Το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει μείνει ανέγγιχτος κατά το μεγαλύτερο μέρος, τρομάζει τις αγορές και δημιουργεί νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές.
Οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι μεν εκτεταμένες και πρωτοφανείς, αλλά στην πραγματικότητα δεν θίγουν το ενεργειακό εμπόριο Ευρώπης – Ρωσίας, καθώς η Ε.Ε. προφανώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει την τροφοδοσία της μέσα στο χειμώνα.
Την πιθιανότητα επέκτασης των κυρώσεων και στον ενεργειακό τομέα ενίσχυσε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στην Ευρώπη. Η Ρωσία καλύπτει το 40% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης φυσικού αερίου και το 25% του πετρελαίου.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο CNN ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε: «Συζητάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας ώστε να εξετάσουμε, συντονισμένα, την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι επαρκούν τα αποθέματα στις παγκόσμιες αγορές».
Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να ανακοίνωσε το πάγωμα του αγωγού Nordstream2, αλλά οι υπόλοιποι αγωγοί δεν έχουν θιγεί από τα μέτρα. Άλλωστε η κατασκευή του αγωγού Nordstream -που μπορεί να μεταφέρει αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία- μπορέι να έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει, οπότε η απόφαση της Γερμανίας δεν επηρεάζει τις ροές.
Αλλά και οι ρωσικές τράπεζες που διεκπεραιώνουν το μεγάλο μέρος των συναλλαγών με ρωσικό αέριο και πετρέλαιο , όπως κατ’ εξοχήν η Gazprom Bank, δεν έχουν θιγεί από τις κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Όμως τις τελευταίες ημέρες και ενώ η διάρκεια του πολέμου παρατείνεται το θέμα της επέκτασης των κυρώσεων έρχεται στο προσκήνιο, ενώ και η ουκρανική πλευρά ζητεί από τις ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Στην «εξίσωση» των κυρώσεων μπαίνει πλέον και η παράμετρος των εσόδων που έχει η Ρωσία από τις εξαγωγές ενέργειας, οι οποίες ωφελούνται από την άνοδο των τιμών.
Στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει απογειώσει το κόστος για τις ευρωπαϊκές χώρες και βεβαίως τα έσοδα για τη ρωσική πλευρά.
Την περασμένη εβδομάδα, το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα ήρθε στο προσκήνιο καθώς καθώς το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η Βρετανία θα προσπαθήσει να διευρύνει το πεδίο των μέτρων σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Έχουμε συντονιστεί πολύ στις κυρώσεις, έχουμε επιδείξει τεράστια ενότητα. Έχει μεγάλη επίδραση στη Ρωσία, αλλά τώρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρους που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του NATO.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι προθεσμιακές τιμές φυσικού αερίου, για παράδοση τον Απρίλιο, σημείωσαν άνοδο 30% την Παρασκευή το απόγευμα και ξεπέρασαν τα 200 ευρώ για πρώτη φορά. Αργότερα οι τιμές έχασαν λίγο έδαφος και έκλεισαν με άνοδο 17% στα 190 ευρώ.
Στα χρηματιστήρια ενέργειας η ανασφάλεια έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, καθώς ο φόβος επέκτασης των κυρώσεων οδηγεί πολλές εταιρείες να αποφεύγουν τις συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες υπό το φόβο ότι τελικά μπορεί οι παραδόσεις να μην γίνουν.
Ενδεικτικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα, ένα μεγάλο φορτίο ρωσικού πετρελαίου πουλήθηκε με έκπτωση 20% σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (Brent).
Στην αγορά του πετρελαίου είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η μεγάλη εταιρεία trading εμπορευμάτων, Trafigura, αναγκάσθηκε να πουλήσει ένα μεγάλο φορτίο ρωσικού πετρελαίου με έκπτωση σχεδόν 23 δολ. σε σχέση με την τιμή του μπρεντ.
Διαβάστε περισσότερα
Έρχεται και νέο κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα λόγω Ουκρανίας
Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Τα ρώσικα σύννεφα πάνω από τον Σκορπιό
H «ακτινογραφία» της αγοράς κατοικίας τώρα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη (πίνακες)