Γάτες, σκύλοι, αρκούδες, γουρούνια, πίθηκοι, ακόμα και νυχτερίδες και σαλιγκάρια. Πολλά είναι τα ζωικά είδη που απεικονίζονται στα περίφημα emojis, τα οποία καθημερινά προσθέτουν μία χαρωπή πινελιά στην επικοινωνία εκατομμυρίων χρηστών κινητής τηλεφωνίας. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, για φυτά, μανιτάρια και μικροοργανισμούς που σχεδόν απουσιάζουν από την πολύχρωμη ψηφιακή λίστα.
Αυτό τουλάχιστον καταγγέλλουν επιστήμονες που διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με το πώς μπορεί να επιδρά στην επικοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος η χρήση των emojis.
Ακόμα και αν οι χρήστες των εφαρμογών δύσκολα θα εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον του χρυσοκάνθαρου χρησιμοποιώντας το emoji του, το γεγονός και μόνο ότι βρίσκεται ανάμεσα στα άλλα πιο δημοφιλή εικονίδια είναι σημαντικό, ισχυρίζονται.
Σε αυτό καταλήγουν οι τρεις Ιταλοί βιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου, Στέφανο Μάμολα, Ματία Φαλάσκι και Τζεντίλε Φραντσέσκο Φιτσέτολα, που δημοσιεύσαν στο iScience τη μελέτη τους σχετικά με την «επικοινωνία της βιοποικιλότητας στην ψηφιακή εποχή μέσα από το emoji του δέντρου της ζωής».
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ερευνητική ομάδα δεν υπάρχει αρκετή ποικιλία εικόνων που να συνδέονται με τα φυτά, τους μύκητες και τους μικροοργανισμούς.
Οι βιολόγοι που διεξήγαγαν την έρευνα δήλωσαν ότι τα εικονίδια αποτελούν πλέον τόσο βασικό μέρος του σύγχρονου λεξιλογίου μας που ένας πιο πλούσιος κατάλογος θα μπορούσε να βοηθήσει στις συζητήσεις γύρω από τη βιοποικιλότητα και τη διατήρηση του οικοσυστήματος.
«Στην ολοένα και πιο ψηφιοποιημένη κοινωνία μας, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες των emojis να ευαισθητοποιήσουν και να ενισχύσουν την εκτίμηση για την ποικιλομορφία της ζωής στη Γη», τόνισαν.
Υπενθυμίζεται πως τα emojis καθορίζονται από την υποεπιτροπή Unicode Emoji, η οποία ανανεώνει συχνά τον κατάλογο προσθέτοντας νέα σχέδια.
«Τα emojis επιτρέπουν την άμεση έκφραση ιδεών και συναισθημάτων στην ψηφιακή επικοινωνία, συμβάλλοντας επίσης στη συζήτηση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ωστόσο, η ικανότητα των emojis να αναπαριστούν το δέντρο της ζωής (ένα γενεαλογικό δέντρο για όλα τα είδη στη Γη) παραμένει ανεξερεύνητη. Στην παρούσα μελέτη, ταξινομήθηκε και υπολογίστηκε η πληρότητα των διαθέσιμων emojis που σχετίζονται με τη φύση και εξετάστηκε κατά πόσο η αυξανόμενη διαθεσιμότητά τους επιτρέπει την καλύτερη περιγραφή της υπάρχουσας βιοποικιλότητας», πρόσθεσαν.
Κατά την έρευνά τους, λοιπόν, και χρησιμοποιώντας την Emojipedia, κατηγοριοποιήσαν τα εικονίδια που σχετίζονται με τη φύση και τα ζώα και κατέληξαν ότι υπάρχουν 92 ζώα, 16 φυτά, ένα μόνο μανιτάρι και ένας μικροοργανισμός.
Διαπίστωσαν, δε, ότι ακόμα και ανάμεσα στα ζώα παρατηρείται ζήτημα ποικιλομορφίας. Για παράδειγμα, ενώ υπάρχουν διαφορετικά είδη αρκούδας και ένας λευκοκέφαλος θαλασσαετός, από την οικογένεια των μυρμηγκιών ή των κροκοδείλων υπάρχει μόνο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, με την Emojipedia να αναφέρει ότι το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλιγάτορας.
Συνολικά, το 76% των ζωικών emojis είναι σπονδυλωτά, μόνο το 16% είναι αρθρόποδα (όπως έντομα και καρκινοειδή), μόλις το 4% είναι μαλάκια, το 2% είναι κνιδόζωα (μέδουσες και κοράλλια) και το 1% είναι ανελκίδες (όπως σκουλήκια και βδέλλες), παρότι έχουν καταγραφεί στη φύση περίπου 1,3 εκατ. είδη αρθροπόδων σε σύγκριση με 85.000 γνωστά είδη σπονδυλωτών.
Επιπλέον, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα εικονίδιο που να αντιπροσωπεύει νηματώδεις ή πλατυέλμινθες, παρότι υπάρχουν περισσότερα από 20.000 είδη στην κάθε κατηγορία. Με λίγα λόγια διαμαρτύρονται επειδή δεν υπάρχει ούτε ένα emoji σκουληκιού ταινίας!
Οι ερευνητές χαρακτήρισαν «προβληματικό» τον διαχωρισμό, αν και σημείωσαν ότι η βιοποικιλότητα των emoji φαίνεται να αυξάνεται.
Σε σύγκριση με το 2015, ο αριθμός των ζωικών εικονιδίων έχει υπερδιπλασιαστεί και τα σκουλήκια δεν εκπροσωπούνταν καθόλου μέχρι την προσθήκη ενός απροσδιόριστου είδους το 2020, ενώ ένα χρόνο μετά τα κνιδόζωα απέκτησαν το πρώτο τους emoji χάρη σε ένα κοράλλι.
Ο Φιτσέτολα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, εξήγησε πώς ξεκίνησε η έρευνα: «Εμείς οι ερευνητές χρησιμοποιούμε συχνά τις εφαρμογές γραπτών μηνυμάτων για να επικοινωνούμε και βρεθήκαμε συχνά σε δύσκολη θέση αναζητώντας εικόνες ζώων που μελετούμε. Ωστόσο, η ισχυρότερη ώθηση για να διερευνηθεί κατά πόσον τα emojis αντικατοπτρίζουν τη γενική αντίληψη της βιοποικιλότητας προήλθε από έναν συνάδελφο, ο οποίος μελετά μύκητες, οργανισμούς που επιτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες του οικοσυστήματος και αντιπροσωπεύονται μόνο από ένα δηλητηριώδες μανιτάρι».
Όλα αυτά τη στιγμή που η αύξηση των emojis που συνδέονται με τη βιοποικιλότητα αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για τη φύση.
«Μια παγκόσμια επιτροπή αποφασίζει ποια είναι τα νέα emojis. Η επιλογή βασίζεται στις πιο συχνές αναζητήσεις στο διαδίκτυο. Οι τελευταίες προσθήκες στα emojis βιοποικιλότητας είναι η μέδουσα και το κοράλλι, γεγονός που αποτελεί καλό οιωνό για δύο θαλάσσια είδη», πρόσθεσε ο Φιτσέτολα.
«Υπάρχει τόση μεγάλη βιοποικιλότητα που δεν λαμβάνουμε ποτέ υπόψη. Αν σκεφτούμε το θαλάσσιο περιβάλλον, είναι απίστευτο ότι το 70% του πλανήτη μας αντιπροσωπεύεται από μόλις δέκα εικόνες, εκ των οποίων μόνο δύο είναι από ζώα που ζουν στο βυθό. Το ίδιο ισχύει και για το έδαφος. Ανέφερα ήδη τα μανιτάρια, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά είδη που είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας του εδάφους», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίησή μας για τη βιοποικιλότητα, ακόμη και ένα emoji, είναι σημαντικό».
Διαβάστε ακόμη
Τι φέρνει το 2024 σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων
Καπνική Μιχαηλίδης: Το disaster story και το σφυρί για το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κιλκίς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ