search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ο μεγάλος φόβος της Wall Street: Το 92% των εισηγμένων απειλείται από την Κλιματική Αλλαγή

Ούτε η ενεργειακή κρίση, ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε το πληθωριστικό σοκ μπορεί να συγκριθεί με τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Έκθετες στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής θεωρούνται εννέα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίες κινδυνεύουν να πληρώσουν «βαρύ» λογαριασμό από την υπερθέρμανση του πλανήτη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Την ίδια ώρα, απ’ αυτές τις επιχειρήσεις, περισσότερο από το 1/3 θα δει τουλάχιστον ένα περιουσιακό στοιχείο (asset) να χάνει το 20% -ή και περισσότερο- της αξίας του.  

Όλα αυτά δεν αποτελούν προβλέψεις κάποιας περιβαλλοντικής οργάνωσης, αλλά της S&P Global, η οποία σπεύδει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των μεγαλύτερων εισηγμένων της Wall Street. Εξάλλου είναι σαφές ότι οι αγορές μετοχών εφεξής θα έχουν άμεσο αντίκτυπο από τις εξελίξεις στο περιβάλλον.  

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της S&P Global, σχεδόν το 10% των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών του S&P 500 θα υποστεί οικονομική ζημιά από τους κλιματικούς κινδύνους έως το 2050. Η έλλειψη πόσιμου νερού και οι ακραίοι καύσωνες θα έχουν μάλιστα, τον μεγαλύτερο αντίκτυπο.   

«Πιο πολύ από ποτέ, επενδυτές και εταιρείες αναζητούν μια προηγμένη ανάλυση για να απαντήσουν στον οικονομικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής» τονίζει ο James McMahon, επικεφαλής της υπηρεσίας κλίματος της S&P Global, μιλώντας στο marketwatch.com. «Οι μελλοντικές ζημιές αφορούν 20.000 εταιρείες, από το κατώτερο έως το υψηλότερο επίπεδο» προσθέτει.   

Πιο αναλυτικά, έως το 2050, το 92% των εταιρειών θα έχει υποστεί κάποιο είδος πίεσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Και περισσότερο από το 1/3 αυτών των επιχειρήσεων θα έχει αντίκτυπο τουλάχιστον στο 20% της αξίας ενός assets. Στους κλάδους κοινής ωφέλειας, ενέργειας και υλικών, το ποσοστό των επηρεαζόμενων εταιρειών θα εκτοξευτεί στο 70%. Κι όλα αυτά, σύμφωνα με το βασικό σενάριο.  

Ακόμη χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις για το 2090, με το 98% των επιχειρήσεων να δέχεται πίεση και το 48% να χάνει τουλάχιστον το 20% της αξίας ενός asset.  

Εάν, ωστόσο, οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το ποσοστό των μεγάλων εταιρειών που θα επηρεαστεί, αναμένεται να περιοριστεί στο 39%. Σ’ αυτό το αισιόδοξο σενάριο, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας θα πρέπει να περιοριστεί σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου.  

Σήμερα ο πλανήτης ήδη είναι θερμότερος κατά 1,1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικής εποχής. Οι επιστήμονες ομονοούν ότι πλησιάζουμε στο «σημείο χωρίς επιστροφή», καθώς αν δεν ληφθούν μέτρα για την επιβράδυνση της αύξησης της θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου, τότε τα χειρότερα θα είναι μπροστά μας.  

Διαβάστε ακόμη

«Καπέλο» μία δόση σε παλιά και νέα δάνεια λόγω της αύξησης των επιτοκίων

Ερντογάν: Αγκαζέ με τον Πούτιν στη Σύνοδο της Σανγκάης (vid)

Goldman Sachs: Μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το 2023

 

Exit mobile version