search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Πώς επηρέασε ο πύρινος όλεθρος το δίκτυο ηλεκτροδότησης – Αποκαθίσταται η λειτουργία

Ποιες περιοχές έμειναν δίχως ρεύμα και ποια σενάρια μελετήθηκαν στον ΑΔΜΗΕ για NA Αττική και Κυκλάδες - Σε ετοιμότητα οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ στα νησιά, ξανά στο δίκτυο τα κυκλώματα που έβγαλε εκτός η πυρκαγιά  

Το χειρότερο σενάριο για το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας πυροδότησε η  πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Βαρυμπόμπη και έβγαλε εκτός λειτουργίας κρίσιμες υποδομές του ΑΔΜΗΕ, βάζοντας σε κίνδυνο το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που παραμένει σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από χθες το απόγευμα, εκτός λειτουργίας ήταν οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι. Οι γραμμές αυτές που  τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, καλύπτονταν από εναλλακτικές διαδρομές (από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών), με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβες και  διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς που συνοδεύονταν με περικοπές ηλεκτροδότησης.

Συγχρόνως προβλήματα εντοπίζονταν το βράδυ σε τμήματα περιοχών της Βαρυμπόμπη-Θρακομακεδόνων, στο Κρυονέρι, σε Ίλιον,  Πετρούπολη αλλά και στο Περιστέρι λόγω βλάβης σε δύο γραμμές Μέσης Τάσης.

Αργά τα μεσάνυχτα, τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ κατάφεραν να επανεντάξουν επιτυχώς στο σύστημα, τα παροπλισμένα κυκλώματα, δηλαδή το  διπλό κύκλωμα των 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών καθώς και το κύκλωμα των 150 kV Άγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που εκτιμάται ότι περιορίζει τις βλάβες της σημερινής μέρας σε ένα όμως εξαιρετικά καταπονημένο δίκτυο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, με την ελπίδα ότι θα σβήσουν τα πύρινα μέτωπα και δεν θα υπάρξει άλλη δυσάρεστη έκπληξη που να ταρακουνήσει εκ νέου το ηλεκτρικό σύστημα.

Η αποκατάσταση της λειτουργίας των σημαντικών  κυκλωμάτων και τα εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση έντασης της κρίσης, απασχόλησαν και την έκτακτη απογευματινή σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και των επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσση, του ΑΔΜΗΕ κ. Μ. Μανουσάκη, του Προέδρου της ΡΑΕ κ. Θ. Δαγούμα και του επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσης και Αντιπροέδρου της ΡΑΕ κ. Δ. Φούρλαρη.

Στη σύσκεψη αυτή εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακάουτ που θα συμπαρέσυρε όχι μόνο την Ανατολική Αττική και περιοχές των Νοτίων προαστίων αλλά και τις Κυκλάδες (Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Τήνος κ.α), οι οποίες  διασυνδέονται με διπλή διασύνδεση με το ΚΥΤ Λαυρίου και την Νότια Εύβοια  και τροφοδοτούνται με ρεύμα που παράγεται από τις μονάδες του Λαυρίου και το Αλιβέρι. Για αυτό και οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο να κρατηθεί ανοικτή η γραμμή μεταφοράς 400 KV Λάρυμνας –Αγίου Στεφάνου από την οποία τροφοδοτούνταν οι παραπάνω περιοχές και τα νησιά και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.

Μπροστά στο κίνδυνο να καταρρεύσει και αυτή η γραμμή, αποφασίστηκε χθες να τεθούν σε ετοιμότητα οι αυτόνομοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας στα νησιά, τους οποίους διαθέτει η ΔΕΗ προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης εφόσον  προκύψουν προβλήματα στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Σήμερα άλλωστε αναμένεται να ξαναμπεί σε λειτουργία και η Μεγαλόπολη 4, η οποία είχε βγει εκτός την περασμένη Δευτέρα λόγω βλάβης  για  να προσφέρει 250 με 300 MW.

Οι διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν χθες έφεραν και χαμηλότερα φορτία στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ, τα οποία δεν ξεπέρασαν τις 9.350 MWh, τις βραδινές ώρες αιχμής, ενώ δεν ενεργοποίησαν ούτε το μέτρο της διακοψιμότητας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Πάντως για άλλη μια φορά, χθες ο λιγνίτης κάλυψε περί το 15% της ζήτησης, το φυσικό αέριο το 45%, οι εισαγωγές το 14% , οι ΑΠΕ το 5% και τα υδροηλεκτρικά το 24%.  Η υψηλή ζήτηση προκάλεσε και μία πρωτοφανή έκρηξη τιμών στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται  στα 185,59 ευρώ/MWh, την υψηλότερη στην ευρωπαϊκή αγορά. Μάλιστα, για πολλές ώρες η τιμή σκαρφάλωσε στα πρωτοφανή επίπεδα των 205 ευρώ/MWh.

 

 

Exit mobile version