«Τα σκουπίδια δεν έχουν χρώμα και πρέπει να τα διαχειριστούμε σωστά», δήλωσε ο επικεφαλής του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, σημειώνοντας τις ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται προς την κατεύθυνση προστασίας του περιβάλλοντος.
Μιλώντας από το βήμα του 17ου Πολυσυνεδρίου Καινοτομία και Ανάπτυξη με θέμα «Προοοπτικές ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας», ο κ. Γεράνης μίλησε για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Ανάκτησης (ΜΑΑ) στη Μαυροράχη Λαγκαδά και τον Άγιο Αντώνιο Θέρμης. Επίσης, μίλησε για τους καφέ κάδους που πρόσφατα παραδόθηκαν στους 38 δήμους της ΠΚΜ.
Στην ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αναφέρθηκε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν εκδοθεί πράσινα ομόλογα ύψους 3,87 δισ. ευρώ, με την πλειονότητα αυτών (2,3 δισ. ευρώ) να έχουν εκδοθεί από επιχειρήσεις.
Για το συλλογικό σήμα «M Macedonia the Great» μίλησε ο γγ του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Γιώργος Ζαγκλιβερινός, τονίζοντας πως το μακεδονικό σήμα μπορεί να χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου ή από όσες επιχειρήσεις γίνουν μέλη του για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και την ΠΕ Δράμας και Καβάλας. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε και στη χρονιά-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2022, οπότε άγγιξαν τα 55 δισ. ευρώ.
Για τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσει μία επιχείρηση προκειμένου να καταρτίσει τον απαραίτητο οδηγό βιώσιμης ανάπτυξης μίλησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Στράτος Σαράντου. Όπως είπε, απαιτούνται δημιουργία ενός πεδίου εφαρμογής των στόχων, έρευνα, προσδιορισμός των βασικών τομέων, επιλογή των κριτηρίων και συλλογή των δεδομένων. Γνωστοποίησε, δε, ότι θα ακολουθήσει ανάλυση, προκειμένου να καταρτιστεί ο οδηγός που θα πρέπει να διανεμηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους.
Συνώνυμη με την ανάπτυξη η βιώσιμη επιχειρηματικότητα για 9 στους 10 επιχειρηματίες
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 705 επιχειρηματιών, το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου, για εννέα στους δέκα επιχειρηματίες η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη, ενώ για επτά στους δέκα η μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας είναι η ευημερία.
Την ίδια στιγμή, πέντε στους δέκα επιχειρηματίες εκτιμούν πως η κυβέρνηση παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για τη μετατροπή των επιχειρήσεων σε πράσινες, με το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ακριβώς το αντίθετο να είναι σχεδόν αντίστοιχο.
Στην ερώτηση «ποιες αλλαγές πρέπει να κάνει μία επιχείρηση για να γίνει βιώσιμη;» ποσοστό 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε η παραγωγή προϊόντων, όσο πιο φιλικών προς το περιβάλλον μειώνοντας τις επιπτώσεις τους προς αυτό, 18% αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος ή στην εξέλιξη-βελτίωση ενός ήδη υπάρχοντος και το 4% απάντησε «άλλο».
Σε αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού τους φιλικού προς το περιβάλλον δήλωσε ότι προχώρησε το 25% των συμμετεχόντων επιχειρήσεων σε μία προσπάθεια να κάνουν πράξη τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα άλλο 25% απάντησε πως η εν λόγω φιλοσοφία δεν αφορά την επιχείρηση του, το 20% πως δεν έχει κάνει σχετικές ενέργειες, το 17% απάντησε «άλλο», ενώ το 12% πως προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου προϊόντος/υπηρεσίας.
Για το 74% των συμμετεχόντων επιχειρηματιών στην έρευνα η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια επιβάλλουν πράσινες δράσεις, ενώ το 22% υποστηρίζει ότι ακριβώς λόγω αυτών των δεδομένων είναι ασύμφορες.
Σε ερώτηση «ποια μέτρα έχετε πάρει για την εξοικονόμηση ενέργειας στην επιχείρηση σας;» το 63% απάντησε πως έχει αντικαταστήσει ενεργοβόρες συσκευές (από λαμπτήρες μέχρι ψυγεία, κλιματιστικά κ.ά.), το 47% πως έχει αλλάξει το είδος θέρμανσης που χρησιμοποιεί (στο γραφείο, στο κατάστημα, στη βιοτεχνία και αλλού), το 36% πως μείωσε τις μετακινήσεις με τα οχήματα που χρησιμοποιεί στη δουλειά, το 19% πως δεν αφορά την επιχείρησή του, το 13% πως περιόρισε τις ώρες λειτουργίας, το 6% ότι περιόρισε το προσωπικό του, το 4% είπε πως δεν έχει πάρει κάποια μέτρα, ενώ το 3% πως προχώρησε σε μείωση της παραγωγής.
Χρηματοδοτικά εργαλεία από ευρωπαϊκά προγράμματα ζητά το 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα ως στήριξη από την κυβέρνηση προκειμένου να μετατρέψει την επιχείρησή του σε πράσινη, ενώ το 50% ζητά τη διενέργεια σεμιναρίων. Για ποσοστό 9% ο τραπεζικός δανεισμός αποτελεί ενδεδειγμένο μέτρο στήριξης από την κυβέρνηση προκειμένου μία επιχείρηση να μετατραπεί σε πράσινη.
Το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά θετικά αναφορικά με το αν οι τράπεζες με τα χρηματοδοτικά εργαλεία τους βοηθούν τις επιχειρήσεις για τη μετατροπή τους σε πράσινες, ενώ το 30% αρνητικά.
Για το 75% στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη. Για το 34% η βελτίωση-αναβάθμιση της υγείας, για το 18% η αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας, για το 7% κάτι «άλλο» και για το 6% η μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη μείωση του κέρδους.
Η ευημερία αποτελεί για το 69% των ερωτηθέντων τη μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης, η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού για το 13%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για αυτούς που θεωρούν το κέρδος ως τη μεγαλύτερη πρόκληση. Στο 3% είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν πως η ισότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην ερώτηση «η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο εξάλειψης της νεανικής ενέργειας;» το 87% απαντά ναι/μάλλον ναι, το 9% όχι/μάλλον όχι και το 4% δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Αναφορικά με το αν η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζει την κοινωνική ευθύνη, το 94% απάντησε ναι/μάλλον ναι και το 3% όχι/μάλλον όχι. Στην ερώτηση «η διαχείριση των σκουπιδιών είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης, εκτιμάτε πως στην Ελλάδα η διαχείριση τους γίνεται σωστά;» το 83% απάντησε όχι/μάλλον όχι και το 14% ναι/μάλλον ναι.
«Παγκόσμιο στοίχημα αποτελούν οι μετακινήσεις με φιλικό τρόπο. Στόχος είναι στα επόμενα 10 χρόνια οι μετακινήσεις να γίνονται με υβριδικό τρόπο. Αυτό είναι εφικτό για τη χώρα μας;». Στη συγκεκριμένη ερώτηση το 50% απάντησε όχι/μάλλον όχι, ενώ το 47% ναι/μάλλον ναι.
Στο συνέδριο καταθέτουν τις θέσεις τους 60 εισηγητές από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, του αγροτικού και τουριστικού χώρου, της καινοτομίας, του ακαδημαϊκού χώρου και σύμβουλοι επιχειρήσεων και θα αναδείξουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της βιώσιμης ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας μέσα από ευρεία θεματολογία.
Το 17ο πολυσυνέδριο Καινοτομία και Ανάπτυξη πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας και Θράκης. Υποστηρικτές του πολυσυνεδρίου είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Διαβάστε ακόμη
Τραπεζική κρίση: Πόσο «οχυρωμένες» είναι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες
Η Goldman Sachs «ψαλιδίζει» τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Γιώργος Προκοπίου προς εργαζόμενους: «Έχω μεγάλα σχέδια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά»