search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Όμιλος Καράτζη: Στην «πρίζα» τα φωτοβολταϊκά των 270,8 MW στη Θεσσαλία

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση των 190,8 εκατ. ευρώ και ενεργοποιήθηκε το PPA με την Metlen- Οι επιδόσεις του ομίλου σε βιομηχανία, ξενοδοχεία και μεταφορές και ποιες εξαγορές έγιναν

Στην «πρίζα» έχουν μπει τα φωτοβολταικά πάρκα του Ομίλου Καράτζη στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η κατασκευή και η ηλέκτριση των φωτοβολταϊκών πάρκων των θυγατρικών εταιρειών Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, 2, 3 με συνολική αξία επένδυσης 190,8 εκατ. ευρώ και συνολικής δυναμικότητας 270,8 MW ενώ παράλληλα ενεργοποιήθηκε και η μακροχρόνια σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Metlen Α.Ε.

Η εν λόγω στρατηγική επένδυση έγινε με χρηματοδότηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Όπως επισημαίνεται στις οικονομικές καταστάσεις για την περσινή χρήση, εντός του 2023 εκτελέστηκε περίπου το 35% του κατασκευαστικού έργου στη θυγατρική εταιρεία Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, το 20% στη θυγατρική εταιρεία Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 2 και το 23% στη θυγατρική εταιρεία Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 3, χωρίς σημαντικές παρεκκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης παρά την καταιγίδα Daniel που έπληξε το Θεσσαλικό κάμπο. Έτσι «η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου ήταν συνεπής με τον αρχικό σχεδιασμό και τον οικονομικό προϋπολογισμό χωρίς σημαντικές παρεκκλίσεις», όπως αναφέρεται. Κάτι άλλωστε που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της επένδυσης και η έναρξη λειτουργίας με την ηλέκτριση των πάρκων πραγματοποιήθηκε εντός του Οκτωβρίου 2024, τηρώντας τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα.

Επίσης, έχουν υπογραφεί από τις τρεις παραπάνω θυγατρικές εταιρείες και ήδη ενεργοποιήθηκαν οι μακροχρόνιες συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Metlen Α.Ε. «Με τις συμβάσεις αυτές, μεταξύ άλλων, διασφαλίζεται σταθερότητα στις τιμές πώλησης της ενέργειας», όπως τονίζεται από τη διοίκηση.

Επιπρόσθετα, ο Όμιλος, -με επικεφαλής τον Αντώνη Καράτζη -, συνεχίζει την ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας με σκοπό την κατασκευή και εκμετάλλευση σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 330MW επίσης στη Θεσσαλία. Για την εν λόγω επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης και να εκκινήσει η κατασκευή του σταθμού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Αντώνης Καράτζης

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μητρική εταιρεία προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, 2 και 3 (ίδια συμμετοχή) κατά 10,2 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων του ομίλου στον τομέα των ΑΠΕ.

Η είσοδος στις ΑΠΕ

Η «Καράτζης» μετράει αρκετά χρόνια συμμετοχής στην ενεργειακή αγορά. Όπως τονίζεται «με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και διακρίνοντας τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος, ο Όμιλος δεν θα μπορούσε παρά να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους επιχειρηματικά κλάδους στην ελληνική και διεθνή οικονομία». Στο πλαίσιο αυτό άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κατερίνη, Λάρισα, Βοιωτία, Κεφαλονιά και Ηράκλειο τα οποία έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ 15 MW. Από το 2022 πραγματοποιήθηκε η διασύνδεση του Υποσταθμού με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και ξεκίνησε η παραγωγική λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 8,4 MW της θυγατρικής εταιρείας «Αιολική Πνοή Αποσκιάς Μ.Α.Ε.»

Κατά τη χρήση του 2023, η συμβολή του τομέα της ενέργειας στον κύκλο εργασιών του Ομίλου ήταν 6,92 εκατ. ευρώ, έναντι 6,6 εκατ. ευρώ το 2022, με τα κέρδη προ φόρων στα 2,36 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ το 2022. Μεγέθη τα οποία αναμένεται να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια με την ενεργοποίηση των μεγάλων επενδύσεων τη Θεσσαλία.

Οι επιδόσεις του Ομίλου

Όσον αφορά τις συνολικές οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου, οι ενοποιημένες πωλήσεις της χρήσης 2023 ανήλθαν σε 122,17 εκατ. ευρώ από 121,35 εκατ. ευρώ το 2022.

Αυξημένες πωλήσεις κατέγραψε ο κλάδος του τουρισμού με 31,47 εκατ. ευρώ έναντι 27,67 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ μειωμένες ήταν οι πωλήσεις του κλάδου της βιομηχανίας με 76,68 εκατ. έναντι 82,42 εκατ. την προηγούμενη χρήση. Αύξηση πωλήσεων κατέγραψε και ο κλάδος των μεταφορών λόγω της ενσωμάτωσης του δεύτερου αεροσκάφους της Panellenic Airlines ,με 7,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,65 εκατ. ευρώ, καθώς και ο κλάδος της ενέργειας με την πρώτη χρήση πλήρους λειτουργίας του αιολικού σταθμού της «Αιολική Πνοή Αποσκιάς».

Τα EBITDA ενισχύθηκαν σε 32,57 εκατ. ευρώ, έναντι 30,64 εκατ. ευρώ το 2022, λόγω αυξημένης κερδοφορίας των ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσης, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 13,2 εκατ. ευρώ έναντι 13,71 εκατ. ευρώ με τη μείωση να αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους των δανείων που έχει λάβει ο όμιλος για την υλοποίηση των επενδύσεων του ενεργειακού κλάδου. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 13.16 εκατ. ευρώ, έναντι 9,7 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος Καράτζη εκτός από τη βασική δραστηριότητα της κατασκευής διχτυών και υλικών συσκευασίας, τον τουρισμό και την ενέργεια έχει κάνει άνοιγμα στις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Το εγχείρημα στην ακτοπλοΐα με τη συμμετοχή 50% στην Horizon See Lines η οποία απέκτησε το πλοίο «HSC Santa Irini», δεν απέδωσε τα προσδοκόμενα και γρήγορα αποφασίστηκε η αποεπένδυση από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με πώληση του πλοίου και την εκκαθάριση της ναυτιλιακής.

Αντίθετα, η Panellenic Airlines με τις VIP πτήσεις έχει….απογειωθεί. Η εταιρεία από τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε τις εμπορικές πτήσεις με ένα ιδιόκτητο αεροσκάφος τύπου Cessna XLS. Εντός του 2022 προέβη στην αγορά ενός δεύτερου αεροσκάφους ίδιου τύπου. Στις αρχές του 2024 αγοράστηκε ένα ακόμη αεροσκάφος ίδιου τύπου με σκοπό τη διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων και την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης στον κλάδο των ιδιωτικών VIP πτήσεων. Για τη χρηματοδότηση της εν λόγω επένδυσης, η εταιρεία προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ποσού 5,5 εκατ. ευρώ.

Επεκτάσεις υπήρξαν και στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς ο Όμιλος στο τέλος του Οκτωβρίου 2024, προέβη σε συμφωνία αγοράς του ξενοδοχείου “Knossos Royal” που βρίσκεται στη Χερσόνησο Ηρακλείου έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ περίπου. Η δυναμικότητα του εν λόγω συγκροτήματος ανέρχεται σε 391 δωμάτια και σουίτες. Η επένδυση αφορά την αγορά και εν συνεχεία ριζική ανακαίνιση για τη διαμόρφωση ενός εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2026 και σχεδιάζεται να ενταχθεί σε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακόμη, εντός του 2023 ιδρύθηκαν από τη μητρική, εμπορικές εταιρείες στην Πολωνία και την Ολλανδία για την προώθηση των πωλήσεων του βιομηχανικού τομέα, καθώς και η εταιρεία Vijets Ltd με έδρα την Κύπρο και δραστηριότητα τη διαμεσολάβηση πτήσεων, ενώ εξαγοράστηκε η Adams Α.Ε. η οποία κατέχει ένα ακίνητο που χρησιμοποιείται για τη στέγαση του εποχικού προσωπικού των ξενοδοχείων.

Διαβάστε ακόμη:

«Μετρά δυνάμεις» η αγορά στο επενδυτικό συνέδριο των Morgan Stanley – EXAE στο Λονδίνο

Ρεύμα: Αυξήσεις από 7% έως 63% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» αυτή τη βδομάδα για ΕΝΚΛΩ και Κοντοβερό (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version