Οι σημαντικά υψηλές θερμοκρασίες έχουν αποσυντονίσει ακόμα και τα προγνωστικά μοντέλα, καθώς βασίζονται σε κλιματικά σενάρια που μοιάζουν παρωχημένα συγκριτικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια.

Η ακραία ζέστη πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, με το 2023 να έχει καταγραφεί ως η θερμότερη χρονιά στην ιστορία αφού οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν αυξήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο κατά 2,07 βαθμούς Κελσίου συγκριτικά με την περίοδο 1850-1900 και έσπασαν το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2016. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2024 προδιαγράφεται ότι θα καταρριφθούν ακόμα πιο υψηλά ρεκόρ.

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία όχι μόνο για τα σφοδρότερα κύματα καύσωνα που αναμένεται να πλήξουν τον πλανήτη τα ερχόμενα χρόνια, αλλά για το γεγονός ότι τέτοιας έντασης ζέστη παρατηρείται σε σημεία που δεν είχε προβλεφθεί ποτέ και από κανέναν, για παράδειγμα σε περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, της βόρειας Γαλλίας, της νότιας Αυστραλίας και του βόρειου Καναδά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences αναφέρει ότι τα κύματα καύσωνα ξεπερνούν κατά πολύ τις παγκόσμιες τάσεις θερμοκρασίας σε σημεία που εντοπίζονται σε όλες τις ηπείρους, πλην της Ανταρκτικής, επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις σε περιβάλλον και άνθρωπο. Ολοένα συχνότερες, άλλωστε, είναι οι καταστροφικές πυρκαγιές που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τα πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και δεκάδες χιλιάδες θάνατοι σε όλο τον κόσμο συνδέονται με την ακραία ζέστη.

«Η συχνότητα και το μέγεθος των ακραίων καιρικών φαινομένων που ξεπέρασαν τα περιθώρια της τοπικής και περιφερειακής κλιματολογίας τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στα οικολογικά και κοινωνικά συστήματα και έχουν κεντρίσει την προσοχή στον δημόσιο και επιστημονικό τομέα», αναφέρει η μελέτη και συνεχίζει τονίζοντας ότι τα ρεκόρ που έχουν σημειωθεί έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το βαθμό στον οποίο τα κλιματικά μοντέλα μπορούν να παρέχουν επαρκείς εκτιμήσεις των σχέσεων μεταξύ των μεταβολών της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη και των περιφερειακών κλιματικών κινδύνων.

Ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αντιμετωπίζουν επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα τόσο ακραία που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που μπορεί να προβλέψει ή να εξηγήσει οποιοδήποτε μοντέλο υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τους ειδικούς να δημιουργούν τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη των περιοχών που βιώνουν πρωτοφανή ζέστη.

Photo: PNAS/ Kai Kornhuber

Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται περαιτέρω, οι κάτοικοι αυτών και άλλων περιοχών θα μπορούσαν να βιώσουν ακραίες θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων, υποστηρίζει ο επικεφαλής της έρευνας από το Διεθνές Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συστημάτων στην Αυστρία, Κάι Κορνχάμπερ.

Έπειτα από ανάλυση δεδομένων των τελευταίων 65 ετών, οι ειδικοί κατέληξαν ότι οι ακραίες τάσεις που παρατηρούνται ενισχύονται ταχύτερα συγκριτικά με τις μέσες θερμοκρασίες. Οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται, «γίνονται προσωρινά θερμοκήπια», εξηγεί ο Κορνχάμπερ.

«Η ακραία ζέστη σε πολλές περιοχές παγκοσμίως αυξάνεται σημαντικά και ταχύτερα σε μέγεθος από ό,τι έχουν προβλέψει τα σύγχρονα κλιματικά μοντέλα υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ακόμη και αν συνυπολογιστούν οι θερμοκρασίες των θερινών μηνών. Σε όλο τον κόσμο, άνευ προηγουμένου καύσωνες “φουντώνουν” σε περιοχές που κανείς δεν περίμενε. Πρέπει να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτές τις ξαφνικές θερμές ζώνες και τι σημαίνει για το μέλλον», προσθέτουν οι ερευνητές.

Η έρευνα εστίασε σε περιοχές που είχαν παρατηρηθεί θερμοκρασίες που ξεπέρασαν κατά πολύ τα επίπεδα στο παρελθόν όπως στο Λύττον της Βρετανικής Κολομβίας το 2021, όταν καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί στον Καναδά τον Ιούνιο, στους 49,6 βαθμούς Κελσίου. Μία μόλις ημέρα αργότερα πυρκαγιά ξέσπασε προκαλώντας το θάνατο δύο ανθρώπων και κατακαίοντας την περιοχή σε ποσοστό 90%!

Από τη μελέτη προκύπτει ότι τα ακραία κύματα καύσωνα έχουν γίνει πιο συνηθισμένα τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως σε μέρη της Ασίας, της Αραβικής χερσονήσου, της ανατολικής Αυστραλίας, στις βόρειες περιοχές του Καναδά, στη βόρεια Γροιλανδία και σε σημεία της Σιβηρίας.

Εντούτοις, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι ότι στη βορειοδυτική Ευρώπη που ιστορικά είναι απαλλαγμένη από υπερβολική ζέστη, οι θερμές ημέρες αυξάνονται δύο φορές γρηγορότερα από το μέσο όρο.

Το 2022 και το 2023 σχεδόν 60.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έπειτα από καύσωνα σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία, ενώ οι ερευνητές αποδίδουν τον αριθμό των θανάτων στο γεγονός ότι εξαιτίας τους ήπιου κλίματος νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες δε διαθέτουν συστήματα κλιματισμού, επομένως είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι τα κύματα καύσωνα είναι σιωπηλός δολοφόνος και οι ερευνητές καλούν τις αρμόδιες αρχές να τα «βαπτίσουν», όπως συμβαίνει στην περίπτωση της κακοκαιρίας και των τυφώνων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να αναλάβουν δράση οι κυβερνήσεις.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν ακόμη έρθει και διερωτώνται αν είμαστε πραγματικά έτοιμοι για αυτό που θα ακολουθήσει.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Φορολογικό Ν/Σ: Εισήγηση να ασφαλίζονται και τα ακινητοποιημένα Ι.Χ. έναντι φυσικών καταστροφών

ΔΕΗ: Γιατί μένουν ανοικτά τα «φουγάρα» στη Μελίτη Φλώρινας – Καμπανάκι από ΑΔΜΗΕ για τη στάθμη των νερών στα υδροηλεκτρικά

Βελτιώνεται το κίνητρο για μετατροπή ακινήτων από «Airbnb» σε ενοίκια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα