«Τροχοδρομεί» με σταθερά βήματα στην αγορά ενέργειας η Odinson Α.Ε., η νέα εταιρεία του Ομίλου Καράτζη, με την οποία επιχειρεί ένα comeback στο χώρο μετά την πώληση της ΚΕΝ.
Η εταιρεία «Odinson Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων», που ιδρύθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, απέκτησε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου από τη ΡΑΕ άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 500 MW καθώς και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου, -αμφότερες διάρκειας 20 ετών-, με την οποία δύναται να προμηθεύει φυσικό αέριο σε τελικούς πελάτες τόσο μέσω Συστήματος Μεταφοράς ή/και Δικτύου Διανομής, όσο και εκτός βάσει των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει υποβάλει στη ΡΑΕ.
Επιπλέον, μετά από σχετική αίτηση της εταιρείας, στις 10 Φεβρουαρίου η ΡΑΕ έδωσε τη συγκατάθεσή της για την εγγραφή της στο Μητρώο Χρηστών του ΕΣΦΑ, υπό την ιδιότητα της ως Τρίτο Πρόσωπο.
Η δραστηριοποίηση της νέας εταιρείας βέβαια έρχεται σε μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία για την εγχώρια ενεργειακή αγορά και δη για τους εναλλακτικούς προμηθευτές που, ιδιαίτερα οι μη καθετοποιημένοι, βρίσκονται υπό την ασφυκτική πίεση των συνεπειών της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Από την άλλη πλευρά, η Odinson είναι 100% θυγατρική της «Καράτζη Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις», δηλαδή ενός ισχυρού και διαφοροποιημένου ομίλου που το δύσκολο λόγω πανδημίας 2020 κατέγραψε τζίρο 74,5 εκατ. ευρώ (έναντι 191,9 εκατ. το 2019) παραμένοντας σε κερδοφόρα τροχιά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αποεπένδυση από τη λιανική της ενέργειας μετά την πώληση της ΚΕΝ στη Volton επέφερε βαρύ πλήγμα στα αποτελέσματα του ομίλου, γεγονός που ίσως εξηγεί και την επανάκαμψη μέσω της Odinson.
Αν και μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της εταιρείας, το τιμόνι της οποίας κρατάει ο Αντώνης Καράτζης, στο τραπέζι εξακολουθεί να υφίσταται και η προοπτική καθετοποιημένης λειτουργίας, με το σχέδιο για τη δημιουργία νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 660 MW στη Λάρισα. Ο Όμιλος Καράτζη έλαβε από τη ΡΑΕ την άδεια τον Απρίλιο του 2019 και το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης προσεγγίζει τα 370 εκατ. ευρώ.
Με βλέψεις για όλο το φάσμα της αγοράς
Όπως προκύπτει πάντως από τους καταστατικούς σκοπούς της η Odinson επιδιώκει να δώσει το «παρών» σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
-Η με κάθε τρόπο, εισαγωγή, αγορά, προμήθεια, εμπορία, πώληση και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων ενεργειακών προϊόντων σε οποιαδήποτε μορφή (προϊόντα με φυσική παράδοση ή/και χρηματοοικονομικά). Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά ως επιπλέον ενεργειακά προϊόντα αναφέρονται τα καύσιμα για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ατμός , θερμό ύδωρ και φυσικό αέριο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η εταιρεία έχει επιπλέον σκοπό και την δέσμευση δυναμικότητας στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με γειτονικές χώρες ή σε οποιεσδήποτε άλλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο εξωτερικό.
-Η ανάπτυξη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση, συντήρηση και απόκτηση ή συμμετοχή σε εργοστάσια παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας, οποιουδήποτε τύπου, στην Ελλάδα,
-Η κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση, απόκτηση ή συμμετοχή σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
-Η απόκτηση, αποθήκευση, μεταφορά, διαvoμή και εμπορία-πώληση φυσικού αερίου που θα προέρχεται από εγχώρια κοιτάσματα ή θα εισάγεται από το εξωτερικό.
-Η εκμετάλλευση ή συμμετοχή στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίωv υδρoγovαvθράκωv τόσο στηv Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
-Η ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη κατεργασία ή τηv καύση φυσικού αερίου για την παραγωγή ετέρων προϊόντων ή άλλης μορφής ενέργειας και την αποθήκευση, μεταφορά, διανομή και εμπορία αυτών.
-Η κατασκευή λειτουργία και εκμετάλλευση αγωγών και δικτύων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου.
Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ
Σημειώνεται ότι παράλληλα, ο Όμιλος υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.192,75 MW στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, το οποίο έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις.