Η μολυσμένη ατμόσφαιρα στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από μισό εκατ. ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων.
Όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος τους ειδικούς περίπου οι μισοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν η ρύπανση μειωνόταν προσεγγίζοντας τα συνιστώμενα όρια.
Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) απέδωσαν 253.000 πρώιμους θανάτους σε συγκεντρώσεις σωματιδίων, γνωστά ως PM2.5, τα οποία υπερβαίνουν τα όρια που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ – 5 μg/m3).
Ακόμη 52.000 θάνατοι προήλθαν από υπερβολικά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και 22.000 θάνατοι από βραχυπρόθεσμη έκθεση σε υπερβολικά επίπεδα όζοντος.
«Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα περιβαλλοντικής υγείας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας -η οποία συνοδεύει το δημοσίευμα με φωτογραφία από νέφος που καλύπτει την Αθήνα– γιατροί εκτιμούν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο μεταξύ 2005 και 2021, ο αριθμός των θανάτων από σωματίδια PM2.5 στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 41%.
Ο ΠΟΥ, ο οποίος αυστηροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα το 2021, προειδοποιεί ότι κανένα επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές, αλλά έχει θέσει ανώτατα όρια για συγκεκριμένους ρύπους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για την ευθυγράμμιση των κανόνων της Ε.Ε. για την ποιότητα του αέρα με τον ΠΟΥ, αλλά αποφάσισε να καθυστερήσει την υιοθέτησή τους μέχρι το 2035.
«Τα καλά νέα είναι ότι η πολιτική καθαρού αέρα λειτουργεί και η ποιότητα του αέρα μας βελτιώνεται. Αλλά πρέπει να βελτιωθούμε και να μειώσουμε περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης», δήλωσε ο Σινκεβίτσιους.
Για πρώτη φορά, ο ΕΟΠ εκτίμησε το βαθμό επιβάρυνσης της υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκτός από τον αριθμό των θανάτων, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσα επιπλέον χρόνια ζει ο πληθυσμός με ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα αέρα.
Για προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η ισχαιμική καρδιοπάθεια, το προσδόκιμο άλλαξε ελάχιστα. Αλλά για προβλήματα όπως το άσθμα, προέκυψε ότι οι ασθενείς ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά σε κακή κατάσταση.
«Όταν οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο του πνεύμονα, συνήθως πεθαίνουν πολύ γρήγορα. Όταν έχουμε να κάνουμε με άλλες ασθένειες, όπως το άσθμα, ο διαβήτης ή και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια» οι συνθήκες επηρεάζουν τη διαβίωση του ασθενούς, δήλωσε ο Αλμπέρτο Γκονζάλεζ Ορτίζ, ερευνητής του ΕΟΠ για την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Αναλυτικότερα, για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που προκαλείται από τη ρύπανση των PM2,5 το 2021 ο ΕΟΠ εκτιμά ότι έχουν χαθεί περίπου 150.000 χρόνια ζωής σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σε κακή κατάσταση. Λαμβάναμε υπόψη μόνο τη θνησιμότητα, υποτιμώντας τον αντίκτυπο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης», συμπλήρωσε ο Ορτίζ.
Διαβάστε ακόμη:
Οι τελικές αποφάσεις για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών
Κληρονομιές: Υποχρεωτικά όλες στο myPROPERTY
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ