«Σε τυχόν νέα κρίση τιμών, προτείνουμε να υφίσταται εθελοντικά ο μηχανισμός που εφάρμοσε η Ελλάδα», επισήμανε στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Δευτέρα 19 Ιουνίου ο υπηρεσιακός Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Ο κ. Κάπρος ανέφερε ότι για να είναι απόλυτα προστατευμένες οι χώρες Παντελής Κάπρος.σε περίπτωση νέας κρίσης τιμών, προτείνεται να υφίσταται ως εθελοντική επιλογή ο ελληνικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο οποίος έγινε και Ευρωπαϊκός κανονισμός.
Αυτός βασίζεται στη συλλογή των υπέρ-εσόδων στη χονδρική αγορά και τη χρήση τους για επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, υπήρξαν και άλλες χώρες που συντάχθηκαν με αυτήν την πρόταση.
Το μελλοντικό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ θα χρειάζεται σημαντική ισχύ με μεγάλη ευελιξία. Σωστά επισημαίνεται, όπως τονίζεται η ανάγκη αυτή και προτείνεται μηχανισμός αμοιβής διαθεσιμότητας ισχύος για πόρους που θα παρέχουν αυτήν την ευελιξία στο σύστημα. Παρόμοιο μηχανισμό είχε παλαιότερα εφαρμοστεί την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.
Η πρόταση όμως της ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμους πόρους τα υδροηλεκτρικά και τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου, τονίζει το ΥΠΕΝ. Όμως αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι σε βραχυχρόνιο και μεσοχρόνιο ορίζοντα ώστε να συμπληρώνεται η λειτουργία των ΑΠΕ και να θωρακίζεται η αξιοπιστία του συστήματος. «Υποβάλαμε τροποποιητική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία υποστηρίχτηκε και από άλλες χώρες. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα».
Το ΥΠΕΝ τονίζει ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διασφαλίσει αφενός την προστασία από κρίσεις τιμών ενέργειας, αφετέρου να προωθήσει αποτελεσματικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος.
Ο νέος κανονισμός προωθεί τα συμβόλαια οικονομικών διαφορών, μεταξύ κράτους και επενδυτών σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Τα συμβόλαια αυτά είναι σπουδαίο εργαλείο ώστε οι καταναλωτές να έχουν απευθείας πρόσβαση στο χαμηλό κόστος που παρέχουν οι ΑΠΕ και συγχρόνως προσδίδουν βεβαιότητα εσόδων για τους επενδυτές και διευκολύνουν τη φθηνή χρηματοδότηση.
Διαβάστε ακόμη:
Επιτόκια: Μειώσεις, αυξήσεις και «πάγωμα» – Τι «δείχνουν» οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
Πώς o βρετανικός κολοσσός της BP τα βρήκε σκούρα στην Κοζάνη σε επένδυση 160 εκατ. ευρώ
Folli Follie: Ούτε σήμερα η δίκη – Ραντεβού σε… τρεις μήνες!
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ