search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΟΠΕΚ (Barkindo): Πρόβλεψη για ισχυρή συμμετοχή των υδρογονανθράκων έως το 2045

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού στην Αθήνα - Τι δήλωσε χθες για την ενεργειακή μετάβαση και για τον κίνδυνο να υπάρξουν ελλείψεις σε καύσιμα και πετρελαϊκά προϊόντα λόγω της αποεπένδυσης από τα ορυκτά καύσιμα

Το μήνυμα ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να εξαρτάται έως και το 2045 από τα ορυκτά καύσιμα έστειλε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ κ. Μoxammad Sanusi Barkindo, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα φωτίζοντας και άλλες πτυχές της ενεργειακής κρίσης.

Όπως είπε, με βάσει τις προβλέψεις του Οργανισμού η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση από 2,5% θα φτάσει το 10% έως το 2045.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, λέγοντας ότι για την ίδια περίοδο υπολογίζεται στα 270 τρισ. δολάρια από 125 τρισ. δολάρια το 2020, με τον πληθυσμό να αυξάνεται κατά 20% στα 9,5 δισεκατομμύρια.

Ως αποτέλεσμα της δημογραφικής  και οικονομικής ανάπτυξης, η παγκόσμια ζήτηση από 275 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου θα εκτοξευτεί  στα 352 εκατομμύρια βαρέλια το 2045 σημειώνοντας άνοδο 28%.

«Καμιά πηγή ενέργειας από μόνη της δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές» επισήμανε ο  κ. Barkindo και μίλησε για επενδύσεις κοντά στα 12 τρις έως το 2045, από τις οποίες το 80% θα είναι στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών τόνισε ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει το καύσιμο με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά που από το 30% που κάλυπτε το 2020 θα υποχωρήσει στο 28% το 2045.

Ως τότε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καλύπτουν πάνω από το 50% των ενεργειακών απαιτήσεων της παγκόσμιας οικονομίας.

Προσκεκλημένος της Mediterranean Gas, η οποία σχεδιάζει μια νέα μονάδα πλωτής δεξαμενής στο Βόλο εμφανίστηκε ιδιαίτερα εγκωμιαστικός για το προτεινόμενο σχέδιο, ωστόσο δεν παρέλειψε να χτυπήσει το καμπανάκι στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

«Οποιαδήποτε μείωση στις επενδύσεις του κλάδου θα επιφέρει μείωση στις ποσότητες πετρελαίου αι στα πετρελαϊκά προϊόντα» είπε ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ και τόνισε ότι αν δεν υπάρξει νέα ροή κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα του upstream, θα δημιουργηθεί ενεργειακή ανασφάλεια χειρότερη από την σημερινή.

Αυτό όπως είπε δεν θα γίνει σε βάρος του περιβάλλοντος καθώς το δίλημμα ορυκτά καύσιμα και ΑΠΕ είναι ψευδές.  «Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου μέσα από σύγχρονες τεχνικές και πρωτοποριακές καινοτομίες όπως αποθήκευση άνθρακα, γαλάζιο υδρογόνο, κυκλική οικονομία κ.α.

Ο υπουργός  Ενέργειας της Νιγηρίας και νυν γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ήταν ξεκάθαρος για το μέλλον των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι η γεωπολιτική κρίση έδειξε ότι προτεραιότητα είναι η ενεργειακή ασφάλεια και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι τεχνολογίες κατά την ενεργειακή μετάβαση. Η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή φτώχεια είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος δήλωσε και ανέφερε ότι δεν υπάρχει ο ίδιος δρόμος για όλους για αυτό και πρέπει να υπάρξουν δράσεις για τις χώρες που είναι υπό πίεση.

Υπολόγισε ότι το 2019, 750 εκατ. άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ το 34% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα για το μαγείρεμα, λέγοντας ότι το 70% των ανθρώπων που κατοικούν στην Αφρική έχουν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κατά την ομιλία του ο κ. Barkindo σημείωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η βιομηχανία πετρελαίου και ο ΟΠΕΚ αντιμετώπισαν μια σειρά από προκλήσεις. Ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση και οι συνθήκες που διαμορφώνει είναι πολύ κρίσιμες καθώς χώρες απομονώνονται και η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται.

Σε αυτό το περιβάλλον είπε ο ΟΠΕΚ θα συνεχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας, χρησιμοποιώντας στον επίλογο της ομιλίας του το ρητό του Επίκουρου «όσο πιο μεγάλες είναι οι δυσκολίες τόσο πιο μεγάλη δόξα θα αντιμετωπίσει κανείς στην υπέρβαση των δυσκολιών αυτών».

 

Exit mobile version