search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ντους και οδοντόβουρτσες: Ο «παράδεισος» των ιών

Περισσότεροι από 600 ανιχνεύθηκαν σε διάφορα σημεία του μπάνιου δίνοντας πνοή σε μία… οικιακή βιοποικιλότητα

Το ντους είναι μία από τις καθημερινές απολαύσεις που, πέρα από τη διάσταση της προσωπικής καθαριότητας, καλύπτει την ανάγκη για χαλάρωση και ενισχύει την ευεξία. Την ίδια ώρα, καθαρά δόντια είναι συνώνυμο υγείας.

Πώς θα αντιδρούσατε, όμως, αν σας έλεγε κάποιος ότι η κεφαλή του ντους χάρη στην οποία έχετε την ευκαιρία να ξεκλέψετε λίγα λεπτά από τη δύσκολη καθημερινότητα και η οδοντόβουρτσα με την οποία αποκτάτε φωτεινό χαμόγελου είναι ο «παράδεισος» των ιών;

Μπορεί το έδαφος και οι θάλασσες να φημίζονται για την τόσο σημαντική βιοποικιλότητά τους, αλλά και το μπάνιο σας στο σπίτι δεν… πάει πίσω.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νορθουέστερν των ΗΠΑ το μπάνιο είναι ένα από τα αναπάντεχα μέρη όπου πρωταγωνιστούν μικροοργανισμοί και δη ιοί, η ποικιλία των οποίων εξέπληξε τους ειδικούς. Μάλιστα, μεγάλο μέρος εξ αυτών ήταν άγνωστοι στους επιστήμονες, ενώ διαπιστώθηκε πως το αγαπημένο σημείο όπου αναπτύσσονται είναι η οδοντόβουρτσα και η κεφαλή του ντους.

Το παρήγορο είναι ότι αυτοί οι ιοί είναι βακτηριοφάγοι, ή απλά φάγοι, δηλαδή μία ειδική κατηγορία που προσβάλλει βακτήρια, επομένως οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται αρνητικά από την παρουσία τους. Αντιθέτως, λέγεται ότι έχουν πιθανή χρήση στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Πώς ανίχνευσαν, όμως, τους ιούς; Η επικεφαλής της μελέτης, Έρικα Μ. Χάρτμαν, μικροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Νορθουέστερν σε παλαιότερη έρευνα κάλεσε ανθρώπους να στείλουν στην ομάδα της χρησιμοποιημένες οδοντόβουρτσες και μπατονέτες με δείγμα από την κεφαλή των ντους.

Σίγουρη ότι οι οδοντόβουρτσες θα έφεραν μικρόβια από τα αερολύματα που διαχέονται όταν τραβάμε το καζανάκι, είχε ονομάσει τη μελέτη εκείνη «Operation Pottymouth», «παίζοντας» με τους όρους γιο-γιο και στόμα.

Σε συνέχεια της έρευνας αυτής, λοιπόν, η Χάρτμαν με την ομάδα της ανέλυσε τους ιούς που ζουν μέσα στα βακτήρια σε 34 οδοντόβουρτσες και 92 κεφαλές ντους, διαπιστώνοντας πως οι βακτηριοφάγοι ξεπερνούσαν τους 600. Από τους 614, οι 532 συνδέθηκαν με 32 βακτηριακές οικογένειες από τις οποίες μόνο οι Sphingomonadaceae, Burkholderiaceae και Caulobacteraceae βρέθηκαν τόσο στις οδοντόβουρτσες όσο και στις κεφαλές ντους, ενώ στους άλλους δεν παρατηρήθηκε επικάλυψη μεταξύ των δειγμάτων.

«Κάθε κεφαλή ντους και κάθε οδοντόβουρτσα είναι σαν μικρά νησιά. Απλώς υπογραμμίζουν την απίστευτη ποικιλία των ιών εκεί έξω», εξήγησε η Χάρτμαν, η οποία διευκρίνισε ότι βρέθηκαν πολλοί ιοί «για τους οποίους γνωρίζουμε ελάχιστα και πολλούς άλλους που δεν έχουμε ξαναδεί».

Η ειδικός χαριτολογώντας χαρακτήρισε «εκπληκτικό» ότι υπάρχει τόση «αναξιοποίητη βιοποικιλότητα παντού γύρω μας. Και δεν χρειάζεται καν να πάτε μακριά για να τη βρείτε, αφού είναι ακριβώς κάτω από τη μύτη μας».

Η επιστήμονας τόνισε ότι επιφάνειες όπως τραπέζια και τοίχοι δύσκολα «φιλοξενούν» μικρόβια, καθώς προτιμούν περιβάλλον με νερό. Και πού μπορούν να βρουν το πολυπόθητο νερό; Στο μπάνιο και δη στο ντους και τις οδοντόβουρτσες.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; «Τίποτα», απαντούν οι επιστήμονες, αφού όπως υποστηρίζουν, τα μικρόβια βρίσκονται παντού και «η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν θα μας αρρωστήσει».

Όσο για την επίμονη καθαριότητα και απολύμανση, η Χάρτμαν ανέφερε ότι όσο δέχονται «επίθεση», τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν αντοχή και να αντιμετωπίζονται πιο δύσκολα.

Στη θέση των ισχυρών καθαριστικών, μάλιστα, προτείνει νερό και ξύδι για την κεφαλή του ντους ώστε να αφαιρεθεί η συσσώρευση αλάτων ή πλύσιμο με νερό και σαπούνι. Όσο για τις οδοντόβουρτσες συστήνει την αλλαγή τους κάθε περίπου τρεις μήνες, ενώ αποτρέπει τους καταναλωτές από την αγορά αντιμικροβιακών οδοντόβουρτσων, καθώς δεν αποκλείεται να ενισχύουν την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στις αντιβιώσεις. Παράλληλα, οι ίδιοι ιοί θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση θεραπειών για ανθεκτικές στα αντιβιοτικά βακτηριακές λοιμώξεις.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Ποιες μετοχές ευνοούνται από την ένταξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές του οίκου FTSE

Η Quest εξαγόρασε το 70% της Μπενρουμπή – Option για το 30%

TSMC: Περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη εξετάζει η ταϊβανέζικη κατασκευάστρια τσιπ

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version