Η βιομηχανία εξόρυξης χρυσού αγωνίζεται να διατηρήσει την αύξηση της παραγωγής σταθερή, καθώς τα κοιτάσματα του πολύτιμου μετάλλου γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).

«Παρατηρήσαμε ρεκόρ παραγωγής των ορυχείων το α’ τρίμηνο του 2024, αυξημένο κατά 4% σε ετήσια βάση. Παρ’ όλα αυτά, η ευρύτερη εικόνα υποδεικνύει οριζοντίωση της εξόρυξης από το 2016 και το 2018, ενώ από τότε δεν έχουμε δει καμία αύξηση», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς του WGC, Τζον Ριντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου η παραγωγή των ορυχείων αυξήθηκε μόνο κατά 0,5% το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το 2022, η αύξηση κυμάνθηκε στο 1,35% σε ετήσια βάση, το προηγούμενο έτος ήταν 2,7%, ενώ το 2020, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού κατέγραψε την πρώτη πτώση εδώ και μια δεκαετία, διολισθαίνοντας κατά 1%.

«Νομίζω ότι μετά από 10 χρόνια ταχείας ανάπτυξης από το 2008, η εξορυκτική βιομηχανία αγωνίζεται να καταγράψει βιώσιμη αύξηση της παραγωγής της», δήλωσε ο ίδιος.

Τα νέα κοιτάσματα χρυσού είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές υποψήφιες περιοχές έχουν ήδη εξερευνηθεί, διευκρίνισε.

Η μεγάλης κλίμακας εξόρυξη χρυσού είναι απαιτεί τεράστια κεφάλαια αλλά και σημαντική εξερεύνηση και ανάπτυξη. 

Σύμφωνα, επίσης με το WGC, κάθε ορυχείο χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 έως 20 χρόνια προτού να είναι έτοιμο για παραγωγή.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξερεύνησης, η πιθανότητα για την ανάπτυξη ενός ορυχείου μετά από κάποια ανακάλυψη κοιτάσματος είναι χαμηλή, καθώς μόνο το 10% περίπου των παγκόσμιων ερευνών χρυσού περιέχει αρκετό από το πολύτιμο μέταλλο για να δικαιολογηθεί η εξόρυξή του.

Μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί περίπου 187.000 τόνοι χρυσού, με την πλειονότητα να προέρχεται από την Κίνα, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία.

Τα αποθέματα χρυσού που μπορούν να εξορυχθούν υπολογίζονται σε περίπου 57.000 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός από τη διαδικασία ανακάλυψης κοιτασμάτων, οι κυβερνητικές άδειες γίνονται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο για να λάβουν το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών, κάνοντας την εξόρυξη μία εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, όπως υπογράμμισε ο Ριντ.

Σημειωτέον πως η εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών για τις εταιρείες εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, πολλά έργα εξόρυξης σχεδιάζονται για απομακρυσμένες περιοχές που απαιτούν υποδομές όπως οδικές αρτηρίες, ηλεκτρική ενέργεια και υδροδότηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος για την κατασκευή αυτών των ορυχείων και τη χρηματοδότηση των εργασιών, υποστήριξε ο αναλυτής.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεις χρυσό, να βγάλεις άδεια για την εξόρυξη, να την χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσεις στην κατασκευή ενός ορυχείου», προσέθεσε.

Οι τιμές του χρυσού έχουν καταγράψει μερική διόρθωση μετά από την πρόσφατη άνοδο σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, ενισχυμένες από την ισχυρή ζήτηση, μεταξύ άλλων της Κίνας. Ο χρυσός, σύμφωνα με το CNBC, διαπραγματεύεται σήμερα στα 2.294,3 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Σε αυξημένη επιφυλακή το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας λόγω καύσωνα

Performance Technologies: Μέσα στο καλοκαίρι η μετάταξη – «Εκκίνηση» στα έργα δημοσίου και εξαγορές (pic)

ΥΠΕΝ: Ποια προϊόντα μιας χρήσης είναι…και με το νόμο «μιας χρήσης»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ