Με το βλέμμα στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ευρύτερη περιοχή, ο Όμιλος Κοπελούζου έκανε την κίνηση για την αύξηση ισχύος της σχεδιαζόμενης νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη.
Ειδικότερα, η Damco Energy, μέσω της οποίας ο ισχυρός όμιλος προωθεί το συγκεκριμένο πλάνο, υπέβαλε στη ΡΑΕ στις 14 Μαΐου αίτηση τροποποίησης της σχετικής άδειας λόγω αύξησης της αδειοδοτούμενης ισχύος από 662 MW σε 840 MW. Έτσι, όλα συνηγορούν ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα ληφθεί εντός του αμέσως επομένου διαστήματος.
Η αύξηση της ισχύος, αλλά συνακόλουθα και του «πήχη» του ανταγωνισμού, ήταν μια κίνηση αναμενόμενη από την αγορά, καθώς το «οπτικό πεδίο» του Ομίλου Κοπελούζου δεν περιορίζεται μόνο στο εσωτερικό, -όπου άλλωστε διατυπώνεται προβληματισμός για το πόσες νέες μονάδες «χωρούν» στο σύστημα-, αλλά επεκτείνεται και προς τις γειτονικές χώρες.
Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου, άλλωστε, θα βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένος στο σταυροδρόμι των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και ασφαλώς θα αναπτυχθεί με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας εξαιρετικά υψηλής απόδοσης.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του βασικού εξοπλισμού, που έχει προσελκύσει τους πιο ισχυρούς παίκτες της διεθνούς αγοράς.
Πρόσφατα, η Damco Energy υπέγραψε συμφωνία με την AD ESM της Β. Μακεδονίας προκειμένου αυτή να συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, κατασκευάσει και λειτουργήσει το project, με ορίζοντα έναρξης το 2023. Στα επόμενα βήματα η AD ESM θα συνάψει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης στη Β. Μακεδονία.
Στα τέλη Απριλίου έγινε ένα ακόμη βήμα για την αδειοδοτική ωρίμανση του project καθώς η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠΕΝ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, με την ΑΕΠΟ να έχει διάρκεια 15 ετών.
Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί σε ιδιόκτητη έκταση εντός της ΒΙ.ΠΕ Αλεξανδρούπολης και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μεγάλων επενδυτικών σχεδίων του Ομίλου Κοπελούζου για την ακριτική περιοχή, κάτι που διασφαλίζει δυνητικά και μεγάλες συνέργειες.
Και αυτό γιατί την ίδια ώρα, επίκειται η κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο η μονάδα, ενώ στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. προωθείται και το project αποθήκευσης ενέργειας (από την εταιρεία Pyrritium), ισχύος 150 MW (με τεχνολογία των μπαταριών λιθίου) που έχει εξασφαλίσει ήδη άδεια παραγωγού από τη ΡΑΕ με διάρκεια 35 ετών.
Παράλληλα, ο Όμιλος έχει στα σκαριά off shore αιολικό πάρκο ισχύος 220 MW, που θα κατασκευάσει στο Θρακικό Πέλαγος, κοντά στην Αλεξανδρούπολη, ενώ συγκαταλέγεται και μεταξύ των διεκδικητών της μακροχρόνιας παραχώρησης για το λιμάνι της πόλης συμμετέχοντας (μέσω της Cameron S.A.) στην κοινοπραξία με την Goldair Cargo και τη γαλλική πολυεθνική Bollore Logistics, η οποία και προκρίθηκε για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.