Ένα ορυχείο για ασήμι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που ήταν εγκαταλελειμμένο από τα χρόνια των εμφύλιων συγκρούσεων στην περιοχή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σύντομα θα αποκτήσει ξανά ζωή για να επωφεληθεί από μια αισιόδοξη προοπτική τιμών.
Η Adriatic Metals Plc’s Vares θα μπορούσε να ξαναρχίσει την παραγωγή έως τα τέλη του 2022, μετά από ένα κενό άνω των τριών δεκαετιών, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Paul Cronin. Είναι μέρος μιας εκκολαπτόμενης τάσης για επανεκκίνηση των λεγόμενων ορυχείων «ζόμπι» – επιχειρήσεις που έχουν κλείσει για λόγους που ποικίλλουν, από τις χαμηλές τιμές έως την πτώχευση των ιδιοκτητών ή τις πολιτικές αναταραχές, όπως αναφέρει το Bloomberg.
«Μερικά από αυτά τα παλιά περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης σε όλο τον κόσμο που αποτελούν ένα πρόβλημα. Δημιουργούν πιθανά περιβαλλοντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο Cronin, πρώην τραπεζίτης της Adriatic, σε συνέντευξη του. «Εάν μπορούμε να μετατρέψουμε τα ” ζόμπι “σε κάτι που προσθέτει αξία, που επιλύει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και οι μέτοχοι μπορούν να λάβουν μια επιστροφή από αυτά, θα είναι υπέροχο».
Οι εταιρείες εξόρυξης από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, παρακινούνται από το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων που οδηγείται από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τις δαπάνες υποδομών, οι οποίες συνδέονται με τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Η Anglo American Platinum Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία πλατίνας στον κόσμο με βάση την αγοραία αξία, έχει προσεγγιστεί από τουλάχιστον τέσσερις πλευρές για το αδρανές ορυχείο Bokoni, τον περασμένο μήνα.
Το πλεονέκτημα της ανακύκλωσης παλαιών ορυχείων, ακόμη και εκείνων που δεν έχουν τεθεί σε παραγωγή για πάνω από 30 χρόνια, είναι ότι μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή, δήλωσε ο Cronin. Η Vares διέθετε ήδη σιδηροδρομικές συνδέσεις και δρόμους και η Adriatic χρησιμοποιούσε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροφόρων καλωδίων. Η νέα τεχνολογία μπορεί ακόμη να καταστήσει τις κλειστές λειτουργίες περισσότερο οικονομικά βιώσιμες. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης ένα έργο ψευδαργύρου στη γειτονική Σερβία.
Οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40%
Ο μεταλλευτικός γίγαντας της Αυστραλίας παίρνει και πάλι πάλι μπρος: Η Panoramic Resources Ltd. και η Mincor Resources NL ξεκινούν εκ νέου τις επιχειρήσεις νικελίου, τις οποίες είχαν θέσει σε συντήρηση το 2016, ως απόρροια των χαμηλών παγκόσμιων τιμών. Ταυτόχρονα, το ορυχείο ουρανίου Honeymoon, το οποίο έκλεισε το 2014 λόγω χαμηλών τιμών, θα μπορούσε να ξαναρχίσει εντός 12 μηνών, δήλωσε η Boss Energy Ltd. σε μια μελέτη, επικαλούμενη τις προοπτικές ανάκαμψης.
Στην περίπτωση της Mincor, η επανέναρξη του ορυχείου της Kambalda υποστηρίζεται από μια συμφωνία με την Nickel West της BHP Group, η οποία επίσης βιώνει μια ‘αναγέννηση΄ εν μέσω της αύξησης της ζήτησης για το μέταλλο της μπαταρίας. Οι τιμές έχουν αυξηθεί περίπου κατά ένα τρίτο τον τελευταίο χρόνο.
Ένα ισχυρό περιβάλλον τιμών έχει ωθήσει τις εταιρείες εξόρυξης να μελετούν τα οικονομικά της επανέναρξης μονάδων που έκλεισαν προσωρινά, δήλωσε ο Gavin Wendt, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας MineLife Pty. Μέχρι στιγμής, ήταν κυρίως τα μικρότερα ορυχεία που είχαν ξεκινήσει εκ νέου, τα οποία ήταν απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, πρόσθεσε.
«Πολλά από αυτά τα ορυχεία βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο της καμπύλης κόστους, για αυτό δεν κάνουν τώρα παραγωγή», δήλωσε ο Wendt. «Αυτό μας λέει ότι είναι οριακά καθώς και τα πιο ευάλωτα στις μεταβολές των τιμών των εμπορευμάτων». Ωστόσο, δεδομένης της ήδη υπάρχουσας υποδομής, η επανεκκίνηση ενός ορυχείου ήταν μια στρατηγική σχετικά χαμηλού κινδύνου σε σύγκριση με την ανάπτυξη νέων πόρων, πρόσθεσε.
Το ασήμι έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% τους τελευταίους 12 μήνες και με το πολύτιμο μέταλλο να έχει ζήτηση για χρήση σε ηλιακούς συλλέκτες και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων λόγω των αγώγιμων ιδιοτήτων του, ο Cronin επισήμανε ότι είναι σίγουρος ότι οι προοπτικές των τιμών παραμένουν ιδιαίτερα θετικές.