσική καροτίνη που εντοπίζεται στο μικρόβιο, το οποίο αναπτύσσεται με τη διαδικασία της ζύμωσης.
Κάθε κουταλιά παγωτού περιέχει 4-8% Solein. Η ποσότητα που χρειάζεται είναι μικρή, αφού το Solein περιέχει περίπου 68% πρωτεΐνης όσο το αποξηραμένο κρέας.
Όπως επισημαίνει η Solar Foods είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ένα τρόφιμο, το οποίο παράγεται χωρίς τα στάδια της φωτοσύνθεσης και της γεωργίας, διατίθεται στο ευρύ κοινό. Για το ξεχωριστό αυτό τζελάτο τα γαλακτοκομικά έχουν αντικατασταθεί με Solein.
Η χρήση της στην παρασκευή παγωτού είναι προάγγελος της τροφής του μέλλοντος, όπου η γεύση και η υφή μπορεί να είναι γνώριμη, αλλά το φαγητό θα φτάνει στο τραπέζι μας με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
«Είναι μοναδική η ευκαιρία να είμαστε η πρώτη ομάδα που παρουσιάζει αυτό το μοναδικό παγωτό στον κόσμο. Συνδυάζει τη γνώριμη νόστιμη γεύση που όλοι αγαπάμε με ένα μοναδικό συστατικό που παράγεται χωρίς να βασίζεται στην παραδοσιακή γεωργία. Η εξερεύνηση της ευελιξίας του Solein ήταν ένα απίστευτο ταξίδι. Πειραματιστήκαμε με τις δυνατότητές του, δημιουργώντας πιάτα όπως σούπες miso, ζυμαρικά, σάλτσες και επιδόρπια. Αντικαθιστώντας τα γαλακτοκομικά με Solein σε αυτό το παγωτό σοκολάτας, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα vegan παγωτό χωρίς να αλλοιωθεί η κρεμώδης ιδιότητά του», αναφέρει ο σεφ.
«Ως σεφ, πιστεύω ακράδαντα ότι η παρασκευή φαγητού πρέπει να είναι βιώσιμη και υπεύθυνη. Το Solein μας ανοίγει δρόμους να ξανασκεφτούμε την τροφική αλυσίδα με τρόπο που να ωφελεί τον πλανήτη μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα πιάτα και τις γεύσεις που αγαπάμε», προσθέτει.
Παρά την ιδιαιτερότητα αυτού του τζελάτο, το κόστος του δεν είναι απαγορευτικό καθώς για να το απολαύσει κανείς πρέπει να δαπανήσει περίπου 3,50 ευρώ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει κέρδος από την πώλησή του, αλλά στόχος του είναι να εντάξει ένα βιώσιμο προϊόν στις γαστρονομικές επιλογές του καταναλωτή.
Για να ενισχύσει το μήνυμα της βιωσιμότητας ο Φεμπρίλε επιβραβεύει με μία επιπλέον μπάλα παγωτού όσους πελάτες του επισκεφθούν το εστιατόριό του κάνοντας ποδήλατο για περισσότερα από 15 χλμ.
«Αν δεν το γνωρίζετε, δε μπορείτε να μαντέψετε ότι αυτό το παγωτό περιέχει ένα εντελώς νέο, μοναδικό και θρεπτικό συστατικό. Η όψη του, η αίσθηση και η γεύση του είναι σαν κάθε ιταλικό παγωτό και αυτός είναι ακριβώς ο στόχος. Το Solein είναι η εσωτερική πληροφορία της βιομηχανίας τροφίμων», εξηγεί ο εμπορικός διευθυντής της Solar Foods, Σιλέι Ζανγκ. Shilei Zhang.
«Το Solein Chocolate Gelato ταιριάζει τέλεια σε αυτήν την αγορά, αφού το παγωτό είναι πολύ δημοφιλές στη Σιγκαπούρη. Είναι συνηθισμένο να βλέπεις ανθρώπους να κάνουν ουρές στα παγωτατζίδικα για μια δροσερή απόλαυση σε ένα ζεστό βράδυ της Σιγκαπούρης. Επιπλέον, η σοκολάτα είναι μία από τις δημοφιλέστερες γεύσεις στον κόσμο, επομένως μπορεί να προσαρμοστεί στις ντόπιες γεύσεις», συμπληρώνει.
Τι είναι το Solein
Πρόκειται για μία σκόνη χρυσο-πορτοκαλί χρώματος πλούσια σε μικροβιακές πρωτεΐνες που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες πρωτεΐνες σε τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά, κρέας, σνακ, ζυμαρικά, ψωμί και αλείμματα. Είναι το πρώτο καινοτόμο τρόφιμο που αποσυνδέεται από την παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία.
Παράγεται μέσω βιοδιεργασίας όπου τα μικρόβια τροφοδοτούνται με διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο και μικρές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Η διαδικασία μοιάζει με την οινοποίηση, με το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο να αντικαθιστούν τη ζάχαρη ως πηγή άνθρακα και ενέργειας, αντίστοιχα.
Το Solein περιέχει 65-70% πρωτεΐνη, 5-8% λίπος, 10-15% ίνες και 3-5% μεταλλικά θρεπτικά συστατικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι παρόμοια με αυτά της αποξηραμένης σόγιας ή των φυκιών. Το Solein περιέχει σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το Solein μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα συστατικά καθώς «εξαφανίζεται» και δεν αλλάζει τη γεύση των οικείων, καθημερινών προϊόντων διατροφής.
Photo: Solar Foods
Διαβάστε ακόμη
Το «πάρτι» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Γιατί οι μετοχές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ