Oι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτινάσσουν και σήμερα τα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που θα φτάσουν το 44% του ενεργειακού μείγματος, εκτοπίζοντας το ρόλο των ορυκτών καυσίμων. Το φυσικό αέριο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 20,93% ενώ ο λιγνίτης στην τελευταία με 0,16% και οι εισαγωγές στην δεύτερη θέση με 26,47%.
Η μεγάλη παραγωγή πράσινης ενέργειας οδήγησε σε μηδενικές τιμές το Σάββατο 20 Μαΐου ενώ και χθες Κυριακή 21 Μαΐου, η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, η μέση τιμή χονδρεμπορικής αγοράς εκτινάσσεται σήμερα κατά 62,36% στα 99,43 ευρώ/MWh, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 50% τις προηγούμενες μέρες.
Στον Ευρωπαϊκό Χάρτη τιμών με εξαίρεση την Ιταλία (106,25 ευρώ/MWh), την Μάλτα (130,04 ευρώ/MWh) και την Πολωνία (116,18 ευρώ/MWh), όλες οι άλλες χώρες κινούνται κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι μηδενικές τιμές στο ρεύμα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης εγκατεστημένης βάσης των ΑΠΕ και δίνουν μια εικόνα που θα βλέπουμε όλο και πιο συχνά και τους επόμενους μήνες στην αγορά ηλεκτρισμού.
Σε αυτό συνηγορούν, η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και οι εξαιρετικές ανεμολογικές συνθήκες, οι οποίες ενεργοποιούν τις ΑΠΕ και το κόστος ηλεκτρισμού υποχωρεί.
Ενθαρρυντικά μηνύματα στέλνει στην αγορά και η αποκλιμάκωση του φυσικού αερίου καθώς οι τιμές στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF υποχωρούν στα επίπεδα των 30 ευρώ/MWh και διαμορφώνουν συνθήκες επίσης ελκυστικότερου ενεργειακού κόστους για τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Αν η πτώση συνεχιστεί τότε οι τιμές είναι πιθανό να επιστρέψουν κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν την Άνοιξη του 2021, πριν το ξέσπασμα της ενεργειακής καταιγίδας.
Ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο
Όπως δήλωσε τις προηγούμενες μέρες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ, η Ευρώπη μπόρεσε να τροποποιήσει τις ενεργειακές αγορές της τους προηγούμενους μήνες και να μειώσει το μερίδιό της στο ρωσικό φυσικό αέριο σε λιγότερο από 4%. Επισήμανε επίσης ότι οι εκπομπές των ρύπων έχουν μειωθεί και η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα.
Ωστόσο δεν έκρυψε ότι παρά την καλή δουλειά που έχει γίνει για να περιοριστεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, η ΕΕ «δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος». Σύμφωνα με τον κ. Μπιρόλ τα αγκάθια της επόμενης μέρας που θα επηρεάσουν τις τιμές είναι η αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, το χρέος των ΗΠΑ και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικανών σχετικά με το ανώτατο όριο και η εξάρτηση από τη Ρωσία.
Όπως είπε, οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom προς την Ελβετία και την ΕΕ μειώθηκαν κατά 55% το 2022. Ο Μπιρόλ σημείωσε ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις εισαγωγές φυσικού αερίου για πολιτικούς λόγους, η Ευρώπη θα μπορούσε και πάλι να αντιμετωπίσει κάποιες προκλήσεις τον ερχόμενο χειμώνα.
Διαβάστε ακόμη
Ενέργεια: Οι πέντε καυτοί φάκελοι της επόμενης μέρας
Κορυφαίος επιστήμονας της Toyota: Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τη βενζίνη υπερβολικά νωρίς (pic)
Οι κινήσεις μετά τις εκλογές 2023 – Τα επόμενα βήματα που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εκλογές 2023
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ