Ο όμιλος ELICA, με ισχυρή χρηματοοικονομική ευρωστία, διαθέτει εκτεταμένη τεχνική και αδειοδοτική εμπειρία στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την λειτουργία έργων ΑΠΕ.
Ο Όμιλος, αναπτύσσει μεγάλης κλίμακας έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια από το 1998, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους και πλέον δυναμικούς Ομίλους στη χώρα, έχοντας ήδη σχεδιάσει, αναπτύξει, εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία συνολικής ισχύος περί τα 450 MW αιολικών, φωτοβολταϊκών και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.
Παράλληλα, διαθέτει σε στάδιο αδειοδότησης ένα σημαντικό και διεσπαρμένο χαρτοφυλάκιο στοχευμένων έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος πάνω από 2,6 GW, καθώς μονάδων αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές συνολικής ισχύος 825 ΜW.
Στο εξωτερικό, ο Όμιλος ELICA έχει παρουσιάσει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει σε ένα σημαντικότατο και περισσότερο επίκαιρο από ποτέ έργο που αναπτύσσει ο Όμιλος ELICA, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης προς τον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών συστημάτων και την τροφοδότησή τους με καθαρή πράσινη ενέργεια, με σκοπό την ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ και την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα.
Ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα
H ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας «ELICA INTERCONNECTION – GREGY» του Ομίλου ELICA αναμένεται να αλλάξει το ενεργειακό status της ηπείρου μας, συμβάλλοντας καθοριστικότατα στο στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το πακέτο μέτρων FiT 55, για περιορισμό των εκπομπών CO2 κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 και μηδενισμό αυτών έως το 2050.
Το ενεργειακό αυτό έργο κομβικής σημασίας, για το οποίο ήδη από τον Αύγουστο του 2010 υπεγράφη η πρώτη συμφωνία μεταξύ του Ομίλου και της Κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, αφορά κυρίως στην υποθαλάσσια διασύνδεση των δύο χωρών, δυναμικότητας 3.000 MW και ικανότητας αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, το οποίο θα διασυνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την Ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική). Το έργο θα μεταφέρει 100% καθαρή – πράσινη ενέργεια παραγόμενη από ΑΠΕ στην Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, ενισχύοντας τη δυναμικότητα μεταφοράς ενέργειας στα υφιστάμενα δίκτυαμεταξύ μεταξύ Ελλάδας και χωρών της Ε.Ε. κατά τουλάχιστον 700 MW.
Διαμέσου της εν λόγω τροφοδότησης του Ευρωπαϊκού ηλεκτρικού συστήματος με καθαρή πράσινη ενέργεια, το έργο «ELICA INTERCONNECTION – GREGY» θα αποτελέσει ένα έργο «κλειδί» στην επίτευξη των επιτακτικών πλέον στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την επιτάχυνση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης». Το παραπάνω συνομολογεί το γεγονός ότι η υλοποίηση του ως άνω διασυνδετικού έργου έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης έως 26 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο αντιστοιχεί σε 37 TWh κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Ειδικά για την χώρα μας, όπου η κατανάλωση του Ρωσικού φυσικού αερίου το 2021 ανήλθε σε 3,3 bcm (55% του μίγματος) τα οφέλη είναι εξίσου σημαντικά, όταν η εν λόγω διασύνδεση προβλέπεται να αντικαταστήσει κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στις γειτονικές Ευρωπαϊκές χώρες η οποία θα ανέρχεται σε 4,5 bcm!
Παράλληλα με την εκμετάλλευση της καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας, το σημαντικό αυτό έργο θα συμβάλει στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, έχοντας μόνο θετικά πλεονεκτήματα για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα θα ενδυναμώσουν οι δεσμοί Ελλάδας – Αιγύπτου και θα ενισχυθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της.
Από τα παραπάνω είναι προφανής η συμβολή του Ομίλου ELICA στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας και η καθοριστικότατη συνεισφορά του, διαμέσου της υλοποίησης σημαντικότατων έργων καθαρής «πράσινης» ενέργειας στην επίτευξη των φιλόδοξων αλλά αναγκαίων στόχων που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι άλλωστε ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον όπου οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να αποτελούν μόνο άσχημη παρένθεση και όχι ο κανόνας.
Διαβάστε ακόμη
Φυσικό αέριο: Σε υψηλά επίπεδα οι τιμές του LNG και τα επόμενα χρόνια
Πλησιάζει η στιγμή της αλήθειας για την ΕΚΤ – Τι θα γίνει με τα επιτόκια
Τράπεζες: Πώς «είδαν» την απόφαση της κυβέρνησης για τα bonus – Την Τρίτη η «μάχη» στη Βουλή