Η βροντερή «φωνή» ενός ελέφαντα, το χαρωπό κελάηδημα ενός πουλιού, η έντονη «μελωδία» μίας καταιγίδας… η φύση έχει τη δική της μοναδική μουσική που «ντύνει» ιδανικά κάθε στιγμή της ζωής και συχνά προσθέτει ξεχωριστές πινελιές σε συνθέσεις γνωστών καλλιτεχνών.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το τραγούδι «Blackbird» των Beatles, ο Σερ Πολ Μακάρτνι το συμπλήρωσε με το κελάηδημα ενός αρσενικού κότσυφα που είχε ηχογραφήσει ο ηχολήπτης Στιούαρτ Ίλθαμ στον κήπο του, οι πρώτες νότες του «Such a shame» από το βρετανικό συγκρότημα Talk Talk συνοδεύονται από τον ήχο ενός ελέφαντα και η επιτυχία «Thunder And Lightning» των Βρετανών Electric Light Orchestra επιβεβαιώνει τον τίτλο της με εμβόλιμους κεραυνούς και αστραπές.
Δεν είναι σπάνιο τα μουσικά συγκροτήματα και οι τραγουδιστές να χρησιμοποιούν ήχους της φύσης για τα κομμάτια τους, ωστόσο, σε κανένα δεν υπάρχει αναφορά σε αυτή.
Με πρωτοβουλία της Sounds Right σε συνεργασία με το Μουσείο για τα Ηνωμένα Έθνη, αυτό άλλαξε και πλέον η φύση κατονομάζεται ως καλλιτέχνης στο Spotify αποκτώντας υπόσταση και δικαιώματα. Έτσι, όλα όλα τα τραγούδια που έχουν ήχους της φύσης καταχωρούνται στην κατηγορία Nature, η οποία όπως αναφέρει η μουσική πλατφόρμα συγκεντρώνει περισσότερους από 1.436.000 μηνιαίους ακροατές.
Η αναγνώριση της φύσης ως οντότητα επιτρέπει τη διανομή μεριδίου των κερδών για περιβαλλοντικούς σκοπούς.
Όπως είπε ο Μπράιαν Ίνο στο BBC «όλοι χρησιμοποιούμε ήχους, όπως γλάροι, κύματα και άνεμο. Γιατί να μην πληρώνουμε δικαιώματα στη φύση; Ας ελπίσουμε ότι θα σχηματιστεί ένα ποτάμι, ένας χείμαρρος, μια πλημμύρα από δικαιώματα, ώστε να τα διανείμουμε σε ομάδες ανθρώπων που εργάζονται για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το μέλλον».
Προς το παρόν στην κατηγορία συγκαταλέγονται κομμάτια των BTS, London Grammar, Tom Walker και Ellie Goulding, καθώς και το «Get Real» του Ντέιβιντ Μπόουι, στο οποίο ο Ίνο προσέθεσε τον ήχο ζώων, όπως ύαινες, μέλισσες, αγριόχοιροι.
Όπως ανέφερε σε ανάρτηση στο Instagram η Sounds Right, για να ανακοινώσει την αναγνώριση της Φύσης: «Πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια γεννήθηκε ένα αστέρι, αλλά δεν του αποδόθηκε ποτέ τίποτα. Σήμερα, αυτό αλλάζει».
Η Sounds Right, πρωτοβουλία του UN Live, οργανισμού που αξιοποιεί τον πολιτισμό για να επιδιώξει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, προέκυψε από ένα πρότζεκτ στην Κολομβία όταν κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξαιτίας του κορωνοϊού κάτοικοι κατέγραφαν ήχους της φύσης από τα παράθυρά τους, τους οποίους οι καλλιτέχνες στη συνέχεια επεξεργάστηκαν και προσέθεσαν στις συνθέσεις τους.
Τη στιγμή που η κλιματική αλλαγή δείχνει με κάθε τρόπο τα δόντια της, η αναγνώριση δικαιωμάτων της φύσης κρίνεται επιτακτική. Μέχρι στιγμής η Βολιβία, ο Ισημερινός, η Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία, ο Παναμάς και η Ουγκάντα και πρόσφατα η Βραζιλία έχουν κατοχυρώσει κάποια βασικά νομικά δικαιώματα ή ακόμη και την οντότητα των οικοσυστημάτων τους.
Αλλά πώς θα ενισχυθεί η φύση με την αναγνώρισή της; Τα κομμάτια που συγκαταλέγονται στην κατηγορία Φύση θα υποστηρίζουν τη διατήρησή της, καθώς τουλάχιστον το 50% των δικαιωμάτων ηχογράφησης από τη λίστα αναπαραγωγής Sounds Right και το 70% των δικαιωμάτων ηχογράφησης στα «Ecosystem Tracks» διανέμονται στην EarthPercent, περιβαλλοντική οργάνωση – ιδέα του Ίνο – στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αναδιανέμει τα κεφάλαια σε πρωτοβουλίες για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το Forbes η πρωτοβουλία μπορεί να αποφέρει περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ στόχος της πλατφόρμας είναι να προσεγγίσει περισσότερους από 600 εκατ. μεμονωμένους ακροατές σε αυτό το διάστημα.
Επιπλέον, η κατηγορία θα περιλαμβάνει και ηχογραφήσεις από τροπικά δάση και τον ωκεανό, από τις οποίες το 70% των δικαιωμάτων θα χρηματοδοτήσει προγράμματα διατήρησής τους, τα οποία επιλέγονται από ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα αποτελούμενη από περιβαλλοντολόγους, βιολόγους και ειδικούς.
Ο διευθυντής του προγράμματος Sounds Right, Γκάμπριελ Σμέιλς, εξέφρασε την ελπίδα η πρωτοβουλία να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλογιστούν την αξία της φύσης και πώς το κοινωνικό και οικονομικό σύγχρονο μοντέλο μπορεί να κάνει περισσότερα για να προσφέρει στη φύση.
Παράλληλα, ο Ίνο μιλώντας στο BBC τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο κέντρο μίας τεράστιας επανάστασης» και αυτό επιβεβαιώνεται σύμφωνα με τον καλλιτέχνη από πολύ μικρά πράγματα, όπως «η απέχθεια των ανθρώπων για σπατάλη, η αίσθηση ότι ο ανεύθυνος καταναλωτισμός στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ ευχάριστος».
Photo: Instagram/ Soundsright.earth
Διαβάστε ακόμη
Τελευταία ευκαιρία για 30.000 μεγαλοοφειλέτες: Ρύθμιση ή διαπόμπευση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ