Ένα μεγάλο Energy Hub στη Βόρεια Ελλάδα χτίζει μεθοδικά ο Όμιλος Κοπελούζου. Χωρίς βέβαια η δραστηριότητά του να περιορίζεται γεωγραφικά, είναι σαφές ότι ο όμιλος με την πλούσια εμπειρία και το πολυεπίπεδο εκτόπισμα έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην ακριτική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπου και βρίσκονται σε εξέλιξη τρία από τα βασικά επενδυτικά του «στοιχήματα».

Το πρώτο είναι ασφαλώς το FRSU, που προωθείται με γοργούς ρυθμούς πλέον από την εταιρεία Gastrade στην οποία μετέχουν εκτός από τον Όμιλο Κοπελούζου, η GasLog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Bulgartransgaz και ο ΔΕΣΦΑ. Πρόσφατα, μάλιστα, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας που έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 εκατ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή των υποδομών, ενώ τον περασμένο μήνα το μεγάλο project έλαβε την έμπρακτη «ψήφο εμπιστοσύνης» της Ε.Ε. με την απόφαση χρηματοδότησης με 166,7 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020). Κάτι που αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του.

Το έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης, με προϋπολογισμό 363,7 εκατ. ευρώ αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023, εγκαινιάζοντας την τέταρτη πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα μας, με μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. ΥΦΑ.

Το project υποστηρίζει και λειτουργεί συμπληρωματικά με τα άλλα υφιστάμενα ή προγραμματισμένα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή, όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), o Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP), η διασύνδεση Βουλγαρίας-Σερβίας (IBS), η διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα καθώς και ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας.

Έτσι, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και τον ανταγωνισμό στην περιοχή και υποστηρίζει τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Gas Hub), η στρατηγική σημασία του οποίου, άλλωστε, αναδεικνύεται από την τωρινή ενεργειακή κρίση.

Η νέα μονάδα ρεύματος

Παράλληλα, τρέχουν οι εξελίξεις και για το άλλο μεγάλο project του Ομίλου Κοπελούζου που αφορά τη Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ισχύος 840 MW. Το έργο προωθείται από την θυγατρική του Ομίλου, Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε. και πριν λίγες ημέρες υπεγράφησαν οι συμβάσεις με την General Electric για την προμήθεια και την μακροχρόνια συντήρηση του κύριου εξοπλισμού της νέας μονάδας ρεύματος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η έναρξη κατασκευής αναμένεται εντός του έτους με ορίζοντα ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2024. Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα θα εγκατασταθεί εντός ιδιόκτητης έκτασης στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, ενώ εύλογη θεωρείται η συνέργεια και με το FSRU για την προμήθειά της σε αέριο.

Το project αποθήκευσης και τα νέα φωτοβολταϊκά

Ταυτόχρονα για την ίδια περιοχή, της Αλεξανδρούπολης, ο Όμιλος Κοπελούζου προγραμματίζει μέσω της Damco Energy και της Piritium μεγάλο project αποθήκευσης ενέργειας. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα έλαβε βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ για ένα σύνολο μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (μέσω συσσωρευτών) ισχύος 300 MW στην Αλεξανδρούπολη και την Πάτρα (από 150 MW).

Στη συνέχεια προχώρησε σε αύξηση της ισχύος της μονάδας στην Αλεξανδρούπολη κατά 75 MW με αποτέλεσμα αυτή να ανέλθει στα 225 MW, ενώ η συνολική επένδυση στον ανερχόμενο τομέα της αποθήκευσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος Κοπελούζου εξακολουθεί τις επενδύσεις και στο πεδίο των «κλασικών» ΑΠΕ. Έτσι, μόλις την περασμένη Παρασκευή εξασφάλισε από τη ΡΑΕ βεβαίωση παραγωγού, μέσω της Damco Energy, για φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 50 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 50 MW στη Δημοτική Ενότητα Φερών Αλεξανδρούπολης.

Η αίτηση υποβλήθηκε στις 8 Ιουνίου 2021 και η άδεια έχει διάρκεια ισχύος 25 χρόνια (έως τις 8/10/2046). Παράλληλα, ο Όμιλος έχει λάβει άδεια παραγωγής για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 212 MW στα ανοικτά του λιμένα Αλεξανδρούπολης.