Σε εβδομάδα των παθών με κρισιμότερες μέρες τη σημερινή 2 Αυγούστου αλλά και την αυριανή, μπαίνει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει με επάρκεια την κατακόρυφη ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια που προκαλεί ο παρατεταμένος καύσωνας.
Η χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τους διαχειριστές του συστήματος (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ) και η σημερινή πρωινή σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιου Δαγούμα και των διοικήσεων των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ αλλά και στελεχών εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, αποδεικνύουν την κρισιμότητα των ημερών και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για να μην υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Στόχος είναι ο συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων ώστε να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών καθ´όλη την διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων και η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος που αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες ζήτησης.
Σήμερα κατά τις βραδινές ώρες αιχμής (20.00-22.00 μμ) το συνολικό φορτίο του συστήματος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 9.600 MW έναντι 8.115 MW που είναι ο μέσος όρο της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021. Σε ανάλογα επίπεδα προβλέπεται να κινηθεί και αύριο.
Το εκρηκτικό περιβάλλον από πλευράς θερμοκρασιών αναμένεται να εκτινάξει και το κόστος της ενέργειας αφού η ένταξη των ακριβών λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα σε συνδυασμό με τις ιστορικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα κοκτέιλ τιμών που επηρεάζει αρνητικά τις τιμές χονδρεμπορικής επομένως και τα τιμολόγια ρεύματος.
Χθες για παράδειγμα η τιμή της χονδρεμπορικής είχε σκαρφαλώσει στα 144,54 ευρώ η μεγαβατώρα με τη χώρα μας να είναι πρώτη στην «κόκκινη» ζώνη της ΕΕ με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας energy live. Πίσω της βρίσκονταν η Ρουμανία με 119,05 ευρώ η μεγαβατώρα, η Βουλγαρία με 113,94 και η Ιταλία με 108,75 ευρώ. Από κοντά Ισπανία και Πορτογαλία.
Πώς θα καλυφθεί η υψηλή ζήτηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ λιγνίτης και φυσικό αέριο υπολογίζεται να καλύψουν σήμερα 1.500 MW και 4.500 MW αντίστοιχα ενώ 2.600 MW θα προέλθουν από υδροηλεκτρική ενέργεια.
Συνολικά, από συμβατικές μονάδες και νερά το σύστημα θα μπορέσει να καλύψει ζήτηση μεταξύ 8.500 και 8.600 MW. Για τα υπόλοιπα 1.000 MW που απαιτούνται για να μην διαταραχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα συνδράμουν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες (Αλβανία, Τουρκία, Βουλγαρία κ.α). Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόνοια ώστε σήμερα οι εισαγωγές να καλύψουν έως και 1.500 MW, γεγονός που θα απομακρύνει το κίνδυνο περικοπών.
Όπως ανακοινώθηκε χθες από το ΥΠΕΝ μετά την έκτακτη σύσκεψη με τους διαχειριστές, ο ρόλος των διασυνδέσεων θα είναι κρίσιμος τις ημέρες που θα σκαρφαλώσει στα ύψη ο υδράργυρος, με εξαίρεση τη διασύνδεση της Ιταλίας η οποία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για αποκατάσταση βλάβης μέχρι και τις 13 Αυγούστου.
Ταυτόχρονα σε επιφυλακή είναι και έκτακτα μέτρα εφόσον κριθούν αναγκαία όπως ο μηχανισμός της διακοψιμότητας της βιομηχανίας (προβλέπει την διακοπή της λειτουργίας μεγάλων βιομηχανικών μονάδων) αλλά και προετοιμασία για έκτακτες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από γειτονικές χώρες. Επιπλέον γίνεται προσπάθεια για αύξηση της παραγωγής της Κρήτης ώστε να μηδενιστεί η ανάγκη για ενέργεια από την ηπειρωτική χώρα.
Όπως ανακοινώθηκε χθες όλες οι μονάδες φυσικού αερίου είναι διαθέσιμες ενώ από τις λιγνιτικές εκτός είναι η Μεγαλόπολη III, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια για ένταξη στο σύστημα από σήμερα όπως αντίστοιχα και ο Άγιος Δημήτριος V. Η τελευταία είναι μη διαθέσιμη λόγω κατασκευής νέας μονάδας αποθείωσης και αναμένεται να είναι έτοιμη τον προσεχή Οκτώβριο.
Από το Σάββατο, 31 Ιουλίου, έχουν ενταχθεί στο σύστημα οι μονάδες Μελίτη, Μεγαλόπολη IV και Άγιος Δημήτριος Ι-ΙΙ-ΙΙΙ-IV.
Εκτός το αιολικό δυναμικό
Ο ΑΔΜΗΕ καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την χαμηλή αποδοτικότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς μόνο τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να συνεισφέρουν ενέργεια στο σύστημα (κατά την διάρκεια της ημέρας και μόνο) αφού λόγω της άπνοιας θα είναι εκτός λειτουργίας τουλάχιστον έως την Τετάρτη το αιολικό δυναμικό της χώρας.
Χθες κατά την έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ παρουσία της ηγεσίας της ΡΑΕ και του Αντιπροέδρου Δημήτρη Φούρλαρη ο οποίος έχει τεθεί και επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσης, δόθηκαν οι γενικές και ειδικές κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου το σύστημα να αντέξει το βαρύ φορτίο του καύσωνα.
Όπως θυμίζουν αρμόδιες πηγές παρόμοιες συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει η χώρα από το 2007 όταν και τότε δοκιμάστηκε διπλά το ηλεκτρικό σύστημα αφενός λόγω υψηλών θερμοκρασιών αφετέρου λόγω των μεγάλων πυρκαγιών (Πάρνηθα και Ηλεία).
Οι πολίτες πάντως θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ολιγόωρες διακοπές, κάτι που είδαμε τις προηγούμενες μέρες να συμβαίνει σποραδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Οι βλάβες αυτές οφείλονται σε προβλήματα στο δίκτυο διανομής, τα οποία ο διαχειριστής (ΔΕΔΔΗΕ) καλείται να αντιμετωπίσει με 24ωρες βάρδιες του προσωπικού του αλλά και του προσωπικού των εργολάβων.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι βλάβες αυτές λειτουργούν προς όφελος των καταναλωτών καθώς ότι κόβεται από το δίκτυο διανομής λειτουργεί υπέρ της ασφάλειας του συστήματος ηλεκτροδότησης.
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε νωρίτερα στην έκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, στο Κρυονέρι που αφορά στην ανταπόκριση του συστήματος διανομής ηλεκτρικού ρεύματος υπό τις συνθήκες των αυξημένων θερμοκρασιών οι οποίες αναμένονται εντός της ημέρας λόγω του καύσωνα.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη των απαραίτητων μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων.
Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι έψει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας. Ζήτησε όμως όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής.
Τι ζητείται από τους πολίτες
Από τους πολίτες ζητείται να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση του ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, στην ώρα αιχμής (13:00-15:00 & 18:00-22:00) να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση διάφορων ηλεκτρικών συσκευών όπως για παράδειγμα κλιματιστικού και πλυντηρίου.
Παράλληλα, τα κλιματιστικά να είναι ρυθμισμένα στους 26 βαθμούς Κελσίου, ενώ να μην μένουν αναμμένα τα φώτα σε χώρους που δεν χρειάζεται.
Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.