Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ αναμένεται να έχει καταθέσει την πρόταση για το μείγμα των εργοστασίων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο της έκτακτης ΓΣ. Όπως σημείωσε οι σταθμοί θα επιλεχθούν με οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια και με βάση το υπόλοιπο της διάρκειας της ζωής τους.
Ο κ. Παναγιωτάκης πάντως επιμένει στην πρότασή του για κοινοπραξίες της επιχείρησης με ιδιώτες σε επενδύσεις αναβάθμισης αλλά και σε νέες λιγνιτικές μονάδες, σημειώνοντας ότι ελπίζει σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Όπως είπε, «αν δεν γίνουν επενδύσεις στη λιγνιτική παραγωγή, τότε το 2025 το μερίδιο του λιγνίτη θα πέσει κάτω από το 20%. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε αυτή την εξέλιξη», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η πρότασή μας είναι να κάνουμε κοινοπραξίες με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή και με τον τρόπο αυτό το μερίδιο της ΔEH θα μειωθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔEH σε αυτή την κοινοπραξία θα έχει μικρό ποσοστό και η διαχείριση του σταθμού θα ανήκει στον ιδιώτη.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανήγγειλε επίσης διαγωνισμό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για πώληση του 7% των πελατών της (400-450 χιλιάδες πελάτες)., με σκοπό τη μείωση του μεριδίου της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Ως κίνητρο οι εταιρείες αυτές θα έχουν σταθερή προμήθεια ενέργειας σε σχέση με τη χονδρεμπορική τιμή της αγορας (ΟΤΣ) η οποία ομως θα είναι πάνω από την τιμή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Τέλος για την κοινοπραξία της ΔΕΗ με τον κινέζικη CMEC με στόχο την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη περιοχή της Μελίτης ο κ. Παναγιωτάκης επέμεινε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία πάρα μόνο σε περίπτωση που η υφιστάμενη 1η μονάδα της Μελίτης ενταχθεί στο μείγμα των προς πώληση μονάδων της συμφωνίας με τους δανειστές. Πάντως ο κύριος Παναγιωτάκης παραδέχτηκε ότι εάν τελικώς το υπουργείο ενέργειας επιμένει στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στο πρότζεκτ Μελίτη.
Εν τω μεταξύ η έκτακτη ΓΣ των μετόχων ενέκρινε σήμερα την πώληση του 25% των μετόχων της στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 295,6 εκατ ευρώ. Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για διαδικασία διαχωρισμού και μεταβίβασης σε χρόνο ρεκόρ.