Μια εικόνα από το μέλλον των ΑΠΕ έδωσε η Ørsted που παρουσίασε τα σχέδιά της για την ανάπτυξη μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου στον κόσμο, που θα τροφοδοτείται από γιγαντιαίο υπεράκτιο αιολικό πάρκο.
Ο δανέζικος κολοσσός, «διάδοχος» της κρατικής DONG, είναι ο μεγαλύτερος developer διεθνώς στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, έχοντας στο δυναμικό του πάνω από το 30% της εγκατεστημένης ισχύος σε όλο τον κόσμο.
Πριν λίγες μέρες έκανε γνωστό το φιλόδοξο πλάνο για το έργο με την ονομασία SeaH2Land που έχει βάλει στόχο να κατασκευάσει έως το 2030. Αυτό θα περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου (πράσινου) υδρογόνου 1 GW που θα συνδέεται απευθείας με ένα νέο αιολικό πάρκο 2 GW στην ανοικτή Βόρεια Θάλασσα. Η πιθανότερη τοποθεσία για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο είναι σε μία από τις θαλάσσιες περιοχές στο νότιο τμήμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ολλανδίας που έχει ήδη οριστεί για την ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων.
Και τούτο γιατί προβλέπεται ότι το project θα συνδέεται απευθείας με το κέντρο της μεγάλης βιομηχανικής ζήτησης στο σύμπλεγμα των Ολλανδικών-Φλαμανδικών Λιμένων της Βόρειας Θάλασσας, μέσω ενός περιφερειακού διασυνοριακού αγωγού.
Με 580.000 τόνους ετησίως, το σύμπλεγμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής και ζήτησης ορυκτού υδρογόνου στην Ευρώπη σήμερα, σύμφωνα με την Ørsted. Δεδομένης της στρατηγικής της απανθρακοποίησης η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί στους 1 εκατ. τόνους έως το 2050, που ισοδυναμεί με περίπου 10 GW ηλεκτρόλυσης.
Εάν πραγματοποιηθεί, το SeaH2Land θα μπορούσε να μετατρέψει περίπου το 20% της τρέχουσας κατανάλωσης υδρογόνου στην περιοχή σε πράσινο υδρογόνο.
Οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες εκεί – ArcelorMittal, Yara, Dow Benelux και Zeeland Refinery – υποστηρίζουν την ανάπτυξη της απαιτούμενης περιφερειακής υποδομής ώστε να έχουν τη δυνατότητα αειφόρας παραγωγής χάλυβα, αμμωνίας, αιθυλενίου και καυσίμων στο μέλλον.
Προς το παρόν, οι κινήσεις εστιάζονται στο διάλογο για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού δικτύου αγωγών ανοιχτής πρόσβασης περίπου 45 χιλιομέτρων, που θα εκτείνεται σε όλη την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας από το Vlissingen- Oost στην Ολλανδία έως το Gent στο Βέλγιο.
Εν αναμονή της ύπαρξης του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου, το περιφερειακό δίκτυο θα ξεκλειδώσει την πρώτη φάση του SeaH2Land, η οποία περιλαμβάνει ηλεκτρολύτη χωρητικότητας 500 MW. Η δεύτερη φάση, που θα κλιμακώσει τη χωρητικότητα του ηλεκτρολύτη σε 1 GW, θα απαιτήσει τη δυνατότητα σύνδεσης με ένα εθνικό δίκτυο υδρογόνου, παρέχοντας επιπλέον ευελιξία και αποθήκευση.
Αυτό δεν είναι το πρώτο έργο πράσινου υδρογόνου της Ørsted. Τον Ιανουάριο, η εταιρεία κατέληξε σε τελική επενδυτική απόφαση (FID) για το έργο επίδειξης H2RES στη Δανία, όπου η πρώτη παραγωγή υδρογόνου αναμένεται στα τέλη του 2021. Το H2RES, που θα κατασκευαστεί στο Avedøre Holme στην Κοπεγχάγη, θα περιλαμβάνει μονάδα ηλεκτρολύσεως 2 MW με επιπρόσθετη αποθήκευση υδρογόνου, με την παραγωγή να τροφοδοτείται από δύο υπεράκτιες ανεμογεννήτριες της Ørsted και της Siemens Gamesa ισχύος 3,6 MW.
Τον Νοέμβριο του 2020, η Ørsted και η BP συνήψαν συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη ενός δυνητικού έργου μεγάλης κλίμακας ανανεώσιμου υδρογόνου που θα τροφοδοτείται από υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Γερμανία.
Το έργο, το οποίο σχεδιάστηκε να τεθεί σε λειτουργία το 2024, θα περιλαμβάνει ένα σύστημα ηλεκτρολυτή 50 MW εγκατεστημένο στο διυλιστήριο Lingen της BP στη βορειοδυτική Γερμανία. Ο ηλεκτρολύτης, που θα τροφοδοτείται από υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα, θα μπορούσε να παράγει σχεδόν 9.000 τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου ετησίως.
Στις αρχές της φετινής χρονιάς , η Ørsted, μαζί με τη Siemens Gamesa, την ITM Power και την Element Energy, έλαβαν χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για την έρευνα πάνω σε ένα συνδυασμένο σύστημα ανεμογεννητριών και ηλεκτρολυτών σχεδιασμένο για λειτουργία σε θαλάσσια περιβάλλοντα.