Προτείνει την κατάργηση της κλιματικής νομοθεσίας της χώρας, καλεί τους πολίτες να σταματήσουν να φοβούνται την κλιματική αλλαγή, ζητά την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων και σχεδιάζει την αποχώρηση της Ολλανδίας από τη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα… Ο Γκέερτ Βίλντερς, ακροδεξιός νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της περασμένης εβδομάδας με το Κόμμα της Ελευθερίας (PVV), τρομάζει τους περιβαλλοντολόγους -και όχι μόνο.
Η νίκη του αποτέλεσε έκπληξη, καθώς μόνο προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να «βλέπουν» την επικράτησή του.
Το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης έχει προκαλέσει σεισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη στιγμή που ο 60χρονος -γνωστός ως ο Ολλανδός Ντόναλντ Τραμπ- ζητά «Nexit», ακολουθεί αντιμεταναστευτική πολιτική και αντι-ισλαμική ρητορική και ζητεί τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η νίκη του έπειτα από την πολιτική αναταραχή που καταγράφηκε κατά τα χρόνια της πανδημίας κι ύστερα από την απογοήτευση των ψηφοφόρων για τους τέσσερις κυβερνητικούς συνασπισμούς υπό τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, έρχεται να ταράξει ακόμα περισσότερο τα νερά προκαλώντας ανησυχία, μεταξύ άλλων, για τις θέσεις του σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση.
«Εδώ και δεκαετίες μας φοβερίζουν με την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε», «Είμαστε υπέρ της κατασκευής νέων πυρηνικών εργοστασίων», αναφέρει το προεκλογικό μανιφέστο του PVV τονίζοντας ότι η χώρα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί την ηλιακή ή αιολική ενέργεια.
Αναλυτικότερα για την κλιματική αλλαγή, το κόμμα τη χαρακτηρίζει «φυσική» και υποστηρίζει ότι το μικρό ολλανδικό κράτος δε μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει την πορεία της.
Επιπλέον, επισημαίνει ότι η Ολλανδία μπορεί να προσαρμοστεί στην άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων, καθώς όπως τονίζει η χώρα διαθέτει τους καλύτερους επιστήμονες ειδικευμένους στην υδραυλική μηχανική, τη στιγμή που όπως αναφέρει ο Guardian το 26% της χώρας βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.
Σχεδιάζει -άγνωστο πώς- να σταματήσει τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και όπως αναφέρει σχετικό κείμενο: «Το κλίμα αλλάζει συνεχώς, για αιώνες. Όταν οι συνθήκες αλλάζουν, εμείς προσαρμοζόμαστε. Το κάνουμε μέσω της διαχείρισης του νερού, κατασκευάζοντας αναχώματα όταν κρίνεται απαραίτητο και δίνοντας χώρο στους ποταμούς. Αλλά σταματούμε την υστερική μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, με την οποία, εμείς μία μικρή χώρα, πιστεύουμε εσφαλμένα ότι μπορούμε να “σώσουμε” τον πλανήτη».
Παράλληλα ζητεί να αυξηθούν οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα και να μη σταματήσει η λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα ή φυσικό αέριο.
Το κόμμα δεν έχει κάνει αναφορά στο καθαρό υδρογόνο, ωστόσο ένα ενδεχόμενο μορατόριουμ για νέα αιολικά ή ηλιακά πάρκα θα κατέστρεφε τα σχέδια για την τροφοδοσία με ανανεώσιμη ενέργεια, ιδίως τη στιγμή που η ΕΕ ζητεί το «πράσινο» υδρογόνο να λαμβάνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες στον κόσμο και την Ευρώπη με περισσότερους ρύπους. Για παράδειγμα, το χαλυβουργείο Tata Steel Ijmuiden ήταν ο μεγαλύτερος ρυπαντής στις Κάτω Χώρες το 2022, εκπέμποντας 5,8 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Ανάμεσα στους δέκα μεγαλύτερους ρυπαντές στη χώρα την ίδια χρονιά συγκαταλέγονται σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χαλυβουργεία, χημικά εργοστάσια και διυλιστήρια με αποτέλεσμα να παράγουν συνολικά σχεδόν 40 εκατ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
«Το PVV πλησιάζει την κλιματική άρνηση. Δεν αρνείται, ωστόσο, ακριβώς ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει και ότι είναι ανθρωπογενής», δήλωσε η Χελέεν ντε Κόνικ, καθηγήτρια Κλιματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν.
«Είμαστε σοκαρισμένοι. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι θα ανατραπούν πιθανότατα τα μέτρα για το κλίμα, οι νέες επενδύσεις για τα ορυκτά, θα περιθωριοποιηθούν ομάδες. Μία κυβέρνηση Βίλντερς θα σημάνει τέσσερα χρόνια άρνησης της κλιματικής αλλαγής, αποκλεισμού και κατάρρευσης του κράτους δικαίου», τονίζουν οι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης Ολλανδίας προειδοποιώντας ότι «το μέλλον όλων διακυβεύεται. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση».
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικό» το εκλογικό αποτέλεσμα και κάλεσε όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποτρέψουν την «πορεία των εξτρεμιστικών ιδεολογιών».
Στο μεταξύ, διαδηλωτές της Greenpeace ύψωσαν πανό έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στη Χάγη που ανέγραφε «Δε θέλουμε έναν αρνητή της κλιματικής αλλαγής για πρωθυπουργό».
Όλα αυτά, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε αδιέξοδο, μετά την παραίτηση του διαμεσολαβητή που είχε οριστεί από τον Βίλντερς να τις συντονίσει καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση απάτης.
Ο ίδιος ο επικεφαλής του PVV, βέβαια, προεξοφλεί ότι θα ανακηρυχθεί ο επόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας και εξέφρασε την απογοήτευσή του έπειτα από την άρνηση των κομμάτων να συνεργαστούν μαζί.
«Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τον κυβερνητικό σχηματισμό της Ολλανδίας», δήλωσε στο CNBC η Αλέξαντρα Κέλερτ, αναπληρώτρια διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας Control Risks και συμπλήρωσε: «Στην απίθανη περίπτωση που ο Βίλντερς γίνει πρωθυπουργός, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος θα είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκεί υπάρχει το ενδεχόμενο ο Βίλντερς να συνεργαστεί με άλλους ευρωσκεπτικιστές ηγέτες, όπως ο [Ούγγρος] Βίκτορ Όρμπαν, για να διαταράξει τη χάραξη πολιτικής, ιδίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως οι κυρώσεις, που απαιτούν ομοφωνία και η υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Διαβάστε ακόμη
Η σύζυγος του Σούνακ είναι πιο πλούσια κι από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
«Βασίλαγας»: Από τη… Walmart, στο λουκέτο και στα σφυριά (pics)
Η κλιματική αλλαγή φέρνει νέες επαγγελματικές ευκαιρίες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ