Περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια υπολογίζονται οι μισθωτοί εργάτες γης στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Μετανάστευσης της Νέας Υόρκης (CMS), ενώ όπως αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Migrant Clinicians Network εκτιμάται ότι 283.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά εργάζονται ως γεωργικοί εργάτες.
Παράτυποι ή όχι, αμφότερες οι ομάδες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, με τελευταία την έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας της συχνότητας πυρκαγιών.
Όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο GeoHealth, η αύξηση του αριθμού, καθώς και η σφοδρότητα των πυρκαγιών – που αποδίδονται από τους ερευνητές στην κλιματική αλλαγή – θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μεταναστών που εργάζονται σε γεωργικές εκτάσεις.
Η μελέτη εστίασε στην κομητεία Σονόμα της Καλιφόρνια, γνωστή για την οινοπαραγωγή της, και στόχος ήταν η διερεύνηση της ποιότητας του αέρα και των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται για τους εργάτες.
Με χρήση δεδομένων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια πυρκαγιών το 2020 από σταθμό AirNow, ο οποίος λειτουργεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, και πολλούς σταθμούς της PurpleAir PM2.5, εκτιμήθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση με τα αποτελέσματα να αποκαλύπτουν διαφορές ανάμεσα στους δύο σταθμούς στην κομητεία Σονόμα, με αυξημένα επίπεδα σωματιδίων PM2,5.
Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι το σύστημα που λειτουργούσε για τον έλεγχο του αέρα ώστε να είναι ασφαλές να εργαστεί κανείς στη γη, δεν προστάτευε επαρκώς τους εργάτες.
Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε πως το σύστημα, σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται η συνέχιση της εργασίας κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών πρέπει να είναι περισσότερο συνεπές ώστε να προστατεύονται οι εργάτες.
«Στην κομητεία Σονόμα της Καλιφόρνια, οι πυρκαγιές – και ο καπνός – γίνονται όλο και πιο συχνές και σοβαρές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η μελέτη εξετάζει πώς ο καπνός των πυρκαγιών θα μπορούσε να επηρεάσει τους εργάτες γης, οι οποίοι συχνά εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους. Συγκρίνοντας δεδομένα από διαφορετικά όργανα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών της κομητείας Σονόμα το 2020, διαπιστώσαμε ότι οι εργάτες γης εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με ορισμένα όργανα παρακολούθησης να δείχνουν μεγαλύτερη ρύπανση από άλλα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ασκείται τεράστια πίεση στους εργάτες γης να συνεχίσουν την εργασία τους παρά την επικινδυνότητα των συνθηκών, με αποτέλεσμα πολλοί που στηρίζουν ολόκληρη την οικογένειά τους από τον μισθό τους, ή κάποιοι που βρίσκονται στις ΗΠΑ παράτυπα, να αναγκάζονται να ακολουθήσουν τις εντολές θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.
Όπως αναφέρει το Associated Press στο παρελθόν κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, πολλοί ήταν εκείνοι που έλαβαν οδηγία να συνέχισαν να εργάζονται, συχνά σε ζώνες εκκένωσης, επειδή ο καπνός και η τέφρα μπορούν να καταστρέψουν τα αμπέλια.
Η κατάσταση επιδεινώνεται στην περίπτωση Μεξικανών ή μεταναστών που δε μιλούν αγγλικά ή ισπανικά, αλλά μόνο τοπικές διαλέκτους, συνεπώς το γλωσσικό εμπόδιο δυσχεραίνει την όποια διαπραγμάτευση με τους εργοδότες που θα είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, οι επιπτώσεις του καπνού των δασικών πυρκαγιών στην υγεία περιλαμβάνουν ερεθισμό στα μάτια, καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις, αυξημένη κόπωση, ενώ η έκθεση στα σωματίδια PM2.5 διαμέτρου 2,5 μm και μικρότερης συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.
Όλα αυτά, τη στιγμή που για έναν σημαντικό αριθμό εργατών γης δεν είναι δυνατό να διεκδικήσουν τα βασικά δικαιώματά τους και δεν έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της μελέτης, συνίσταται καλύτερη παρατήρηση της ποιότητας του αέρα, βελτιωμένες πολιτικές, σχέδια έκτακτης ανάγκης σε διάφορες γλώσσες για την προστασία των αγροτών κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και περισσότερη υποστήριξη, όπως εξετάσεις και επιπλέον αμοιβή, για όσους επηρεάζονται από τη ρύπανση, με προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Photo: Pixabay
Διαβάστε ακόμη:
«Πετάει» η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια – Άλμα 9,5% στο 7μηνο
Σπάει το φράγμα των 100 δισ. ευρώ το φορολογητέο εισόδημα των Ελλήνων
Μελόνι εναντίον Stellantis: Γιατί κήρυξε πόλεμο στην αυτοκινητοβιομηχανία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ