© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτός από το ότι επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής να γίνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης, είναι μια ιστορική ευκαιρία να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας και συγχρόνως να κινητοποιηθούν ιδιωτικοί πόροι για παραγωγικές επενδύσεις.
Η πανδημία έχει σοβαρές υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Το δεύτερο κύμα που σάρωσε τον πλανήτη τους προηγούμενους μήνες αύξησε την αβεβαιότητα και καθυστερεί την ανάκαμψη, πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κανείς τις δυσμενείς προβλέψεις ότι μπορεί να έρθει και νέο κύμα από το φθινόπωρο.
Μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό, την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και την υιοθέτηση ενός βιώσιμου και εξωστρεφούς προτύπου οικονομικής ανάπτυξης.
Είναι εμφανές ότι εφόσον απορροφηθούν οι πόροι αποτελεσματικά και με σωστή αξιοποίηση, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα.
Οι περισσότερες σελίδες του προγράμματος περιγράφουν τι πρέπει να γίνει για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και των υποδομών του, και αυτό είναι αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι υποδομές του κράτους είναι ο καταλύτης για την παραγωγή πλούτου για τους πολίτες.
Για να παραχθεί όμως πλούτος πρέπει να γίνει αναπτυξιακή επέμβαση στα σημεία παραγωγής ή υπηρεσιών και είναι πολιτική επιλογή όλων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης η επέμβαση αυτή να γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια.
Ακόμη και ο εκσυγχρονισμός του χαρτοφυλακίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε των ανανεώσιμων πηγών που προβλέπεται να καλύπτουν στο μέλλον τη ζήτηση, είτε των ευέλικτων θερμικών μονάδων με φυσικό αέριο που απαιτούνται για να σταθεροποιούν το δίκτυο μέχρι να αναπτυχθεί τεχνολογικά και επιχειρησιακά ο τομέας της αποθήκευσης, επιλέχθηκε να υλοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια.
Από τη στιγμή που έχει προκριθεί αυτή η επιλογή είναι αναγκαίο το ίδιο το πρόγραμμα να ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία όχι με επιδοτήσεις που δημιουργούν σωρεία στρεβλώσεων, αλλά με υποστήριξη των μηχανισμών δανειοδότησης, και συγκεκριμένα με χαμηλά επιτόκια και οπωσδήποτε με τον κατάλληλο μηχανισμό εγγυοδοσίας.
Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνά κανείς ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν βγαίνουν μόνο από ένα δυσμενές περιβάλλον λόγω πανδημίας, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά και από μια δεκαετή οικονομική κρίση.
Είναι επόμενο ότι οι οικονομικοί δείκτες τους, αν και θα δείχνουν σημάδια βελτίωσης, δεν θα έχουν προλάβει να σταθεροποιηθούν σε τέτοια επίπεδα που να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των τραπεζών.
Αν και το πρόγραμμα αναγνωρίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων, δεν φαίνεται να επιλύει το ζήτημα της εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, κάτι που κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για να υλοποιηθούν τα νέα έργα στη χώρα μας.
Η Elpedison, διατηρώντας στρατηγικά ένα χαμηλό επικοινωνιακό προφίλ, έχει ήδη ξεκινήσει να επενδύει στην ευελιξία των μονάδων της είτε αναβαθμίζοντας τις υφιστάμενες, με επένδυση που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ, είτε με τον σχεδιασμό νέας μονάδας που θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί με υδρογόνο.
Θεωρώντας δεδομένο ότι όλες οι μονάδες παραγωγής θα διαθέτουν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν στο ελάχιστο μεταβλητό τους κόστος, η αξία τελικά θα προέλθει από τη δυνατότητα κάθε εταιρείας να προσαρμόσει τη στοχαστική παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών στην καμπύλη ζήτησης των καταναλωτών.
Η ανάπτυξη της δυνατότητας αυτής, στην οποία ήδη η Elpedison έχει επενδύσει σημαντικά, απαιτεί σίγουρα επιπρόσθετα κεφάλαια ώστε τελικά το περιουσιακό στοιχείο που λέγεται «πληροφορία» να μπορεί να αποδώσει το μέγιστο δυνατό. Και η Elpedison βλέπει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνει ιδιαίτερη σημασία σε έργα ψηφιοποίησης (digitalization) των στρατηγικών παραγόντων που παράγουν αξία.
Διαβάστε ακόμα
e-EΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Ποιες πληρωμές αναμένονται την εβδομάδα 5-9 Ιουλίου
Οικογένεια Δακτυλίδη: Οι βασιλιάδες των ξενοδοχείων στη Μύκονο
Green Pass: Έτσι θα ταξιδεύουμε στα νησιά – Αναλυτικά οι αλλαγές στις μετακινήσεις