«Χωρίς την αποθήκευση ενέργειας, είναι ανέφικτη η απεξάρτηση από τον άνθρακα». Αυτή είναι η θέση του Νίκου Παπαπέτρου, Γενικού Διευθυντή του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos και CEO της METKA ENG.
Ο κ. Παπαπέτρου, μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Dialogues, αναφέρθηκε στην πρόκληση της μεγαλύτερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, που, κατά την άποψή του, αποτελούν μονόδρομο.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτρισμού είναι η ελλείπουσα φύση τους. Για αυτό θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη έμφαση στις τεχνολογίες αποθήκευσης. Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες, -αφενός η αποθήκευση σε μπαταρίες, αφετέρου η αντλησιοταμίευση-, που είναι οικονομικά βιώσιμες λύσεις για αυτή τη δεκαετία. Η τρίτη κατηγορία και πιο σημαντική είναι η αποθήκευση με υδρογόνο, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι οικονομικά βιώσιμη», όπως τόνισε.
Το υδρογόνο για μετά το 2030
Ο Ν. Παπαπέτρου, στην τοποθέτησή του – που έρχεται λίγες ημέρες μετά την εξαγορά του μεγάλου χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων της Egnatia Group από τη Mytilineos-, επισήμανε ότι ο όμιλος θα προσπαθήσει να προσανατολιστεί προς την αποθήκευση μέσω υδρογόνου, εκτιμώντας όμως ότι «αυτή η τεχνολογία θα είναι οικονομικά βιώσιμη μετά το 2030». Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι ήδη «έχουμε κάποια πρώτα έργα σε εξέλιξη».
Ο Γενικός Διευθυντής του Τομέα RSD ήταν ξεκάθαρος, πάντως, ότι «χωρίς αποθήκευση δεν μπορούμε να έχουμε απεξάρτηση από τον άνθρακα, δεν είναι εφικτή. Κι αυτό γιατί υπάρχει ένας περιορισμός όσον αφορά την ποσότητα των ΑΠΕ που μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα, αλλά και να αποδώσουν σε αυτό την αξιοπιστία ώστε να είναι αποδοτικό και αποτελεσματικό για τον τελικό καταναλωτή».
Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η Mytilineos τοποθετείται δυναμικά στην αγορά «ώστε να δώσουμε μια συνολική λύση και να στηρίξουμε μέσω της αποθήκευσης την ενσωμάτωση περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα».
Όσον αφορά τις δύο κυρίαρχες σήμερα τεχνολογίες, ανέφερε ότι «για την αντλησιοταμίευση υπάρχουν, κατά την άποψή μας, διάφορα ζητήματα ρυθμιστικά και άλλα» δηλώνοντας ότι για αυτό «είμαστε αρκετά προσεκτικοί».
«Ώριμη αγορά οι μπαταρίες»
Από την άλλη, ανέδειξε την εμπειρία της Mytilineos στην αποθήκευση μέσω μπαταριών. «Διαθέτουμε παρουσία σε έξι χώρες και βλέπουμε ότι είναι η λύση που προκρίνεται στο Ην. Βασίλειο. Είναι μια ώριμη αγορά και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη σε αυτό τον τομέα» όπως ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι η Mytilineos πρόσφατα απέκτησε συνολική χωρητικότητα 26 MW για δύο συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (Battery Energy Storage System – BESS) με σκοπό την παροχή υπηρεσιών δικτύου Fast Reserve για λογαριασμό της Terna (Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας της Ιταλίας).
Ειδικότερα, ανέλαβε δύο συμβάσεις στη Νότια Ιταλία (Μπρίντιζι 20 MW) και στη Σαρδηνία (Σάσαρι 6 MW), ενώ παράλληλα θα συμμετέχει στην εγκατάσταση ηλεκτροχημικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας κοντά στους υποσταθμούς του Δικτύου του Διαχειριστή.
Ο Τομέας RSD της Mytilineos έχει αναλάβει την κατασκευή έργων αποθήκευσης άνω των 300MW στο Ηνωμένο Βασίλειο και άνω των 30 MW υβριδικών έργων αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας σε Πουέρτο Ρίκο, Τυνησία και Νιγηρία.