Τεκτονικές είναι οι αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς μέσα σε λίγες 10ετίες πολλές σταθερές έχασαν την αξία τους και πολλοί «παίχτες» απέκτησαν νέους ρόλους, με αποτέλεσμα η σημερινή κατάσταση να μην θυμίζει σε τίποτα το τι συνέβαινε πριν 40 ή 60 χρόνια.
Με τη βοήθεια του Bloomberg, ας δούμε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες συντελέστηκαν μέσα σ’ ένα εύλογο χρονικό διάστημα και οι οποίες έχουν τροποποιήσει άρδην την πηγή της ενέργειας που καταναλώνει κάθε νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση σ’ όλο τον κόσμο.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Το 1985 η παραγόμενη από άνθρακα ηλεκτρική ενέργεια αντιστοιχούσε στο 38%. Η υδροηλεκτρική το 20%, η πυρηνική το 15%, το φυσικό αέριο το 14% και το πετρέλαιο λίγο άνω του 11%. Τρεισήμισι δεκαετίες αργότερα, ο άνθρακας παραμένει ο βασιλιάς (36%), ενώ το αέριο έχει αυξήσει το μερίδιό του κατά σχεδόν 23%. Όλα τα υπόλοιπα, αντίθετα, έχουν υποχωρήσει αισθητά.
Κι αυτό, διότι έχουν αντικατασταθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΕΠ), οι οποίες από μερίδιο 0,8% το 1985 σήμερα έχουν φθάσει σε μερίδιο 13%. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι ΑΠΕ ξεπέρασαν το όριο του 10% μόλις το 2019, καταφέρνοντας να προσθέσουν ένα επιπλέον 0,8% μέσα στο 2021. Όσο δηλαδή ήταν το συνολικό τους μερίδιο το… 1985.
Αιολική – ηλιακή > πυρηνική
Το 2020, όλες οι ΑΠΕ συνδυαστικά κατάφεραν να ξεπεράσουν σε μερίδιο την πυρηνική ενέργεια. Έναν χρόνο αργότερα, αυτό το επίτευγμα γινόταν πραγματικότητα χωρίς να χρειάζεται να προσμετρήσουμε όλες τις ΑΠΕ. Αρκούσαν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, καθώς από κοινού απολάμβαναν μερίδιο 10%.
Το 2021 ήταν, πάντως, ένα έτος – καμπή για την πυρηνική ενέργεια, καθώς η παραγωγή αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 4%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2004, χάρη στη διεύρυνση των πυρηνικών εργοστασίων στην Κίνα.
Ο πρωταθλητής του LNG
Στις αρχές του 21ου αιώνα, ο «βασιλιάς» του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ήταν η Ιαπωνία, η οποία εισήγαγε με διαφορά τις μεγαλύτερες ποσότητες (75 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως). Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθούσαν στη δεύτερη θέση και η Νότια Κορέα στην τρίτη θέση.
Η Κίνα μέχρι και το 2006 είχε καταγράψει… μηδενικές εισαγωγές LNG. Όλα αυτά άλλαξαν μέσα στα επόμενα χρόνια, με τη χώρα της Ασίας να εισάγει το 2021 την ποσότητα των 109,5 δισ. κυβικών μέτρων LNG. Δηλαδή 1,3 δισ. κυβικά μέτρα περισσότερα σε σχέση με τη δεύτερη Ευρώπη.
Η Κίνα ξεπέρασε την Ευρώπη στις ΑΠΕ
Το 1965, οι ΗΠΑ παρήγαγαν 13 τεραβατώρες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα στην Ευρώπη έφθανε τις 3 τεραβατώρες. Η Κίνα ξεκίνησε την παραγωγή ΑΠΕ μόλις το 1990 με 0,1 τεραβατώρα.
Το 2016, ωστόσο, η Κίνα άφησε πίσω τις ΗΠΑ και έφθασε πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές επιδόσεις, οι οποίες επίσης είχαν αυξηθεί σημαντικά στο μεσοδιάστημα. Και μία πενταετία αργότερα, η ασιατική χώρα υπερέβη και την Ευρώπη, παράγοντας 290 τεραβατώρες. Από την πλευρά τους, Ιαπωνία και Ινδία δημιούργησαν συνδυαστικά «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια 302 τεραβατώρων.
Διαβάστε ακόμη
Πληροφορική: Τα deals, ο νέος κύκλος εξαγορών και οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται
Three Arrows Capital: Αίτηση πτώχευσης από το διάσημο hedge fund της αγοράς crypto
Γερογιάννης (Aegean): «Έντονη δυναμική για το καλοκαίρι με αυξημένη πληρότητα κοντά στο 2019»