Ο καθηγητής ενεργειακής οικονομίας του ΕΜΠ και σύμβουλος της προηγούμενης κυβέρνησης κ. Παντελής Κάπρος, θα αναλάβει σήμερα το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο του υπηρεσιακού υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον κ. Κώστα Σκρέκα.
Ο επί σειρά ετών ακαδημαϊκός που αποτέλεσε έναν εκ των βασικών συνομιλητών της κυβέρνησης σε όλη την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, συμβουλεύοντας αλλά και συμμετέχοντας στο σχεδιασμό των μέτρων αλλά και των μηχανισμών στήριξης, δεν σκοπεύει να έχει διακοσμητικό ρόλο στο ΥΠΕΝ.
Παρά τον βραχύ βίο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Κάπρος έχει συγκαλέσει για τη Δευτέρα σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας και φορείς της αγοράς ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα που συνδέονται με τον κορεσμό των ηλεκτρικών δικτύων αλλά και τα προβλήματα που ανακύπτουν τους τελευταίους μήνες στην αγορά και συνδέονται με την ανάπτυξη και την διαχείριση των ΑΠΕ.
Ο κ. Κάπρος έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της χρήσης του φυσικού αερίου στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και στην ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό σχέδιο REPower EU.
Όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς αυτό απαιτεί αυξημένες ποσότητες αποθήκευσης ενέργειας και χρήση ποικιλίας τεχνολογιών. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του εργαστηρίου E3MLab που διευθύνει ο κ. Κάπρος, η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 γιγαβάτ αποθήκευσης ως το 2030, δηλαδή διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΕΚ.
Ο κ. Κάπρος είναι καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών. Υπήρξε μάλιστα και ο πρώτος Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Ελλάδος την περίοδο 2000-2004, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για 5 χρόνια έως και το 2000 και Καθηγητής Οικονομικών στη Σορβόννη.
Ως επικεφαλής του E3MLab έχει κατασκευάσει και χρησιμοποιήσει μεγάλης κλίμακας μαθηματικά μοντέλα για τις Ενεργειακές Αγορές, το Περιβάλλον και τη Γενική Οικονομική Ισορροπία τα οποία χρησιμοποιούνται ευρύτατα διεθνώς και αποτελούν τα μοντέλα με τα οποία εκπονούνται οι περισσότερες αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους τομείς της ενέργειας, περιβάλλοντος, μεταφορών και οικονομικής ανάπτυξης. Έχει πολύχρονη διεθνή πείρα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στον τομέα της Ενεργειακής και Οικονομικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 150 δημοσιεύσεις σε διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις.
Διαβάστε ακόμη
Οι εξαγωγές ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας καθυστερούν λόγω των τουρκικών εκλογών
Siemens Energy: Δεν προλαβαίνει τις «πράσινες» παραγγελίες
Το πλάνο Στάσση για την επόμενη μέρα της ΔΕΗ – «Γκάζι» στην ενεργειακή μετάβαση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ